Saturday, June 28, 2008

Penchuri Idea!

Kalau aku dulu buat advertising kat UiTM, semua orang tiru aku punye idea! Not fair! Dahlah diorang yang dapat kredit.

Hey peniru! Sik akan senang hidupmu!

Almost Half of Sarawak in this 24 Hours...

Well, I just depart from my home in Sri Aman last night. So, the journey will much look like this:

Sri Aman -> Debak -> Sibu -> Debak -> Kuching....

It must be exhausting enough for me...the driver, not the passenger!


This journey may cover 800 km in this 24 hours!


So tired lah. Sekpa lah.

Friday, June 27, 2008

Sot!

Sot! Sapa yang sot? Akukah sot? Arghhh...











Bah!

Tuesday, June 24, 2008

Something make me smile today!

Awas! Gerak Jari Menyingkap Rahsia Diri...

Memicit atau memegang hidung
  • Tidak mudah tertipu dan sangat berwaspada dlm apa juga tindakan yang dilakukan.
  • Seorang yang pemalu dan sukar utk berkongsi rahsia besar dgn org lain kecuali org yang benar2 dipercayai.

Meletak tangan pada bahu kawan
  • Suka ikut kepala sendiri.
  • Pentingkan diri sendiri .
  • Teman yang sangat mengambil berat dan prihatin terhadap masalah yang dihadapi oleh teman2 rapat.

Bermain dgn tangannya
  • Mempunyai tahap humor yang tinggi
  • Pandai berjenaka
  • Bersikap terbuka dan dapat menerima kritikan atau pandangan org lain tanpa ambil hati
  • Jenis open minded

Mematahkan jari jemarinya
  • Seorang yang gugup dan kurang yakin utk berbicara dgn org lain
  • Baik hati dan sedia membantu sesiapa saja

Menggigit kuku
  • Gugup dan gementar bila berbicara
  • Agak tertutup dalam membicrakan rahsia hati

Memintal hujung rambut
  • Suka berkhayal
  • Sukar diperdayakan
  • Keras kepala

Menongkat dagu
  • Pendengar yang setia dan rahsia akan selamat ditangannya
  • Suka mendengar masalah teman2
  • Setia dlm persahabatan

Suka letakkan tangan atas meja
  • Happy go lucky dan pandai menyesuaikan diri
  • Peramah
  • Suka bergantung pada orang lain

Menggosok 2 telapak tangan
  • Ramah dan berfikiran matang
  • Suka berterusterang dan tidak suka ckap berbelit2
  • Muudah memahami perasaan org lain dan suka membantu

Memutar cincin
  • sangat menepati janji
  • berhati2 dlm tutur kata
  • gemar hidup yang teratur

Dygta- Tak Mungkin Melepaskanmu

Back in years in UiTM.. Dah lama juak aku dengar lagu tok... 2002 cemya aku dah start dengar Dygta.. Hmm layan juak dengar lagu soul tok... Tengah feeling tok.. Rindu mena aku ngan Vyna aritok! Well, lagu tok sekda kaitan dengan relationship aku ngan Vyna... Layan ajaklah!



Mengartikan dirimu di dalam hatiku
Betapa kusesali adanya dirimu
Haruskah ku bertahan demi cinta ini
Yang tak mungkin

Andaikan saja ada keteduhan hati
´Tuk membuka kembali jalan cinta ini
Biarkan ku menanti semua janji kita
Sampai batas waktu mengakhiri

Dan tak mungkin untuk kita bersama
Di atas perbedaan yang s´lamanya mengingkari
Dan tak mungkin bila ku melepasmu
Sungguh hati tak mampu mengertilah cintaku (percayalah cintaku)
Dan tak mungkin (apa mungkin)

Semestinya tak ada yang memisahkan
Cinta ini kar´na hanya dirimu satu cintaku

Andai Suatu Hari Ku Kurus...

Andai suatu hari nanti ku kurus...
Aku pasti akan gembira
Dapat ku guna semula
Segala baju-baju lamaku
Segala seluar-seluar lamaku
Jua segala aksesoriku

Andai suatu hari nanti ku kurus...
Ku berdoa agar diriku
Selalu ada untuk dirimu
Selalu ceria menghiburkanmu
Selalu jua membuat panggilan padamu
Selalu jua menghantar sms kata cintaku
Selalu jua menjaga diriku untukmu

Andai suatu hari nanti ku kurus...
Tiada lagi nasi extra
Tiada lagi roti canai double
Tiada lagi dua gelas air
Tiada lagi makanan penuh kolestrol
Tiada lagi makanan tiada berwaktu

Andai suatu hari nanti ku kurus...
Biarlahku tetap aku
Biarlahku tetap seperti itu
Biarlah egoku tidak meninggi
Biarlah IMANku makin tebal
Biarlah aku terus ingat pada Yang SATU

Andai suatu hari nanti ku kurus...

Andailah...

Sunday, June 22, 2008

Lollipop

Best juak lagu tok...

Perodua Re-branding Image

by Mohd Khairul Azha bin Azahari

Perodua has gone through a lot of experience since they start produce Perodua Kancil in 1994. Start to be a little brother in Malaysian automotive industries, the name Perodua itself carry the meaning of Perusahaan Otomobil Kedua (2nd Automobile Industry) now can be consider better then Proton.
Perodua has make a changes in logo and the font for PERODUA wording.

Perodua itself has a link with Daihatsu Inc. which every model take the Daihatsu's base model. Due to the changes in Daihatsu Inc. in 2000 where Toyota has take-over Daihatsu, nowadays all the Daihatsu model is equipped with Toyota technology. Meaning that, every Perodua model using Toyota technology in the same time. That make a lot of different right now.

More to customer awareness right now.

For example, Perodua Myvi is similar with Daihatsu Boon and Toyota Passo. For me Perodua=Daihatsu=Toyota. Simple isn't it? So, to all Perodua user, don't worry because every new Perodua car has a new technology which bring a lot of different especially in fuel consumption.

Well done Perodua!

Nike : History and Information

Nike, Inc. is a major publicly traded sportswear and equipment supplier based in the United States. The company is headquartered in the Portland metropolitan area of Oregon, near Beaverton. It is the world's leading supplier of athletic shoes, apparel and sports equipment with revenue in excess of $16 billion USD in 2007. As of 2008, it employed over 30,000 people world-wide. Nike and Precision Castparts are the only Fortune 500 companies headquartered in the state of Oregon.

The swoosh logo:: Most use in Nike apparel.

The company was founded in 1964 as Blue Ribbon Sports by Bill Bowerman and Philip Knight, and officially became Nike, Inc. in 1978. The company takes its name from Nike, the Greek goddess of victory. Nike markets its products under its own brand as well as Nike Golf, Nike Pro, Nike+, Air Jordan, Nike Skateboarding, Team Starter, and subsidiaries including Cole Haan, Hurley International, Umbro and Converse. Nike also owned Bauer Hockey (later renamed Nike Bauer) between 1995 and 2008.[2] In addition to manufacturing sportswear and equipment, the company operates retail stores under the Niketown name. Nike sponsors many high profile athletes and sports teams around the world, with the highly recognized trademarks of "Just do it" and the Swoosh logo.


Origins and history

Nike, originally known as Blue Ribbon Sports, was founded by University of Oregon track athlete Phil Knight and his coach Bill Bowerman in January 1964. The company initially operated as a distributor for Japanese shoe maker Onitsuka Tiger, making most sales at track meets out of Knight's car.

The company's profits grew quickly, and in 1966, BRS opened its first retail store, located on Pico Blvd. in Santa Monica, Calif. By 1971, the relationship between BRS and Onitsuka Tiger was nearing an end. BRS prepared to launch its own line of footwear, which would bear the newly designed Swoosh.

The first shoe to carry this design that was sold to the public was a soccer cleat named "Nike", which was released in the summer of 1971. In February 1972, BRS introduced its first line of Nike shoes, with the name Nike derived from the Greek goddess of victory. In 1978, BRS, Inc. officially renamed itself to Nike, Inc. Beginning with Ilie Nastase, the first professional athlete to sign with BRS/Nike, the sponsorship of athletes became a key marketing tool for the rapidly growing company.

The company's first self-designed product was based on Bowerman's "waffle" design in which the sole of the shoe was inspired by the pattern of a waffle iron.

Manchester United, one of the best football team also using Nike product.

By 1980, Nike had reached a 50% market share in the United States athletic shoe market, and the company went public in December of that year. Its growth was due largely to 'word-of-foot' advertising (to quote a Nike print ad from the late 1970s), rather than television ads. Nike's first national television commercials ran in October of 1982 during the broadcast of the New York Marathon. The ads were created by Portland-based advertising agency Wieden+Kennedy, which had formed several months earlier in April 1982.

Together, Nike and Wieden+Kennedy have created many indelible print and television ads and the agency continues to be Nike's primary today. It was agency co-founder Dan Wieden who coined the now-famous slogan "Just Do It" for a 1988 Nike ad campaign, which was chosen by Advertising Age as one of the top five ad slogans of the 20th Century, and the campaign has been enshrined in the Smithsonian Institution.

Throughout the 1980s, Nike expanded its product line to include many other sports and regions throughout the world.

Saturday, June 21, 2008

Pengubahsuaian Kecil atau Pemasangan Alat Kelengkapan Tambahan yang Dibenarkan Tanpa Perlu Mendapat Kebenaran JPJ

Terdapat pengubahsuaian atau pemasangan aksesori yang boleh dilakukan tanpa mendapatkan kelulusan daripada Ketua Pengarah JPJ, terutamanya pengubahsuaian atau pemasangan yang tidak memberi kesan kepada ciri-ciri, kestabilan dan keselamatan kenderaan berkenaan seperti:-

  1. Pemasangan air spoiler di bahagian hadapan dan belakang.
  2. Pemasangan side skirt, aerofoil dan door visor pada kereta.
  3. Pemasangan protecting guards pada bahagian hadapan dan belakang kereta.
  4. Pengubahsuaian kecil pada radiator grilles, bonet atau bentuk serta rekabentuk lampu-lampu.
  5. Pengubahsuaian atau pemasangan tambahan bumper besar (sama ada jenis keluli atau fibreglass) pada bahagian hadapan dan belakang.
  6. Pemasangan rim dan tayar yang lebih besar.
  7. Pemasangan para bumbung.
  8. Pemasangan lampu brek tambahan (berwarna merah) atau lampu penunjuk arah (berwarna amber).
  9. Pemasangan spot light atau lampu halogen (kedua-duanya berwarna putih dan kuning) pada bahagian hadapan sahaja iaitu tambahan kepada lampu yang sedia ada.
  10. Pemasangan pengadang angin, penutup lampu fibreglass dan penutup enjin fibreglass pada bahagian hadapan motosikal di mana aksesori-aksesori ini tidak terkeluar dari hujung pemegang motosikal.

Nota:


Senarai yang telah dinyatakan di atas akan dikemaskini dari masa ke semasa.

Walau bagaimanapun, pengubahsuaian kecil dan pemasangan aksesori-aksesori ini hendaklah memenuhi semua keperluan perundangan sebagaimana dinyatakan di dalam Motor Vehicles (Construction and Use) Rules 1959 atau Motor Vehicles (Construction, Equipment and Use) Rules 1988.


Contohnya:-


1.Sekiranya air spoiler, aerofoil atau side skirt dipasang, ianya tidak boleh melebihi 150mm diukur dari bahagian luar tayar belakang.


2. Sekiranya door visor dipasang, ianya tidak boleh melebihi 100mm lebar dan tinggi.


3. Sekiranya rim atau tayar lebar digunakan, ianya mesti ditutup sepenuhnya dengan mudguards atau mudflaps.


4. Sekiranya protecting guards dipasang, ianya tidak boleh menutupi lampu-lampu kenderaan. Tidak dibenarkan bucu-bucu tajam atau bahagian yang terjulur keluar melebihi 100mm. Di samping itu lebar keseluruhan tidak boleh melebihi lebar kereta yang asal.


5. Sekiranya tambahan bumper besar atau protecting guards dipasang, lebihan bahagian hadapan dan belakang tidak boleh melebihi 50% dari bes roda kenderaan.

6. Jarak headlamps dan lampu isyarat tidak boleh melebihi 300mm dan 400mm masing-masing diukur dari badan yang terlebar selepas pengubahsuaian.

7. Sekiranya para bumbung dipasang, ianya tidak boleh melebihi panjang bumbung, atau lebar kenderaan atau ketinggian 400mm diukur dari bahagian teratas para bumbung.



Pemasangan Alat Kelengkapan Tambahan Yang Tidak Dibenarkan

  1. Lampu berkelip-kelip (selain daripada lampu penunjuk arah dan lampu berjaga-jaga) pada bahagian hadapan atau belakang kereta.
  2. Pemasangan lampu berwarna biru, ungu atau hijau.
  3. Pemasangan hon yang berirama atau hon dengan dua nada.
  4. Pemasangan spot light di bahagian belakang kereta.
  5. Pemasangan cermin gelap atau penampalan bahan berwarna pada cermin hadapan, cermin belakang dan cermin tepi di mana kadar ketelusan cahaya kurang dari 70%.

Nota: Walau bagaimanapun, penggunaan cermin gelap atau penampalan bahan berwarna di bahagian atas cermin hadapan sebanyak 20% dari lebarnya dan di cermin tingkap sukuan boleh dibenarkan.Senarai di atas boleh diubah dari masa ke semasa.


Jenis-Jenis Pengubahsuaian yang Perlu Mendapat Kebenaran Terlebih Dahulu daripada JPJ


Jika pengubahsuaian dan pemasangan alat kelengkapan tambahan boleh mengakibatkan perubahan besar kepada rupa bentuk, ukuran, kestabilan dan keselamatan serta ciri-ciri asal kenderaan motor tersebut, kebenaran bertulis hendaklah diperolehi terlebih dahulu dari pihak JPJ. Contohnya:-

  1. Pengubahsuaian ke atas rangka dan rangkaiannya atau rangka monocoque sebuah kenderaan bermotor.
  2. Pengubahan ke atas bentuk atau ciri-ciri asal kenderaan.
  3. Pengubahan dari kereta saloon kepada kereta convertible.
  4. Pengubahan ke atas sistem bahanapi.
  5. Pengubahan ke atas sistem brek.
  6. Pengubahan ke atas sistem steering.
  7. Pengubahan ke atas bes roda kenderaan.
  8. Penggunaan badan fibreglass bagi menggantikan badan keluli.
  9. Penukaran enjin.
  10. Pemasangan Sunroof di atas bumbung

A Refreshing New Blog :: Lucille's Blog



A new blog have just been published. It's all about Lucille Indie Band. It covered all about Lucille entire journey in their Music World. Feel free to know more about Ono, Emi, Ian, Jiji and Nas in their blog. Visitor also can leave their comment at the chatbox and have a chance to view their live performance in their video clips which also includes in the blog.

Just visit http://zenlucille.blogspot.com

Friday, June 20, 2008

Rusty Project :: Kelahiran Semula!



Nirvana. Suatu ungkapan kelahiran semula. Well, keta Rusty dah dilahirkan semula.

Sebelum:

Exterior : Perodua Kancil 850cc
Enjin : 850cc
Interior : Standard


Selepas

Exterior : Daihatsu Mira L5 Front + Custom Mira Moderno + L512 Back
Enjin : L200 Turbo 660cc
Interior : Mira Equipped + Sony ICE + Auto Gauge Smoke Light Boost Meter +
5 in 1 Turbo Timer + many...
Rims : Daihatsu L5
etc..

Toklah hasil selepas selesai kerja spray oleh Ati.. nang berbaloi!









Terharu... TAHNIAH untuk RUSTY!!!


Rusty Project :: Final Stage @ Ati Spray Service!

Wah, keta Kancil Rusty dah dalam stage akhir di kedey Ati..


Tok adalah wajah di hari-hari akhir riwayat hidupnya sebagai Kancil 850cc

Hasil kerja Ati yang sik dapat dinafikan agik kekemasannya...

Well, tunggu jak hasilnya selepas dispray..

Thursday, June 19, 2008

Wednesday, June 18, 2008

Cheerful Image in GIATMARA :: It's fun actually!!















Memori di Bytech 2007


Aku mulakan karier ku sebagai Juruteknik Komputer di By Technologies just after aku habis Skim Latihan Graduan di Segi College. Best juak kerja tok even payment nya nang kecil sebab aku pakey scale SPM jak.

Start pada Februari 2007 tapi aku resign Jun 2007 selepas ayah ku meninggal dunia dan pergi meninggalkan kami semua dalam redha. Sepanjang aku kerja di Bytech banyak ilmu yang aku perolehi dan aku dapat sekelumit pengalaman untuk bekalan aku sepanjang hidup.


























mun ada aku tambah gik.. pergi minum dolu!
There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails