Sunday, February 22, 2009

Kesian Ngan Adikku

Aritok aku nang sedih gilak. Sebabnya adikku Siddeq kehilangan hadiah paling berharga dalam hidupnya.. PSP hadiah UPSR nya dolok. Kehilangan ya bukan sebab nya cuai kah apa tapi sebab hilang yang diistilahkan DICURI! Aku sik tauk macam ney barang yang ada dalam rumah tiba-tiba hilang kerana dicuri. Bukan main susah nya nak dapatkan 5A dan claim hadiah PSP ya, sekelip mata jak ada urang curi.

Kenak aku padah kenak curi? Sebab barang ya ada dalam rumah tok and sekda siapa yang pakey. Dahlah handphone nya rosak, MP4 pun hilang juak. Patutlah muka nya sedih gilak aritok. Aku pun rasa simpati dengan kehilangan PSP ya. InsyaAllah, kelak aku akan kumpul duit and belikan PSP yang baru untuknya.



Mungkin orang yang ambik ya sik sedar erti hadiah ya. Hadiah ya adalah hadiah yang arwah ayah janjikan untuk adik. Ku doakan pencuri PSP ya sik berkat seumur hidup. Bukan murah PSP ya....

Mr. Pencuri, sik kesian kah ko ngan adik aku yang yatim tok? Kenak ko kempang gilak ngambik hadiah dari arwah ayah aku?


Aku terus sedih....

Saturday, February 21, 2009

Thanks Friend...

Friend...



Thanks to Mudin and Jimmy sebab dengan ikhlasnya pergi ke Debak semata-mata maok ambik kereta aku hantar pergi polah bodywork. Bukan dekat pun Debak ya bah. Makseh banyak-banyak dude!


Mudin & Jimmy take away my Coure... Angah pun numpang juak!


Bye Bye My Coure!

Friday, February 20, 2009

Tag Kasih Sayang dari Ally Jenny

My lovely and sweet cousin tag aku hari tok tek. Atas dasar hatiku yang berbunga-bunga bila ada urang merik perhatian ngan aku, aku jawap dgn santunnya sekali..

Mok kenal sapa kazen aku yang berkongsi tarikh lahir dan sifat kiut, ketot, genius dan manis ya?


Famous Word: "apa tangga-tangga! sekda parking keta situk!"




1. Do you think you're hot?

i'm hot and cold. sebab aku pun badan mala jak rasa lain-lain...

2. Upload your favourite picture of you.



3. Why do you like that picture?
this picture is one of my first candid ever shot by my own sweet and lovely student, Lyn. It was so long time ago i didn't have such enjoyable day like what i had during the day this picture being shoot..


4.When was the last time you ate pizza?
last time i ate pizza was so long ago.....

5. The last song you listened to?
takdir cinta by rossa. this song make me stop and thinking about my life..

6. What are you doing right now beside this?
just after text something to someone... and done some picture editing..

7. Five people you tag


Who is number 1?
my cute and childish student. has some uniqueness inside her heart and so adorable. mek suka morah apa dikelaka oleh nya tok..

Say something about number 5?
nya baruk jak sampey debak petang tek. lamak dah sik sampey Sarawak. hampir kenak tangkap di airport kerana disangka terrorist. padahal yang disangka bom ya botol budu!

How about number 4?
student ku paling gediks... maok dipuji nya kacak jak tiap hari

Who is number 2?
my sweet and easy going student. she's cute and in the same time always being aside with abiey. we use to hang out at night and I treat she like my own sister...

number 3?
my partner in crime... so long ago. but he also baruk jak sampey debak petang tek. bnayak jasa ngan aku tok!

Thursday, February 19, 2009

Busy Lah Gilak Tek Nak...

Nang jak aku bz gilak nektok. Even aku nak tepon Vyna pun sekpat sebab nya pun bz juak. Lagipun dah almost a years aku sikpat kol nya suka hati sbb nya akan melenting marah ngan aku and padah aku selalu kol salah masa. Menalah, perasaan rindu ngan ingin kelaka ngan tersayang ya bukanlah dapat ditahan.

Nektok pun if aku kol nya, mesti kelaka hal kerja jak. Aku kaget and dalam masa yang sama aku rasa macam alone and sekda sapa take care... Nya rami collegue sik macam aku... Bila aku dah layan nya gilak anda kau berik segala perasaan cinta pada nya, nya startlah berolah dan tinggalkan aku dalam rasa serba salah.. Malam tok aku sekpat tahan perasaan ya sebab aku rasa nya sik faham kesunyian aku nektok...

Pernahkah kau ada...
Bilaku perlu untuk meluahkan rasa hati.....
Dan, bila kau bersuara...
Setia ku mendengar...
Agar tenang kau merasa...

Macam yalah perasaan aku nektok bila aku belagu Coba dari Faizal Tahir, aku akan rasa so alone hingga aku jadi super-workaholic nektok. Aku sekda kawan gilak dah sebab aku bukanlah fabulous macam kazen-kazen aku yang lain. Sidak ya famous and ada life yang best. Hahaha, so ku sik perlulah numpang hidup sidak sebab aku sik tauk langsung hal muzik. Aku kan always be the bad cousin. Sejak kecil pun aku jak yang akan dituduh mun ada benda hilang or rosak. Jaik nak aku tok.

Jump Higher!!

Group 2 & 4 berkelah...

Ooopsss. Dah ada yang reserve


Group Photo masa suprise party!


Birthday Girl Minggu Tok! Miss Halizah, 18/02

Yeayyy!! Lyn yeayyy.blogspot.com

Fizah... Actually nya ada bakat... Natural muka nya

Farah kak test make-up aritok tek


Zul, mala ngatik aku...


Amit, the seniors among students... Even me!

So, aku start polah kelas malam, kelas blogging. Then lepak-lepak ngan student yang mostly ompuan. Polah landscaping and aku hanya pulang umah untuk solat, mandik dan istirehat ajak. Keadaan ya makin sedih gik bila camera aku dah rusak lens nektok. Piluk gilak. Tapi finally main jak pakey lens panjang. Hasilnya aku gembira ngan life aku nektok. Ada juak pakey ku layan tiap-tiap ari.




Zul & Farah.. Yerdeh!


Lyn, Model Tiang...


Fizah & Farah.. Rasa model Olympuslah nya tek


Ooopsss... Mak urang tok


Yah!! Geng ngegeh tok gik..

Dipanjangkan kisahnya, student-student aku pun sporting juak. So timbullah cerita yang bukan-bukan konon tek aku ada affair ngan someone. Sik besar bah Sri Aman tok. Sekpat ku mok napok dirik. Ada kah affair. Hmmm, sekda sebenarnya. Sidak sebenarnya salah sangka sebab aku pun sifat semulajadi yang suka layan nembiak. Mesra alam bah. Mun sidak nanyak aku hal apa-apa pun aku akan jawab professionally. Sekda aku perlu takut sebab aku kan single and not available.

Actually, aku mok antar kereta ku spray. Dah seminggu udah ku nantik sidak tok ambik kereta aku. Panas ati ku sebenarnya sebab aku dah bayar bah semua ya. Rasa kecewa gilak sebab aku pilih member yang sik komited ngan aku. Bila mok tolong kawan, nya madah tok madah ya. Aku tok bekerja oi, perlu kereta! So, janganlah nangguh lamak gilak.

Manas jak bunyi ku tek. Siklah manas. Ya just luahan hati aku jak.

Ada gik kisah duhal, aku nektok makin juak bz dengan kerja pentadbiran and in the same time aku polah lecturing. Terkejut juak ku nemu Zul malam tek rah d'n Cafe di Kampung Hilir. Maseh juak peminat tegar Chelsea ya!!

Buat sekian yang baca blog tok, yang hampir dan mengenali aku, aku nektok rasakan hidupku semakin busy dan dalam masa yang sama aku sik dapat meramal apa yang akan berlaku di hari muka.



Anyway nektok aku dah addict ngan lagu cinta-cinta tok. Ku serahkan pada Illahi jak apa yang berlaku di hari muka.

Tuesday, February 17, 2009

Night Blog Class...

Dah duak ari aku polah class blog rah computer lab. Saja jak merik ilmu supaya banyak gik nembiak dapat ilmu yang sesiapa jak boleh gunakan di atas muka bumi Allah tok.

Since last night, antara student aku ialah Faz, Lyn & Pojan, Badi & Pa'in, Abbiey, Juhara, Azierah & Ain dah start polah blog untuk sidak pun. Malam tok tek, bertambah gik bilangannya, Anieza yang ngegeh...

So, class tok akan berterusan selagi aku terdaya supaya lebih banyak nembiak dapat manfaatkan kelebihan blog tok untuk express feeling sidak....

Memandangkan rami yang pulang awal sebab sik disuroh pulang akher. So, tinggal setengah jak dapat masok lam photo pakey webcam aku...




Ija, Abbiey, Lyn....

Ija & Abbiey

Ija yang dari marek maok gilak gambar ngan aku!


Saki baki yang tinggal sampey kol 11 malam. Termasoklah gerek Lyn, Pojan.


Bubbye!!

Sunday, February 15, 2009

Dukacita Jiwa Lara

Aku sedang berdukacita nektok.

Ubatnya?

If someone dapat lepaskan aku Canon Lens for RM100.00 baruklah aku dapat ceria balit...

Tuesday, February 10, 2009

We CARE ... But not anymore.

We CARE. Silence is the best weapon. Right now, Who CARES?

La Liga know it shouldn't be our responsibilities anymore.

Monday, February 9, 2009

Aih, Ney Nouvo Ko? Dah jual kah?

Aih, Ney Nouvo Ko? Dah jual kah? Mintak ampun mitak jauh. Sik ku mok njual Nouvo aku ya. Caken juak mulut miak Debak. Nang sidak fiir Nouvo ya ku dah jual. Sory bala-bala dak gai! Bala baruk nemu dunia skuter, Nouvo aku masih dalam jagaan aku dan hanya satu jak masalahnya...

Nouvoku Rosak!!!


Tok puncanya rusak!! Relay starternya.. Ada ndak dijual rah Simanggang?

Nouvo aku sekpat distart pakey starter dan sekpat juak distart pakey penendang kaki. So, aku rasa aku perlu solve problem starter ya dan aku tauk puncanya, relay starter. Tok perlu before aku hantar Kelica aku agak Lai untuk proses make-over minggu depan. Syukurlah cuaca dah bait.


Amupuro sekali jak rupa Nouvo tok...


Boh kitak urang, bala-bala gai dan poser fikir Nouvoku kenak tarit kah, kenak jual kah...
Gik ada Nouvo ku sitok..



Dipendekkan cerita, Nouvo aku sedang dalam proses reconfigure sebab aku mok nya still dalam tip-top condition..

Sunday, February 8, 2009

Ladang Sawet di Sabar... Menitis Airmataku Gembira

Pagi Sabtu yang permai, ceria dan damai ditambah gik dengan kehadiran sang suria yang sekian lama bersembunyi dibalik mega mendung..


Dah besar dah pokok-poko siya...

Teringat suatu ketika, tatkala ayah maseh ada dan semangatnya masih berkobar-kobar memperjuangkan tanah peninggalan arwah datuk. Segalanya bermula apabila ayah menyuarakan hasrat untuk menjadikan tanah 8 ekar di Sabar untuk dimajukan dengan tanaman kelapa sawit.

Ianya adalah gagasan dan cadangan ayah pada asalnya tiada mendatangkan sebarang respon dari adik-beradik mak tapi atas rasa kasih dan betapa aku memahami cita-cita ayah, aku teruskan memujuk dan menyokong ayah untuk meneruskan projek tok.

Signifikan disebalik penggunaan tanah yang dikongsi tujuh adik-beradik mak ialah meneruskan legasi peninggalan arwah datuk. Sepertimana kata aayah yang ku anggap wasiat, namakan ladang tok sebagai "Kelapa Sawit Anak-Anak Haji Kihok". Pasti aku rasakan ada yang membantah dan yang akan padah nama ya sik komersial. Tapi yang pastinya buah fikiran dan perancangan rapi ayah sebenarnya menampakkan hasil.

Buah Sawit yang besar dan lebat...

Diterangkan oleh ayah kriteria projek tok. Semua tujuh beradik mak terlibat dalam projek tok walaupun arwah Makyah dah sekda. So, hasil dari projek tok akan dibahagi kepada lapan syer iaitu satu kepada pihak pengurusan iaitu famili kamek urang.

Bertahun menanti akhirnya mendatangkan hasil jua projek tok. Mungkin ada yang beranggapan projek tok ayah yang empun tapi sebenarnya ia adalah projek keluarga dan ayah bertindak selaku perancang utama. Nektok segala urusan dan pentadbiran diturunkan kepada Angah selaku pemegang amanah Azha Enterprise. So, no wonderlah mun urang sik tauk perkara sebenar, jadikan ayah sebagai mangsa cemburu..


Syukur Alhamdulillah.. Syukur kepada Allah;
sik henti-henti mak nyebut ucapan syukur bila tangga hasil di ladang..


Dipendekkan cerita pagi Sabtu tek aku, mak dan Siddeq pergi polah surveying ke ladang dan kami dapati segalanya dalam keadaan yang begitu memberansangkan. Kewujudan kami ditambahkan lagi dengan kehadiran Mak Ngah, Mak Udak, Kakni and Abang Man. Terharu dan aku rasa kalau ayah masih ada, pasti dialah yang paling sibuk dan paling gembira melihatkan hasil yang telah dibina sekian lamanya...

Siddeq yang terlalu enthusiat gilak ngan DoTA...


Inilah hasilnya penantian ayah yang tidak kesampaian...

Ayah, usahamu tidak sia-sia.
Sekali lagi, di ladang ini, airmata ku menitis dalam diam dan tanpa diketahui sesiapa.
Mungkin kerana itulah pagi itu aku bermimpi ayah dan arwah Pakwak serentak... Ada sesuatu yang mungkin harus aku terjemahkan...

Thursday, February 5, 2009

Retro Episod 1

Kembali semula ke zaman menseya! Aku terjumpa balit most of my missing picture yag terkunci disebalik HDD aku yang rosak ariya.

Well, to all my Computer-Science classmate in UiTM Sarawak, really enjoy past-time with you and hope to see you again in the future.

Okey, lets me put some picture in the first Retro Episode.



Ok, tok gambar aku & Best Friend aku time Uni dolok. Tok picture masa dengan lecturer OOP II: Java Programming mek urang, Madam Tengku.

Paling kanan sekali ya Dol. Bakal menimang cahaya mata kedua tahun tok. Right now nya dah own kedey di Muara Tabuan and jadi blogger tegar juak.

Dan yang paling kerek sekali ya adalah Pajil a.k.a Walter. Miak Sabah yang berjiwa Sarawak. Dah ada 2 orang anak nektok. Right now nya kerja rah KPDN HEP. Dol ngan Pajil tok ada nama favourite sidak duak. Dol Walter & Pajil Walter.

Dol & Pajil tok roomate and paling best Pajil tok nikah pengetahuan mek duak Dol. Tapi akhernya kantoi juak akhernya. Dol pernah MC subject Operating System setegal sik konpiden after mek urang dan Stef (Ompuan Kacak) fail to perfome masa presentation system. Siklah susah ney pun subject ya sampey mek duak Pajil pun lepas waima mek duak malam before final ya main Fifa Manager sampey pagi. Hajat asal mok study, last-last main TCM sampey pagi. Dol tek sik mok kalah juak, main game Commando sampey ujong-ujong kenak saiko mek duak.

Dol tek alu berekot sepanjang koridor kolej, kakya alu mandik. Ku fikir apa tek, alu demam kawan ku tok. Alu lah nya ambik MC and sik turun test tok.

Ngan Pajil pun sama juak. Mek duak pernah terlambat test BEL (English) setegal kuat gilak main TCM. Kisahnya tek mek duak konpiden test start kol 9.15, duhal dah 15 minit tek start. Nasib disuroh masok dewan. Nasib paper ya mek duak dapat A. Hihihi.

Dahya mek duak pajil pernah ambik MC tegal sik kompiden ngan MAT 149 kah MAT 199 (aku pun dah sik ingat). Berbeza ngan Dol, nya tok lihai Math. Hahaha.

Antara mek urang tiga, aku paling tua, Pajil tengah-tengah dan Dol ya mudak sekali.

Yalah antara kisah mek urang time Uni.




Tok pulak adalah picture dalam Lab 6, lab yang paling best untuk menura (meniru). Ney ndak, engkah jak nota libah cermin ya, kakya mun ada lecturer, tarit jak ke atas paha. Hahaha, sik boleh polah aksi tok tanpa skill penoyol terhebat. Aku besa mbak toyol yang dikerat dari slide presentation.

Dari kerek sekali, Wan Norlida atau aku tunggah Lieda Ganu. Asal Terengganu. Mek urang tunggah nya Mak Lieda atau Mak Urang sebab olah kedak urang tua. Duhal makbul juak doa tek bila rami-rami nyebut. Nya dolok nikah selepas Dol ngan Pajik lah. Nektok kerja di TUDM Sungai Besi.

Sebelah ya Badariyyah, Bada the Hippo. Hahaha, nya tok Komander Kesatria yang rasa diriknya gaok tapi sik ney-ney pun. Nektok dah kerja rah Celcom PJ mun sik salah aku.

Sebelah aku ya Len, atau Kak Len dan aku tunggahnya Deq Len. Nya tok mudak setahun dari aku. Kiut and aku suka tangga nya tok. Nektok pun kerja Celcom PJ (bukan Petra Jaya). asal dari Lawas mun sik salah aku. Paling best dimbak kelaka.

Sebelah Len ya, Hasanah yang dah jadi model. Hahaha miak Kedah tok survive juak di Sarawak and rasa ku dah abis juak di UiTM Shah Alam.

Dan yang paling ujong sekali ya Echa', miak Sabah yang futher ke course Finance di UiTM Samarahan. Rasaku dah nya tok grade. Palaknya keras sak jak rupa nya cemya.

Yalah sedikit sebanyak kisah dalam Episode Retro kali tok..

Kelak sambung agik, dah nak maghrib. Malam tok pun malam Jumaat. Sedekahkan Yassin and Tahlil lok..

Jazakumullahu Khairan. Ilal liqa' Wa Ma Assalamah. Wassalam.

Wednesday, February 4, 2009

Respecting The Elderies

We are people that born with kind and humanity. So, as a respect to my cousins, aku tek (alu kelaka Sarawak) dengan rasa bangganya meng-fade-off post kontroversi sebelum tok. Just mok inform to all that mek urang respek kazen mek urang pun, and he should know that he'll never walk alone (although nya tek supporter Man U).

Aku, Rusty dan rakan-rakan lain akan support kazen aku tok. Be proud my coussy, you have a loyal supporter.

Aku ngegeh? Nang aku ngegeh sebab mun aku sik ngegeh, aku sik akan dapat beza manusia ngegeh or manusia yang ada definition dalam hidup.

Bang Boy, do your best for Lucille.

~A good man is hard to find----Left hand doesn't know what the right hand is doing----
Some are born great, some achieve greatness, and some have greatness thrust upon 'em---

Monday, February 2, 2009

Serangan Tag

Oleh kerana wujudnya serangan tag yang sebenarnya siklah ngaco ney pun, aku terpaksa mengerahkan otak aku untuk berfikir tentang jawapan yang paling ikhlas dan tulus gilak dari hati aku tok..


Shafixx : Sekpat Clean Sheet Uuuu!

So, mengikut giliran, aku akan jawab tag dari adik aku mpun, Shafixx yang sik berjaya polah clean-sheet dalam match PES2009 minggu lepas. Hahaha, sekpat clean sheet. Kemudian Rusty a.k.a Mudin mun dalam masa yang sama tag aku. Hua! Kenak wujudnya tag tok. Sekpa bah mun sik polah, bukan dosa pun. Tapi aku sik sanggup hampakan hati sidak tok yang sanggup berabis beribu-ribu duit semata-mata maok dengar jawapan simple dari aku.


Rusty yang cute!

1. ktk urg sarawak kah?
-yup, aku nang urang sarawak.

2.apa jenis bahasa Sarawak nak pndey diklaka ktk?
- sak nya gik ada kelaka "kamek, kitak, kawu, aku", pandey ku kelaka

3. rasa2 ktk di Sarawak ada brapa bnyk kaum?
- duak igek jak - bumi ngan non-bumi (cerik rasa!)

4. apa makanan di sarawak nak paling ktk suka?
- nasi ayam salad sebab rah melaya sekda

5. pnah makan manok pansoh sik?
- pernah sekali nun rah ulu lubok antu

6. pnah makan linut x?
- linut, yerkk.. sik ku pandey mun LINUX pandey ku

7. pnah makan ulat mulong x?
- tangga gik gelik, apa gik mok makan

8. pnah ngabang di rumah panjang x?
- bukan jak ngabang, tido sia, diam sia cuma sekda bebala dgn sidak sia

9. bhagian ney gik ktk lum sampey kat sarawak tok?
- hrmm, kapit, sebuyau, limbang dan rumah taib mahmud (maka padah bahagian)

10. mun dberik plihan..di kawasan ni ktk mok diam kat sarawak tok?
- aku mok diam tempat yang sekda urang main ILMU HITAM

11. pada pndapat ktk..pa klebihan di Sarawak bbanding semenanjung?
- apa lebihnya, neyda lebih gik, dah kenak ambik sidak semua. tapi sitok kita ada parabola! dahya mun maok raon sigek sarawak, sik abis sehari....

12. ktk rasa pa kkurangan sarawak tok brbanding semenanjung? - bak kata Shafixx sekda keretapi, aku tambah sigek gik, bas sitok semua jaik!
13. apa perkara yg sinonim ngan Sarawak pabila ktk nyebut benda/somthing ya alu tringat ngan sarawak tok?
- erm.. serikin kali.

14. apa komen ktk tntg org nak tagged ktk ya?
- Shafixx ya sekpat polah clean sheet PES 2009. - Rusty nya nang marbelous ambik gambar

19. sapa mangsa tagged ktk strusnya??
- sesiapa jak mok polah tag tok mun sekda entry terbaru..


Lom jak sempat aku abis polah tag tok, aku dah fikir, adeh, malam tok mok polah asset tagging. Tag agik! Kenak jak gik Am a.k.a AmirFX dengan penuh rasa takzim merik tag yang diolehnya dari ahmoi_chantek. Untuk sik menghampakan cerita arnab dan kura-kura, aku dengan baitnya akan polah juak tag ya...


Imej Samaran AmirFX


Toknya Amir FX a.k.a Am (Pronounce nya, sebut huruf M jak)


Rules: The rules are simple. Use Google Image to search the answers to the questions below. Then you must choose a picture in the first page of the results, and post it as your answer. After that tag 6 people.

i am


I really want to go to


My favorite place is



My favorite thing is



My favourite drink is


My favourite food is




and



My favorite color



I live in



I was born in



I attended




My favorite story is




These are my hobbies



and



and



And i definitely wish for

There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails