Wednesday, June 24, 2009

Mari Menjual PC ........

Ujung minggu lepas, aku ngerugak stor di rumah and clear up barang yang aku boleh consider sebagai valueable crap. Salah satunya ialah PC aku yang menabur bakti dari dolok. Yang paling penting, PC ya contains valueable data dan imej untuk simpanan sepanjang masa.

Aku publish PC ya dalam Mudah.com.my and believe that sik sampey 2 jam, dah ada buyer tepon and ask for negotiation. Huhu, aku nang mok jual RM400 pun tapi dalam advertising ya aku engkah RM500. Masa buyer ya nego mintak 400, aku terus padah ok sebab nya fullfill my expectation.

Siklah power ney pun PC ya tapi spec nya lebih kurang tok:

ATX : Trendsonic ATX Casing
Processor : Pentium 4 2.8 GHz
PSU : Cooler Master 350W
Motherboard : ASRock P4165G Prescott800 (Support SATA)
• USB 5.1 Ch
• USB 2.0
Memory : 2x 1GB Apacer PC3200 CL3
HDD : 1 x IDE Samsung 80GB
1 x SATA Hitachi 160GB
Optical : Samsung Writemaster DVDRW Multiburner
Graphic : AGB ATi 9350 256MB
OS : Pre-Install Windows XP Black Edition + Microsoft Office 2007

Adalah extra money untuk aku bayar hutang...

Dalam pada masa yang sama aku dah recover picture dalam PC ya.. Berharga woo gambar dalam ya...

Dalam setiap gambar ya aku ada engkah EXIF information yang ada Camera Model, Shuter, Aperture, ISO and Tarikh...

Note that most of my pictre using SONY. Can u sense something?



Tok Nouvo aku masa aku selalu ulang-alit dari Kuching ke Debak. Arwah ayah nang selalu merepak aku suka riding jarak jauh..


Masa menjadi skuteris satu ketika dulu... Masih juak sampey nektok


Rusty aka Mudin... Merokok lebih baik dari minum arak


Aku post manjak masa polah emergency projek untuk KIK UiTM


Mamat rah pangkuan aku masa aku still di UiTM


Masa aku maseh stay di bilit 3216, Kolej Sri Mulu UiTM


AmirFX ketika zaman remaja.. Gik jadi Agency Manager CNI time ya...


Aku baruk pulang dari Samarahan masa Ono ngan Rusty eksiden


Apis & Bob masa gik muda belia


En. Nikolai aka Luzman ketika maseh bujang rah Telaga Air


Aku masa neman ayah survey kandang kambing di kampung


Shafixx masa gik Menengah Rendah... Apu nyak.. Mudak amat.. Bajik...


Masa gik hensem dolok


Toklah muka ngabis duit main CS rah Ocean. Pergi ngail di laut...


Lukman yang asi-asi.. Sak jak asi-asi.. Model juak nya tok

Tuesday, June 23, 2009

Hutang Tag

Dengan membayar tag dari Shafixx, sik semestinya utang RM50 ariya aku sik perlu bayar...

1. Bekas kekasih saya adalah :

-Nouvo MX- lom ada usaha mok retun back. Tergantung sik bersober....

2. Saya sedang mendengar :
-bunyi aircond opis dan detik jam rah dinding... terdengar juak bunyi tikus rah lab

3. Mungkin saya patut:
-sik makan 40 hari berturut-turut dalam ertikata lain berpuasa sebab saya sik ensem dan sekda orang yang maok

4. Saya suka :
-modified Kelisa, saya suka juga travelling keliling dunia

5.Sahabat-sahabat baik saya :
-memang kaki paw tapi sidak nang sentiasa ada membantu bila perlu

6.Saya tak paham :
-mengapa saya rasakan saya seorang sahaja yang menyayangi

7.Saya kehilangan:
-kasih sayang, kehilangan tempat bermanja dan kehilangan kehidupan yang menyeronokkan

8.Ramai yang berkata :
-saya peramah tapi hakikatnya jiwa saya kosong

9.Makna nama saya :
- bunga yang sentiasa berkembang mekar

10.Cinta itu adalah :
-tanggungjawab yang perlu ada komitmen berterusan

11.Di suatu tempat, seseorang sedang :
-membenci saya, merasakan saya seperti sampah dan berharap saya sik mengganggu hidupnya

12.Saya akan cuba :
-jadi lelaki SLIM, punyai kewangan yang kukuh dan terus SETIA

13.Ayat SELAMANYA membawa maksud :
-penyeksaan

14.Telefon bimbit saya :
-cukuplah sekadar dapat menghubungi dan bersms..

15.Bila saya terjaga dari tidur :
-saya akan terus ingat Chenta Hati saya

16.Saya paling meluat apabila :
-orang terlalu gilak mengangkat diri dan rasakan dirinya terlalu bertuah

17.Pesta/Parti adalah :
-sesuautu yang sudah lama saya tidak hadiri.. Malah saya membenci!

18.Haiwan yang paling comel yang saya pernah temui ialah :
-pusak tapi aku gelik

19.Peringkat umur yang paling menyeronokkan bagi saya ialah :
-masa awal tahun di UiTM... Young n Dangerous tek nak...

20.Hari ini:
-cukup membebankan akal fikiran saya

21.Malam ini saya akan :
-membuka kotak dan barangan dikirim Rusty n Nikolai malam marek

22.Esok pula saya akan :
-carik rumah orang miskin yang sebenarnya sik patut wujud mun nya rajin bekerja

23.Saya betul-betul inginkan :
-satu set Cuore TR dan sistem ekzos yang mantop!

24.Ketika anda lihat wajah anda di hadapan cermin pagi ini :
-saya sedar bahawa saya tok dahlah sik hensem, ngegeh gik ya

25.Pusat membeli-belah atau arked permainan :
-bilit tidur!

26.Makanan Barat atau Jepun :
Western sebab mun Jepun selalu sik masak

27.Bilik yang terang atau gelap :
-yang so-so sebab aku boleh adopt ngan mana2 blit pun

28.Makanan segera adalah :
-satu petanda sindrom Pokai

29.Ayat terakhir yang anda katakan pada seseorang?
-err.. Sik sempat jawap sebab nya terus engkah tepon

30.Siapa yang anda nak Tag?
-sesiapa yang rajin maok polah TAG

Monday, June 22, 2009

Cinta..

Mencintai tak semestinya rasa dicintai...

Sunday, June 21, 2009

Racist Sungguh!

Last 2 week aku pergi Kuching with family. So, nak shopping sikit as preparation si Shafixx maok masuk UiTM. Bila dah sampey Wisma Satok, aku join sekali lah ke Grand Supermart kedong ada SALE tek nak...

Dah ku boring sebab aku sekda apa maok beli, aku pun terus masok kedey jam and maok survey jam tangan sebab dah bosan aku ngan jam nektok. Maok tauk sik? Dalam kedey ya ada 4 Chinese tengah nyaman2 usha jam tanpa gangguan.

So, bila aku tek pergi section Omega tek, jurujual kedey ya terus follow aku and tanyak, "Lu mau beli apa?". Lam atiku padah paloi juak ompuan tok, siklah ku mok beli tayar. Ompuan ya tek lalu terus ikut aku survey jam and polah aku rasa umas gilak. Ditanyak nya agik soalan yang sama...
"Lu mau beli apa?". Geram juak atiku... Tapi ku diam, dah nya polah nya aku kedak ya, hasrat aku mok beli jam alu tertutup. Dimbak ku pusing sigek kedey, sampey ke section Omega tek balit.

Kakya ku gik nanyak nya.. "Amoi, lu racist owh!".
"Apa itu lesist?", tanyak amoi tuyuk ya.

Ku jawab balit, "Lu tengok saya Melayu lu ekot saya pusing satu kedai macam saya maok rompak semua jam tok. Itu empat orang Chinese situ apa pasal lu tidak ekot dia? Saya maok beli jam pun tidak ada rasa maok beli jam lagi...Apalah lu racist!".

Manas ku di kedey ya tek. Cerik rasa nya racist gilak. Aku sik tauk sampey bila dilema orang Bumiputera akan diiring bila masuk kedey macam ya..

Aku sik racist. Aku sayangkan bangsa jak...

Selamat Hari Bapa...

Selamat Hari Bapa ku abadikan buat Ayahandaku tercinta, Allahyarham Haji Azahari bin Mat.

Tiada yang terindah buat kami sekeluarga bila mengenangkan saat-saat indah bersama ayah. TIap detik dan tika adalah memori yang sik dapat dipadamkan dalam lipatan ingatan hidup kami.

Selamat Hari Bapa, ayah. Moga dirimu kan terus tenang di sana. Tiada apa yang mampu menggantikan tempatmu, tiada sesiapa pun...
.
.
.
.
.
.
Al-Fatihah.

Saturday, June 20, 2009

Sekda Tajuk..

Saya, dengan ini, menerima dengan ikhlasnya Tag dari saudara AmirFX....

1. apa perasan sekarang - terkesima (macam boneka jak rasa dirik aku tok)

2. saya nak makan - ayam penyek rah kedey Farihin di Sri Aman. Anak ompuannya Form 1 ya nang kiut lah!

3. saya x suka - diberik kerja last minit dahya disuroh author benda yang nampak simple tapi rumit!

4. impian saya -supaya saya bebas dari hutang dan dapat kuruskan badan... saya ingin miliki Toyota Starlet GT Turbo dalam tempoh 3 tahun ini..

5. haiwan yg saya tidak suka - yang menjengkelkan dan berbau busuk!

6. saya harapkan - 25 haribulan datang dengan cepat. Kering dah tok..

7. jika boleh diputarkan masa - saya sik maok mengabaikan masa kehidupan bersama ayah

8. saya pada 10 thn akan datang -memiliki Chenta Hati sebagai isteri, sudah mempunyai 2 orang anak dan memiliki studio sendiri

9. hp saya adalah - Sony Ericcson W660i dan Nokia 6630

10. saya pernah bercinta sebanyak - satu kali sahaja yang sebenarnya sebab saya sik hensem

11. saya suka pada - bumper L700 TR, suka pada bonet Gino dan suka pada

12. kawan2 saya - adalah saudara yang memahami diri saya

13. pernah dikhianati - pernah dan rasa macam sik dihargai sebab nya ulang kesilapannya..

14. apa yang hendak dilakukan terhadap org yg mengkhianati anda - berdoa supaya nya kahwin cepat dan rasakan hidup tanpa erti persahabatan, tanpa erti persaudaraan..

Friday, June 19, 2009

Helah Menculik Kanak-Kanak Di Carrefour JB

Tajuk : Helah Menculik Kanak-Kanak Di Carrefour JB

Subject : Child Kidnap Trick in Carrefour, JB

Jika anda tiada anak kecil pun, tolong sebarkan maklumat ini kepada sesiapa sahaja. Kita tidak tahu entah siapa yang dapat diselamatkan dengan menghantar e-mel ini. Tolong beri sedikit masa dan hantar kepada kawan yang ada anak-anak dan cucu-cucu. Terima Kasih.

Even if you do not have little kids, pass this one on to everyone you can think of. You never know who you might save by sending this e-mail! Please, take the time and forward this to any friend who has children & grandchildren! Thanks!

Kita mahu berkongsi apa yang berlaku hari ini semasa berbelanja di Carrefour JB. Seorang ibu sedang membongkok untuk membelek-belek daging, dan apabila berpusing mendapati anak perempuannya berusia 4 tahun telah hilang. Saya berdiri betul-betul bersebelahan dengan si ibu, sementara si ibu tadi terus memanggil-manggil anak perempuannya tapi hampa.

Wanted to share something that happened today while shopping at Carrefour.. A mother was leaning over looking for meat and turned around to find her 4 years old daughter was missing. I was standing there right beside her, and she was calling her daughter with no luck.

Saya meminta seorang pekerja lelaki Carrefour untuk umumkan kehilangan tersebut melalui sistem pembesar suara. Beliau terus melakukannya apabila diminta berbuat demikian, dan kemudian terus meninggalkan saya untuk membuat panggilan telefon. Panggilan itu untuk memaklumkan supaya semua pintu dan pagar dikunci menggunakan kata kod atau seumpamanya. Jadi mereka telah mengunci semua pintu dengan serta-merta.

I asked a man who worked at Carrefour to announce it over the loud-speaker. He did, and left me, he immediately walked right past me when I asked and went to a pole where there was a phone. He made an announcement for all the doors and gates to be locked, a code something. So they locked all the doors at once.

Hanya 3 minit diperlukan untuk melakukannya selepas diminta. Mereka menjumpai kanak-kanak perempuan itu 5 minit kemudian di dalam bilik air dalam keadaan masih khayal. Kepala budak perempuan itu sudah separuh dicukur, dan hanya berpakaian dalam. Ada sebuah beg mengandungi baju, pisau cukur, dan rambut palsu terletak di lantai bersebelahannya untuk menukar wajahnya.

This took all of 3 minutes after I asked the guy to do this. They found the little girl 5 minutes later in a bathroom stall drugged. Her head was half shaved, and she was dressed in her underwear with a bag of clothes, a razor, and wig sitting on the floor beside her, to make her look different.

Siapa pun yang melakukannya – iaitu mengambil lalu membawa budak perempuan ini ke dalam bilik air, cukur rambut dan tukar pakaiannya – melakukannya kurang daripada 10 minit. Ini bikin saya menggigil tak sudah-sudah. Tolong perhatikan anak-anak anda apabila berada di tempat luas di mana adalah senang untuk kita terpisah dengan mereka seperti di gedung beli-belah. Hanya beberapa minit diperlukan untuk melakukan semuanya. 5 minit lagi maka anak perempuan itu tentu sudah berjaya dibawa keluar.

Whoever this person was, took the little girl, brought her into the
bathroom, shaved half her head, and undressed her in a matter of less than 10 minutes. This makes me shake to no end. Please keep a close eye on your kids when in big places where it's easy for you to get separated like Shopping Malls. It only took a few minutes to do all of that. Another 5 minutes and she would have been out the door.

Saya masih amat terkejut ada manusia yang sanggup melakukannya, apa lagi dalam masa hanya beberapa minit. Masa anak-anak kecil boleh berlari tanpa hirau telah berlalu.

Budak perempuan itu kini selamat. Syukur ke hadrat Allah SWT, dan tahniah kepada pekerja Carrefour yang bertindak pantas.

I am still in shock that some sick person could do this, let alone in a matter of minutes. The days are over when our little ones could run rampant all over the place and nothing worse would happen then them annoying people..

The little girl is fine. Thank God for fast workers who didn't take any chances.

SEBARKAN BERITA INI SELUAS-LUASNYA SUPAYA PERINGATAN DAPAT DIBUAT BAHAWA ADA MANUSIA GILA LAGI GANAS DI KALANGAN KITA SEMUA !

BE SURE TO FORWARD THIS TO EVERYONE, SO THEY REMEMBER JUST HOW SICK PEOPLE ARE OUT THERE !

Thursday, June 11, 2009

Saja jak mok ngeso...

Aku saja jak mok ngeso sebab toklah antara keinginan yang aku pendam lamak tok...

Realiti juak akhernya...



Perodua Kelisa 2003
Enjin : Standard Gaban
Bodykit : L700 Cuore mix with L5 Spotlight + Rear Gino


Ya jak lok...

Tuesday, June 9, 2009

Sekeping Kad Berharga RM2.00

Panas terik terus membakar kulit. Diselang-seli dengan bunyian deruman kenderaan dijalanan. Pagi itu pagi Ahad yang ceria ceria. Farish berskuter dalam keterikkan mentari menuju ke Wisma Saberkas sekadar untuk membeli sesuatu yang bermakna untuk Zahra. Dalam mundar-mandirnya dia terus ke kedai hadiah untuk mendapatkan sekeping kad ucapan. Ucapan Selamat Hari Guru....

Dia lantas gembira, lalu petang itu, setelah adiknya Mashita memulangkan kembali kereta Farish, Farish lantas memecut ke BDC dengan harapan dapat bertemu sebentar dengan Zahra. Bertemu sementara melunaskan rindu, menyerahkan kasih, mendambakan sayang...

Kelisa Farish memceut laju lantas menjemput Zahra... Sekeping kad terletak kemas di dashboard menantikan respons dari Zahra. "Selamat Hari Guru Sayang...", ungkap Farish pada Zahra. "Pensyarah pun guru juga kan....,"telah Farish pada Zahra sambil mengharapkan Zahra suka dengan pemberian ringkas itu...

"Awak ni.. Buang duit je belikan kad ni untuk saya! Dahlah awak memang selalu pokai, sekarang ni kad-kad awak menyemak je dalam almari rumah saya tau!," kata Zahra dalam nada penuh tegas sambil menolak pemberian tersebut. Farish terdiam seraya berkata, "Takpelah, kalau tak nak, biarkan aje kad tu kat situ, saye tak kisah..", ujar Farish ceria menyembunyikan rasa kecewanya..

Kini kad tersebut masih lagi di dalam dashboard keretanya... Tak bersentuh, Taj Dibuka, Tak Dihayati Isinya. Farish kecewa dan rasa rendah diri kerana dia telah sedaya upaya membahagiakan cintanya tetapi segalanya kini hanya tinggal serpihan cinta untuk dikutip.. dihayati...

Hari terus berlalu... Farish keliru bagaimana harus dia menyulam lagi rasa kasih Zahra pada dirinya...

Monday, June 8, 2009

Suraya....

Suraya. Hmm its past 10 years since aku tamatkan zaman persekolahan and dalam masa yang sama Suraya tok adalah satu2nya adik angkat aku di MRSM dolok. Yalah, kad nya ucap good luck dolok pun aku maseh simpan and sik sangka after 10 years, nya datang balit dengan seribu cerita serba baru..

Yang menariknya, nya nektok dah jadi tunangan sepupu aku (2 kali pupu). Just aku rasakan masa tok berpusing terlalu cepat dan aku sik sangka she sebenarnya ada di sekeliling kehidupan aku. Di UiTM, dalam Facebook and sik lamak gik jadi orang Debak juak.


Nya ngan tunangnya merangkap sepupu aku dikpun..

Hmmm... Kisah lamak apalah nak kira nak. Just aku rasa happy sebab nya nektok dah ada life dan bertemu kembali dalam suasana yang menggembirakan. Yalah tek, sik lamak gik mok kawen bah.

Nya pun sik sangka aku still ingat nya... Huhuhu.. Facebook meet us again. Still as brother and sister. Aku rasa hepi sebab adik aku dah jadi tunang orang.... 1999 nang terlalu lamak.. Tapi syukur Alhamdulillah banyak gilak memori yang mematangkan usia dan pemikiran kita... One things that always reminds me.... her braces and cute face!

Kisah lamak ya.. Aku dah ada cinta hati dan nya pun sik lamak gik maok nikah.. So sweet! Still then she's totally my adik angkat sebab sik ilang ungkapan abang ya walaupun dah 10 years...

(,") Hepi....

Wednesday, June 3, 2009

Rahasia Di Sebalik Namaqu...

M : Kejayaan mudah datang kepada anda.
O : Seorang berfikiran terbuka.
H : Anda tidak suka menghakimi sesuatu/orang.
D : Sukar mempercayai orang lain.

K : Suka melakukan sesuatu yang baru.
H : Anda tidak suka menghakimi sesuatu/orang.
A : Anda menjadi sangat pendiam apabila anda sedang memikirkan sesuatu.
I : Selalu tersenyum dan membuat orang lain tersenyum.
R : Anda seorang yang gemar bersosial.
U : Anda merasakan anda ada ciri-ciri istimewa setanding dengan orang lain.
L : Anda sangat percaya denga cinta dan mudah tengelam ke dalamnya.

A : Anda menjadi sangat pendiam apabila anda sedang memikirkan sesuatu.
Z : Anda selalu bergaduh dengan seseorang.
H : Anda tidak suka menghakimi sesuatu/orang.
A : Anda menjadi sangat pendiam apabila anda sedang memikirkan sesuatu.

Kejayaan mudah datang kepada anda.Seorang berfikiran terbuka.Anda tidak suka menghakimi sesuatu/orang.Sukar mempercayai orang lain.Suka melakukan sesuatu yang baru.Anda menjadi sangat pendiam apabila anda sedang memikirkan sesuatu.Selalu tersenyum dan membuat orang lain tersenyum.Anda seorang yang gemar bersosial.Anda merasakan anda ada ciri-ciri istimewa setanding dengan orang lain.Anda sangat percaya denga cinta dan mudah tengelam ke dalamnya.Anda selalu bergaduh dengan seseorang.


"Di situ kita mungkin kenal diri kita, buatkan juga untuk pasangan kita dan tengok persamaan, jauh dari perbezaan. Hendak cari perbezaan memang seratus kita akan jumpa dan hendak cari perbezaan, seribu yang akan menjelma.

Tak wajib betul harus salah, setakat suka-suka, sekurang2nya kita ada panduan utk mengenal pasangan kita, atau saingan kita. Semuanya ALLAH punya kuasa, tapi tentu setiap sesuatu itu ada rahsia yg tersembunyi. Kalau sekarang baru tahu bukan bermakna ia tak ada, tapi kita yang belum jumpa.

Akhir kata, selamat bercinta buat kali pertama dan itulah yang pertama dan terakhir. Cinta untuk cita-cita kerana cinta bukan untuk ditangisi tapi dinikmati."



-H. M. TUAH ISKANDAR

Ricer - It's Gai in Malay!



Pernah dengar sik term "ricer". Dalam kehidupan tok terlalu banyak gilak "ricer" dan semua tok menjadikan kehidupan tok seuautu yang harus kita fikirkan bersama.

Term "Ricer" could be describe like this...

Any of a number of persons, usually young males, who place numerous cosmetic enhancements to a vehicle in the belief that such enhancements will add performance to their vehicles. These "enhancements" include but are not limited to: 1. Incorrect badging 2. Insanely large exhaust tips (5" in diameter or greater) 3. Spoilers & bodykits; especially those made of cardboard or plastic 4. Offset tape stripes 5. Single wiper conversion 6. Oriental symbols; esp. on American cars Cars do not neccesarily need to be imports to be considered "rice"- ex. "Cobra" badging and/or body kit on a V6 Mustang.
I've seen myself the following examples:

"RalliArt" badging on a Honda
"Evolution" badging and bodykit attempt on 1989 Mirage
"Neuspeed" badging on 1997 Lumina
"Type-R" badge and 5" exhaust tip on 1980s Civic Wagovan
Double spoiler, 18" rims and Type-R badge on Geo Metro
Type-R badge on Ford Probe

Banyak gik term dalam Urban Dictionary.

Huhuhu.. Can u understand speaking London? Let me elaborates in Malay k!

Definisi 'ricer' = in Malay, gai

Pemilik kenderaan yang mengubahsuai kenderaan yang mereka miliki jauh dari konsep asal yang sepatutnya.

1. Melekat sticker yang sik sepatutnya pada kenderaan sedangkan mereka sik memiliki satu pun daripada produk tersebut - GILA STICKER!

2. Melekatkan sticker yang wujud dalam dunia sebenar. Contohnya Greedy sedangkan syarikat tersebut dah bankrupt.

3. Pemasangan bodykit yang langsung sik memberikan kesan sampingan kepada prestasi kenderaan.

4. Penggunaan rim yang langsung sik ngenak dengan kenderaan yang dimiliki

5. Penggunaan lampu yang terlalu banyak dan meriah macam sarkis!

6. Pemasangan tip ekzos seolah nak madah kereta ya power sedangkan sistem ekzos sik dimodifikasi sepenuhnya... Contohnya : Double piping tapi sebenarnya main sambung cemya jak dari belakang.

Kancil lekat sticker GTR
Honda lekat sticker RalliArt
Kelisa lekat sticker Nismo

--> Antara contoh ricer yang mudah.


Contoh ricer:


Kereta tok padah bapakku, kereta neropong bulan!


Huhu... Imprezza lah tek


Skirt tebalit..


Bumper kah apa ya?




Kancil Type-R...


Proton Saga GTR!


Legendary Trueno bertukar jadi gai!


Dasyat kali jak.. Wira Skyline


Yah, Kancil Integra!


Huhu, Kembara sidak West


Wira Integra?


MIVEC on Kancil?


Huhuhu.. Integra


Imprezza Wannabie!


Tok baruk kejoron!


Nang lojik juak. Apa saknya polah inlet ya...


Laju Kembara tok.. Tangga GT Wingnya!


Gen-2 pakey sticker VTEC, maka jak Campro


Just for Fun!

Debak Critics Episode I

Ya, kembali kepada musim mengkritik. Kali tok aku mok kritik sesuatu di Debak, kampung halaman aku.

Banyak Gilak Nembiak Sekda Lesen.

Yalah, dolok aku pun sekda lesen. Aku admit dan aku sedar juak. Tapi masalah utamanya ada kewujudan spesis yang ilek2 jak nyuroh anak sidak underage driving kereta. What the fuck! Dah jak sekda lesen, terkayo-kayo. Sekdalah aku jeles tapi mengenangkan kenaklah sidak tok sik kenak tahan Polis selama tok.

Huhu, nang pelik mun kitak urang rasa, nembiak underage tok drive keta rasa lawa nak mampus. Bukan kereta sidak pun. Setiap kali aku ke town, mesti aku ada limpas sidak tok. Kejoron mati nak leput.

Penjualan Nosepain Berleluasa

Nak dipadah aku tok bait. Nang jak aku bait sebab aku sekda main batu, nosepain and so forth. Tapi aku sedih tangga anak kampung aku dah diracuni dengan pengedaran nosepain yang berleluasa. Woi Polis! Sekda kerja kah? or sidak tok ada link dgn sidak pengedaran pil tok. Makin lamak makinlah rosak anak kampung. Makin banyak anak dara sik suci, makin banyak belia hilang kewarasan diri. Cukuplah dgn masalah gam, arak dan judi yang dah jadi barah dalam institusi masyarakat kampung aku nektok.

Tuesday, June 2, 2009

Oh.. Baru Kini Ku Kembali Memerlukanmu...

Ya, aku pernah mengabaikanmu..
Tak tersentuh...
Ku biarkan dirimu bersendirian dan keseorangan...

Kini aku kembali...
Menagih rindu bertalu dijiwaku...
Menagih kembali keistimewaanmu..
Mengimbau kembali memori indah kita bersama satu tika dulu..
Saat kau sering erat dalam dakapanmu
Saat kau sering dalam belaianku
Saat kau sedia ada untukku saatku memerlukanmu...

Mungkin dirimu perlu sesuatu untuk mengindahkan celamu
Mungkin jua dirimu perlu cahaya untuk menerangkan pandanganmu
Mungkin jua dikau perlu hadirku untuk menatap luahanmu

Kini aku kembali
Menagih kembali dirimu
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.







Oh 400Dqu...
Kan ku pulihkan dikau dengan lens yang baru
Kan ku hiaskan dikau dengan Speedlite yang baru
Kan ku lengkapkan dikau dengan UV Filter yang baru
Kan ku hadirkan dikau dengan Diffuser yang baru

Kini aku kan kembali dengan semangat yang baru!








Terkesima...

Jam menunjukkan pukul 8.36 malam. Dalam dingin malam bertemankan bunyian cengkirik dan unggas hutan, aku bersendirian meniti kesunyian diri tanpa perhatian sesiapa pun. Bukankah ko ada gerek kah? Hmm.. Cinta kan tak semestinya bersatu. Aku setuju dan aku merasakan derita itu.

Sunyik gilak. Aku demam, aku sik sihat. Sekda sapa yang peduli kan? Chenta Hatiqu, ku rindu kamu... Tapi kini aku merasakan apa yang pernah kau rasakan. Bermain dengan bayangan dirimu... Tersentuh lagi hati kecilku, bilakah cinta akan bersemi lagi?

Sungguh, aku benar cinta dirimu...
Sungguh, aku benar rindu dirim...
Sungguh juga aku benar-benar menginginkanmu

Tertitis lagi jernih air mata dari kelopak ini merasakan kekosongan ini. Mungkin ada hikmah Tuhan tuliskan sejak Loh Mahfuz lagi untuk pemilik tubuh ini. Bagaikan semut hitam di atas batu gelap dalam gelita kepekatan malam diriku berkelana mencari sinar bintang hidupku...

Chenta Hatiqu, kau tahukah betapa aku benar-benar rindu dirimu?

Monday, June 1, 2009

Selamat Hari Gawai Dayak :: Gayu Guru Gerai Nyamai



Selamat Ari Gawai Dayak ku nuju pada semua bala bloggers di menua tok.

What is Gawai?

Gawai Day or Gawai Dayak is a festival celebrated in Sarawak on 1 June every year. It is both a religious and social occasion. The word Gawai means a ritual or festival whereas Dayak is a collective name for the native ethnic groups of Sarawak: Iban, Bidayuh, Kayan, Kenyah, Kelabit, and Lun Bawang among others. Thus, Gawai Dayak literally means “Dayak Festival”. Dayak would visit their friends and relatives on this day. Such visit is more commonly known as “ngabang” in the Iban language.

It started back in 1957 in a radio forum held by Mr Ian Kingsley, a radio programme organiser. This generated a lot of interest among the Dayak community.

The mode of celebration varies from place to place. Preparation starts early. Tuak (rice wine) is brewed (at least one month before the celebration) and traditional delicacies like penganan (cakes from rice flour, sugar and coconut milk) are prepared. As the big day approaches, everyone will be busy with general cleaning and preparing food and cakes. On Gawai Eve, glutinous rice is steamed in bamboo (ngelulun pulut). In the longhouse, new mats will be laid out on the ruai (an open gallery which runs through the entire length of the longhouse). The walls of most bilik (rooms) and the ruai are decorated with Pua Kumbu (traditional blankets). A visit to clean the graveyard is also conducted and offerings offered to the dead. After the visit it is important to bathe before entering the longhouse to ward off bad luck.

The celebration starts on the evening of 31 May. In most Iban longhouses, it starts with a ceremony called Muai Antu Rua (to cast away the spirit of greed), signifying the non-interference of the spirit of bad luck in the celebration. Two children or men each dragging a chapan (winnowing basket) will pass each family's room. Every family will throw some unwanted article into the basket. The unwanted articles will be tossed to the ground from the end of the longhouse for the spirit of bad luck.

Around 6 pm or as the sun sets, miring (offering ceremony) will take place. Before the ceremony, gendang rayah (ritual music) is performed. The Feast Chief thanks the gods for the good harvest, and asks for guidance, blessings and long life as he waves a cockerel over the offerings. He then sacrifices the cockerel and a little blood is used together with the offerings.

Once the offering ceremony is done, dinner is then served at the ruai. Just before midnight, a procession up and down the ruai seven times called Ngalu Petara (welcoming the spirit gods) is performed. During this procession, a beauty pageant to choose the festival's queen and king (Kumang & Keling Gawai) is sometimes conducted. Meanwhile, drinks, traditional cakes and delicacies are served.

At midnight, the gong is beaten to call the celebrants to attention. The longhouse Chief (tuai rumah) or Festival Chief will lead everyone to drink the Ai Pengayu (normally tuak for long life) and at the same time wish each other "gayu-guru, gerai-nyamai" (long life, health and prosperity). The celebration now turns merrier and less formal. Some will dance to the traditional music played, others will sing the pantun (poems). In urban areas, Dayaks will organise gatherings at community centres or restaurants to celebrate the evening.

Other activities that may follow the next few days include: cock-fighting matches, and blowpipe and ngajat competitions. On this day, 1 June, homes of the Dayaks are opened to visitors and guests.

Traditionally, when guests arrive at a longhouse, they are given the ai tiki as a welcome. From time to time, guests are served tuak. This would be called nyibur temuai which literally means "watering of guests".

Christian Dayaks normally attend a church mass service to thank God for the good harvest.

Gawai Dayak celebrations may last for several days. It is also during this time of year that many Dayak weddings take place, as it is one of the rare occasions when all the members of the community return home to their ancestral longhouse.

Up till 1962, the British colonial government refused to recognise Dayak Day. Gawai Dayak was formally gazetted on 25 September 1964 as a public holiday in place of Sarawak Day. It was first celebrated on 1 June 1965 and became a symbol of unity, aspiration and hope for the Dayak community. Today, it is an integral part of Dayak social life. It is a thanksgiving day marking good harvest and a time to plan for the new farming season or activities ahead.


There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails