Tuesday, June 10, 2008

Kelisa :: Some mathematics calculation on it.

Apapun... Tetap ceria dengan K-Car walaupun minyak naik macam sial!

Aku drive Kelisa. Aku suka Kelisa sebab kereta tok unik and sesetengah urang padah nya ekonomi. Yup, nang ekonomi tapi sejak minyak nait rega bageylah negara kita tok dah sekda minyak adik setitik pun, berasa juak bila dah jadi pemilik kereta. Dalam post tok aku just maok polah perbandingan penggunaan minyak dan kesan kepada pengeluaran wang dari wallet aku.

Aku sempat polah ujian penggunaan minyak Kelisa aku. For your information, I'm driving an AT Kelisa 1000cc. Test tok dipolah sepanjang route Debak-Kuching. Speed range dalam 90-120 km/h. Nang ya range speed aku. Test tok dipolah dengan keta menggunakan air-cond sepanjang masa. Kelisa pun tank capacity ialah 40 liter. Half tank can go 240km. Full tank may last to 480km.

Tank Capacity : 40 liter
Half Tank Distance : 240 km
Full Tank Distance : 480 km
Old Oil Price : RM 1.91
New Oil Price : RM 2.70

Member aku, Mock ngisik minyak tahun 2004 marek.
Rm5.00 dapat jalan dekat nak 50 km.. Nektok boh mimpi lah...


Ju kita kira penggunaan base on the fact.
So, rega LAMAK MAREK..

Full Tank : RM 1.91 x 40liter = RM76.40
Half Tank : RM 1.91 x 20 liter = RM38.20

Nisbah penggunaaan : Rega Half Tank /Jarak Half Tank

RM 38.20 / 240km

: RM 0.16 per kilometer

Mun isik RM10.00 dapatlah jalan dalam 60-65 km.


Tapi ya dolok! Bukan rega nektok. Tok REGA NEKTOK!

Full Tank : RM 2.70 x 40liter = RM 108.00
Half Tank : RM 2.70 x 20 liter = RM 54.00

Nisbah penggunaaan : Rega Half Tank /Jarak Half Tank

RM RM 54.00 / 240km

: RM 0.225 per kilometer

Mun isik RM10.00 dapatlah jalan dalam 40-45 km.



Yah! Macam sial juak rasanya...

Tapi ya kan calculation base on fact.

Tok calculation base on stesen minyak gik! Kita mulakan dengan Petronas!

Kiraan kasar aku. Riya aku isik half tank around 40++. Lets make it RM 45.00.
Drive Debak- Sri Aman-Debak pakey aircond. Overall distance 240 km juak lalu cun half meter.

Kiraan kasar aku : RM 45.00/200km= RM0.205 per kilometer

Jadi mun aku ngisik RM 10.00 bolehlah jalan sampey 45- 50 km.

So hari tok aku mok calculate rega Shell sebab pagi tek aku isik half tank around 39.00 ajak. Betol sik Shell tok lebih kilometer?



Calculation akhir aku bila sampey balit ke Debak and meter ya back macam sebelum aku isik pagi tek... Aku drive 90-120km/h macam besa and pakey air-cond juak.

Kiraan kasar aku : RM 39.00/220km= RM0.177 per kilometer

Jadi mun aku ngisik RM10.00 daptlah aku ngerayo 55-60km.


Jadi dengan ini benarlah mitos,

SHELL : Lebih Kilometer..





Mulai esok aku boikot
PETRONAS!

No comments:

There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails