Tuesday, November 25, 2008

Klinik Langit

Well, to all Sarawakian! Edisi merepak kembali lagi. Kali ini dengan isu Klinik Langit. Buat sesiapa yang tauk kewujudan Klinik Langit ni, pasti tertanyak-tanyak apa yang istimewanya Klinik Langit tok. Nya terletak di Satok.

Well, Klinik langit tok, Doktornya digelar ustaz manakala isterinya as pembantu digelar ustazah. Banyak dengar cerita rami urang yang berjaya dan sihat setelah dapat rawatan di sia. Under Rufaqa' so nya adalah serpihan al-Arqam. Di dalamnya terpampang muka si Abuya ya! Mun tangga cara perubatan nang pelik. Berscan-scan dengan tangan indah. Kakya nya tek dapat ubat cara batin. Percayalah, sidak akan tauk penyakit kita melalui psikologi dan kelemahan kita mpun.

Dipendekkan cerita, 3 hari sebelum ayah aku meninggal tahun lepas, nya pun di embak rawatan ke sia. Bayankan kitak urang, ayah aku dah sebulan sik makan dan hanya dapat minum sikit jak aek, tiba di sia dipaksa minum madu, 3 gelas gik ya!! Sedih dan kesian aku tangga ayah aku dipolah macam ya. Tapi memandangkan mek urang maok tangga ayah sihat, pedih jiwa aku ngenangnya.

Kesian ku tangga ayah, ku naip tok gik nangis tapi aku sik faham kenak perlu paksa ayah aku minum sedangkan nya mena-mena sakit time ya. Ok fine. Then, seperti mana janji Tuhan, ayah kembali ke rahmatullah dan kami semua redha dengan ketentuan itu.

Dijadikan cerita, Pak Long aku pun telefon Ustaz ya balit, madah tek ayah aku dah sekda. Tauk sik apa dipadah Ustaz ya! "Hari ya mek tauk ajalnya dah sik lamak gik." Kempang ati Ustaz ya. Dahlah nya tauk ajal ayah aku sik lamak, yang nya paksa ayah aku juak ya apahal? Mun tauk ajal sik lamak gik, ambik nya juak duit ubat RM120 ya. Kenak sik padah ngan aku, ngan mak aku yang ajal ayah sik lamak gik supaya mek urang bersedia dengan segala apa kemungkinan?
Kempang ati urang macam ya, apa nya Tuhankah?

Bukan jak ayah ku sorang jak kenak, arwah ninek ku lepas berubat sia, sik lamak kek ya alu ninggal jau. Sik ku nak nyalah Klinik Langit ya tegal semua tok cuma just nya ingat, jangan ambil kesempatan atas kesulitan orang lain.

Ustaz, mun kitak tauk ajal ayah kamek dah sik lamak, kenak kitak sik padah ngan kamek? Kenak sik padah ngan mak kamek? Kenak kitak kempang ati nerimak duit ya? Tok bukan soal duit Ustaz oi, tok soal jiwa dan kasih sayang. Ku sik akan lupak apa kau dah polah ustaz.


* Tambahan cerita agik: Aunty aku pernah hilang handbag yang penuh dengan duit di Klinik tok. Dah nang pasti sekda urang lain selain dirik nya ngan sidak Klinik ya pun. Sampey nektok sekda khabar berita.

12 comments:

Audio said...

Klinik Langit! tauk ku klinik tok. Pls.. kepada pembaca semua.. jangan pecayak dengan klinik tok. Aku penah mbak mak ku pegi berubat sia. Duit hampir RM5000++ terbang k ngubat mak ku. Tapi sik juak ada perbezaan.

Part duit ya sik ku lalek glak. Dalam nya ngubat ya (Since masa ya dah jadi regular customer).. sempat juak nya ngasut soh baca and amalkan buku yang ku asa.. penah digunakan oleh dak Al-Arqam dolok, which ada certain things dalam buku ya yang aku rasa sik betul and menyimpang dari ajaran islam sebenar.

Kepada owner Klinik Langit ya.. udah gik nak menyesatkan urang. Udah gik nak nipu and ngambik kesempatan dari urang!

MAMI_FARIS..... said...

bukan klinik tok nk dkt kpg no 3 sia kah? ada org suggest mbak bapak mek berubat sia coz nya ada katarak. ingat tek nk ngembak bapak mek g ujung bulan tok nunggu gaji. camne tok owh... sik mek tauk sidak anak pinak dak al-arqam.
dahla mek dh jnj ngan org tua....

adzzha said...

Mami_Faris--> mun katarak, better kitak mbak orang tua kitak direct ke timberland. 800 plus jak sia dan terjamin bait katarak ya sebab mak kamek ariya checking pukul 11 and operation on the same day after 1 pm. 3 hari dah okey...

boh pergi klinik langit. pembulak ya

AcHiKa said...

aaa ic~~duhal da juak wujud klinik tuk ho~~hmmmun dah sisa baki al aqam~~ho manyak la owg tenak tipu~~uhuhu~~mun pia k pa la specialist2 perubatan mun rohanie pat ngubat semua ya ho~~ish2

khairul azman onggon said...

Salam pok.. Ku penah juak negembak adikku ke klinik Langit ya sbb direkomen oleh ngah aku sbb nya polis bah.. Disuruh minum aik nio sampei muntah ijo adikku.. Alhamdulillah, bait juak akhirnya..

Ngah aku geng Rufaqa Kuching, tapi aku x cayak ngan daknya kerana aku penah bergaol ngan sidak, jadi kelemahan sidak serba serbi ku taok..

Kelak ku nulis dalam blog ku pjg lebar..

farah.marzuki said...

aih. never knew about this thing. sik penah mek nengar pun ehh. plek2 juak ohhh bok tauk la kamek tokkk

oon said...

klinik langit ke tujuh kah??? aii kat kpg no 3? mok sbelah umah aku kali nak huhu

Felicia F. Ramzi said...

these people are sadistic..no actions taken by the authorities meh? So sorry for your loss Azha, my sympathy goes all out to you..

ProcbocSA said...

Ade info terbaru tenth klinik tom kah..

ProcbocSA said...

Ada info pasal klinik tok..

adzzha said...

klinik tok masih wujud dan masih meneruskan operasi

Anonymous said...

salam blh tak sumone verify betul ke pasal klinik ni.. my dad contacted dr langit and this dr langit called me.. now doin the decision nk pegi ke tak.. Am now diagnosed cancer and its seem ramai pegi berubat dekat klinik ni..advise please since i kat KL. can also email me at farazulkifley@gmail.com TQ

There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails