Friday, September 16, 2011

Rasa Dikhianati

Tajuk tok sekda kenak mengenak dengan dunia pekerjaan tetapi menjurus kepada dunia perniagaan keluarga. Sejak ayah meninggal dolok, macam-macam dugaan yang menimpa keluarga mek urang. Mujurlah semuanya dikurniakan ilmu pengetahuan.

Stret tu da poin... Warisan ayah, syarikat binaan konkrit akhirnya ditutup bukan kerana bankrup tetapi kerana pekerja yang sik jujur dan sik amanah. Nya diberik amanah oleh ayah untuk bangunkan syarikat tapi at the same time nya polah jualan haram. Yang paling menyakitkan hati, sampey ke napor kubur dan batu nesan pun nya polah jualan haram.

Dalam berbulan yang lepas, mek urang ke kubur ziarah pusara ayah. Terkejut bila diat banyak gilak batu nesan yang baru di sia. Bukan lah maksudnya terkejut tangga orang byk mati tapi dari siney sidak oleh batu nisan ya mun sik dari kilang mek urang. Bertitik tolak dari ya, mek urang teringat ada pembuatan plet nama tembaga dengan format yang sama di Saratok. Jelas dan yakin orang ya khianat keluarga mek urang dari belakang.

Hampir 3 tahun nya kerja tanpa sebarang jualan pulang ke mek urang. Gaji tiap bulan sik pernah kurang dari RM1k. Last-last mak divert nya untuk jaga ladang. Di ladang pun sama, sekda nya polah apa-apa sampey hasilan sawit just 1/2 tan sebulan. Sik gila apa macam ya.

Orang kiri kanan rupanya semua dah tauk perbuatan si folan tok. Walaupun nya kazen mak aku sekalipun nya sik lah boleh polah macam ya. Mun tauk dari awal, sik buang duit mayar nya cemya. Salah satu dari puncanya ialah nya MAIN NOMBOR!!! Macam sial jak rasa bila kenak palat macam ya. Well mungkin nya fikir mak sik akan buang nya sebab mak mungkin bergantung harap ngan nya. Hmmm... Bayar gajinya bulan-bulan pun mun sekda hasil apa guna. Suruh baja, baja kali dijual. Molah tiang dalam kertas, tiang sik juak bertambah-tambah.

Alhamdulillah, mak dah berhentikannya tok dan dalam masa yang sama nak madah mek urang sik besadik ngan nya. Adios.

Dugaan

Bertemu lagi dalam entri kali ini. Dugaan. Well, blogging kali tok, aku rasa akan luahkan apa yang terpendam sekian lama di dalam hati dan sanubari aku.

Time nait kereta dengan seorang hamba Allah marek, aku menceritakan tentang matlamat dan impian ku. Tapi satu jawapan yang betul-betul berik inspiration and make me think about semua yang berlaku tok, Allah belum berik rezeki.

"Mungkin Allah belum beri Rezeki kat Azha. Allah tahan rezeki tu macam air yang dikandang di sungai, walaupun hujan turun, air masih lagi di kandang. Satu hari nanti bila kandang tu dah dibuka, air akan mengalir tak berhenti-henti. Macam tu jugak rezeki yang Allah akan beri."

Speechless and buat aku kaget

Hmm, bulan tok jak macam-macam dugaan menimpa. Kereta aku polah hal, mintak operation. Melayang hampir RM2k. Mungkin banyak yang tersangkut pada aku sampey tuhan tarik rezeki aku kedak ya.

Dalam masa yang sama, proses PnP di GIATMARA pun tertunda sebab perpindahan. "Aku akan berpindah!" Yes!!! Sebenarnya pindah yang dimaksudkan adalah pindah ke bangunan baru. Harapnya di bangunan baru, semangat akan terbina semula. Perjalanan VTO dan GCPA pun aku perlu setelkan juga.

Hmmm... Harapnya bulan tok rezeki aku akan terus tiba dan mampu menjadikan aku seorang yang lebih berinspirasi... Adios.

Wassalam

Thursday, September 15, 2011

Malas ku (Bahasa Omputeh)

It's hard to believe that sometimes you'll find yourself as lazy person. In the same time u will look inside yourself and realize that there's a minor change in ur life make u feel very lazy.

Lazy. Malas or many more in other language and dialect.

Actually I'm not intend to be lazy but the environment around me that push me hard.
There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails