Sunday, July 19, 2009

Kegambongan Melanda~Tajuk ala-ala Blog Achieka!

Update Projek Kelisa aku nektok!



Ada gik after this!





To Adthely... Racun!!

KWAPM & Biasiswa

Heard about KWAPM? Kumpulan Wang Amanah Pelajar Miskin tok adalah program gomen untuk nolong pelajar miskin. Penerima duit tok mengikut jumlah anak yang sedang belajar di sekolah rendah & menengah. Seorang dapat dalam lingkungan RM600.00.

Mak seorang cikgu di sekolah rendah. Mendengar cerita dari mak, mostly parents dikalangan orang kampung tok heppi tidak terkata bila dengar duit KWAPM tok mok kuar. Bukan hepi setegal nak belanja anak, sidak hepi maok enjoy ngan duit ya. Siklah semua tapi mostly sampey beli emas, perabot baru dan belanja sakan. Bayangkan mun anak sampey 5 orang, banyak duit ya.

Yang menggusarkan mak ialah bila nya maok ngajar, hampir separuh nembiak dalam kelas sekda buku latihan, apatah agik alat tulis. Patut juak mak manas, sebab sepatutnya duit KWAPM ya disalurkan untuk tujuan ilmiah, bukan pakey mak bapak joli! Dah jak duit KWAPM, Rancangan Makanan Tambahan (RMT) pun ada juak! So, macam neylah nembiak miskin tok nak maju. Maca2 cara dah dipolah untuk nolong sidak bersekolah, akhernya duit ya disalah gunakan. Ada juak parents nok paloi mati nak leput. Neyndak, tiap tahun dpat duit KWAPM, tiap taunlah nya meli basikal pakey anaknya. Gila nak!

Dahya ada 2-3 orang kampung yang dolok marek schoolmate mak datang mengumpat Guru Besar. Dipadahnya Guru Besar jaik, sengaja sik maok merik duit KWAPM ya ngan sidak. Madah sidak cikgu sekolah makan duit KWAPM and so whatever. Mak diam jak. Sik balas sepatah apa. Datang seorang gik cikgu (Guru Besar juak ya) nyokong nak dipadah orang kampung tek yang duit KWAPM ya patut diberik ngan orang kampung. Mak tauk sebab cikgu ya ada dendam peribadi dgn GB sekolah mak. Nya aim post GB sekolah ya bah.

Ya pulang umah mak madah ngan aku. Neylah sekolah mok berik duit ya, dah anak nya setahun-tahun sik sekolah. Bila dengar berita duit KWAPM baruk mak bapak nyuruh sidak pergi sekolah. Chit poodah! Patutlah orang kampung aku makin mundur. Nang mata subsidi. Termasuklah penghulu!

Bah.. Abis cerita ya!

BIASISWA!

Aku spanjang ku sekolah menengah dolok, siklah pernah dapat Biasiswa. Selalunya sidak pelajar miskin jak dapat biasiswa. Sik Adil! Kawanku hampir semua bapak kerja kayu balak. Besar bah income parents sidak. Lom gik anak cina nak berkedey di pasar Debak. Mena bah, parents sidak sekda payslip, so sukati jak sidak engkah income parents gak RM100 sebulan. Ujong-ujong dapat biasiswa. Aku sik puas hati sebab biasiswa yang bernilai ya diberikan ngan nembiak yang langsung sekda future!

Ayah ngan mak masa aku sekolah dolok sungguhpun bekerja, sik cukup duit pakey nyara mek urang sekolah. Ya jak meli buku rujukan, ya jak banyak gik bebanan lain. Sama jak macam parents lain, bezanya aku sekda biasiswa dan kawan2 ku hampir seluruh kelas dapat. Paling keji ada juak bulak madah nenek sidak jadi penjaga. Sik juak sidak tok guna duit biasiswa untuk tujuan belajar. Sidak tok banyak gik koleksi majalah hiburan, beli walkman, kaset(zaman ya), beli baju kacak2.

So, dapat difikirkan kah rasional kerepakan aku tok. Sampey nektok bila aku pergi Saratok, aku tangga mostly sidak nembiak yang pergi bank ambik biasiswa, lekak dapt duit lalu enjoy pergi kedey handphone, makan rah Sugarbun, meli majalah hiburan...

So lah sik ADIL!

Ya jaklah.. Udah.

H1N1..

Semua orang tauk SMS Kuching dah ada kes H1N1. So, sekolah pun ditutup. Tapi aku sik puas ati cara penyelesaian masalah tok. Semua nembiak disuroh warden pulang walaupun lom dicheck positive or not. Jadi salah sorang nembiak yang jadi mangsa kebodohan pentadbiran sekolah ya pulang ke Spaoh menaiki van bersama Mak, Mak Ngah, Mak Udak n Mak Anjang.

Bila dah kenak macam ya, sigek van diarahkan pergi ke Hospital Betong untuk polah medi-check.
Bayangkan dalam semua orang nya ada nembiak kecik yang menangis ndak alah2 setegal dah angol lamak gilak di hospital. Mak, Mak Ngah, Mak Udak n Mak Anjang pun sik terlepas dari screening and as the result sidak tok kenak tahanan rumah selama seminggu! So Mak n Mak Anjang diberik cuti seminggu!

Dijadikan kisah, pemandu van yang mbak cdak pun kenak kuarantin juak. So, nya pun sik puas ati dengan warden ya sebab lepaskan student macam ya jak. Ney nya maok carik makan mun van nya sik jalan seminggu. Sehari incomenya dalam 500-600, so mun seminggu, about 4200. Nya maok mintak ganti rugi ngan warden ya!

Aku pun agree, semua orang manas dengan warden dan pengurusan SMS Kuching. Sidak sekda contigency plan kah? Sepatutnya allocate smua student tok cgek tempat, polah screening kakya hantar lah pakey bas catar. Sik nyusah orang lain!

One more things, dah Polis ngan JPJ suka gilak polah roadblock! Arahkan semua sidak tok polah roadblock ditemani sidak Hospital. Tahan semua kereta n polah immidiate medi-check supaya wabak tok sik merebak agik.

Tauk nak roadblock jak... H1N1 dolok block!

Thursday, July 16, 2009

OKU Pun ada Mesej Untuk Kita Yang Sehat Walfiat Tok!



Menjadi OKU tidak melemahkan semangat Junaidi Pauzan untuk membuktikan kesungguhannya menjelajah seluruh Sarawak dengan menggunakan kerusi roda. Bermula dari Miri pada 4 Julai 2009 , program ini dijangka berajhir di Kuching pada 25 Julai 2009.

Junaidi Pauzan yang berasal dari Santubong, turut ditemani oleh dua orang rakan sekampung, Fauzan Ali dan Ismail Lana. Program Ekspedisi ini dibawah sokongan Kementerian Belia dan Sukan. Hari ini, ekspedisi ini bergerak dari Bahagian Betong menuju ke Sri Aman.

Sila berikan highlight dan hon kenderaan anda sebagai sokongan kepada belia berjiwa kental ini.





Monday, July 13, 2009

Back to Work!


Hari tok aku kerja dalam meeting room.. Sik pecah palak. Kenak accompany oleh Sabrina..

Yes! Im back to work and there's so many things to be clear and to list out...

Macam biasalah mun pagi Isnin, semua benda akan jadi kelam kabut. Aku bangun kol 5.30 pada asalnya tapi lepas ya aku tido balit. Just lepas kol 6, baruk ku bangun, sempat gik bukak Mafiawars ngan BarnBuddy... Ketagih kah apa?

Nothing much to be told tapi ngenang tek aku semangat maok blogging, aku ceritalah. Lepas mandik and semayang, aku iron baju and terus berkemas. Pagi tok aku siklah kemas gila2 sebab petang tok aku akan pulang balit ke rumah. Mak sempat polah Mee Sedap for breakfast termasuklah bubur nasi sebab mak baruk lekak cabut gigi. Disertakan dengan teh tarik, pergh...


So, aku nang lambat aritok, berangkat pukul 6.45, sampey opis pukul 8.06 pagi. So, merah agiklah aku punch! Nak dijadikan cerita, terlalu banyak perkembangan di opis aku ketinggalan. Pelatih gik aku lom kenal, ditambah gik dengan arahan yang bersimpang siur. Actually, ada personnel yang bertindak tanpa pengetahuan mek urang. So, benda jadi kelam kabut and nektok aku tukar mood aku jadi pendiam.


Batik?

Esok aku akan head on ke Sibu untuk discussion kedua tentang Projek Gimik and terus polah projek ya di GM Sibu. GM ya apa? GM ya stand for GIATMARA..

Tarit nafas panjang-panjang, tekadkan azam untuk jadi sehat, kurus dan kurangkan bercakap benda-benda yang merapu. Aku rasa dah tamat zaman plentey2 dalam masa kerja....


Aku tok siklah hensem pun..

Lalala Kerja.. Kerja susah, sik kerja agiklah susah!

Sunday, July 12, 2009

DugaanNya



Tok bukanlah mok promote band Hujan or yang sewaktu dengannya.. Just maok meluah rasa sambil menginsafi keadaan diri yang sememangnya milik Ar-Rahman.



Huhuhu. Dalam hidup tok macam2 dugaan yang datang kepada kita. Musibah ya digelar dugaan, rezeki pun satu dugaan. Allah maok tangga sejauh mana kita bersyukur pada nikmat kurniaan-Nya. Seharusnya bila ditimpa musibah, kita harus juga bersyukur kerana itulah cara Allah mengkifarahkan dosa-dosa kita.



Sepanjang dua minggu tok aku diuji pelbagai perkara. Sememangnya meruntuhkan perasaan dalam diri. Sebermulanya dengan ekzos patah, dahya paling besar sekali cermin kereta kenak pecah and my ICE (In Car Entertainment) pun kenak tapaw rah Gita. Malam sebelumnya kereta aku sekpat start setegal battery flat.. Hasilnya, fulus mengalir laju dan menyebabkan aku tercekik kerana banyak gilak keperluan yang belum aku langsaikan.


Ekzos patah.. Bukan mudah bila berkereta..


Cermin keretaku dipecah... Manusia tok nang kejam!

Ekzos, habis RM 250
Cermin baru = RM 130
Tinted = RM 100
2nd hand ICE= RM 140


Kita sering alpa saat tertawa gembira

Macam2 perkara Tuhan boleh uji kita. Sebab bila kita berkumpul bersama, ketawa bersama, mengumpat bersama, menghina sesama manusia, si pencatit setia, Rakib dan Atb pun sik henti2 melakukan dokumentasi kehidupan untuk dipaparkan dalam Box Office di Padang Mahsyar.

Belum puas diuji dengan keadaan fizikal harta, aku diuji dengan ketahanan kesihatan serta beban kerja yang rasaku takkan ada hentinya.

Minggu lepas from Monday to Teusday di HQ Kuching. Rabu di Sri Aman, Khamis to Friday di Sibu. Enough of that, kenak agik aku pergi Sibu from Selasa sampey Jumaat baru tok and esok aku akan muang minyak ke Sri Aman.


Perlukan ketangan minda...


Bukankah ya juak dugaan Tuhan. Berapa banyak duit mengalir dan berapa banyak tenaga dan minda dikerahkan...



Syukur Ya Allah, Kau berikan ujian ini membuatku berfikir sejenak, apakah cukup amalan dan tanggungjawab yang telah aku tunaikan selama tok. Terima Kasih Ya Allah, ku sedari aku cuma hamba-Mu yang sentiasa alpa, terlalu banyak nikmat yang telah Engkau berikan padaku selama ini..

Mungkin aku harus bermuhasabah diri..



Saturday, July 11, 2009

Terkesimakah anda?



Sekarang.. bandingkan dengan apa yang ada di Malaysia


Klik! Mampukah menyelamatkan nyawa?

KLIK! Yalah kempen kerajaan tentang pemasangan tali pinggang keledar keselamatan dalam kenderaan penumpang.

Memang ianya dicipta untuk menyelamatkan pemandu dan penumpang kenderaan. Tetapi dalam keadaan tertentu, ianya mampu mendatangkan malapetaka dan bencana. Bukan aku mok kritik penggunaan seat belt tok tapi in certain case, in can harm u!



Back in last May in Saratok, seorang PPM (Pembantu Pengurusan Murid) di Debak, pergi ke Saratok and while cruising on the Debak- Saratok road, suddenly a Silver Waja (could it be WRJ XXXX?) overtake and pancung masuk mengejut sebab ada kereta datang dari arah bertentangan. Kawasan ya double line and PPM tok yang tengah drive White Viva suddenly pull and e-brake dan lori biru yang mengiring dari belakang terus nempoh Viva tok dari arah tepi pemandu. (Nang kereta Viva ya slide, sebab ya lori ya nempoh dari belah pemandu).

Pemandu Viva ya tercampak ke sebelah penumpang (nya sorang jak dalam kereta ya) and koma hampir sebulan di Hospital Sibu. Luckily, nya selamat sebab sik pakey seat belt.

So, dalam kes tok, salahkah nya sik pakey seat belt? Gambar di bawah tok mungkin boleh nyuruh kitak orang berfikir apa yang akan terjadi if nya pakey seat belt...


Foto ehsan Agent24 PGX

So, kita renungkan sejenak kembali pro and cont penggunaan seat belt. Satu gik case study tentang isu tok ialah kemalangan 1 Januari 2009 di selekoh paling kerap memakan nyawa di jalan Sri Aman-Betong, selekoh Batang Undup.

Victim (arwah) merupakan abang kepada kawan baik ku di Debak. Mangsa merupakan pensyarah di UPM Bintulu dan baruk jak balit dari Kuching selepas hantar adiknya ke airport untuk further di UPM Serdang.

Di selekoh tajam berbentuk S di Batang Undup, victim terbabas lalu langgar lain and terus masok ke Sungei. So, menurut penduduk rumah panjang cya, sidak ada dengar bunyi collision dan bunyi barang besar gugok aek and sidak terus bergegas ke sungei dan dapati Waja milik mangsa ya dah masok ke dalam sungei. Sidak cuba bantu tapi memandangkan aek deras time ya, sidak just dapat diat jak.



Setelah usaha menyelamatkan dilakukan, mangsa telah ditemui mati lemas dalam Waja ya dengan keadaan kaki yang patah. Seat belt masih terpasang masa ya dan menurut kawanku di Sri Aman, if seat belt ya dapat dibukak, chances untuk mangsa keluar mengkin lebih tinggi.
So, dapat sik difikirkan agik, apa kebaikan dan keburukan pemasangan seat belt tok?

Sendiri maok ingat, bahawa mun Tuhan dah madah, "Kun", maka "Fayakun" lah jawabnya..


INGAT!

ALWAYS WEAR SEALBELT!

Friday, July 3, 2009

Once Upon A Time, It's A Dream....

Now, it's reality and no one can tell this is false! Dengan susah payahnya aku berjaya memperolehi bumper belakang Coure TR (L700S) dan tok adalah hari yang menyeronokkan. Bayangkan pagi tek aku hantar bumper tok ke spray shop, and then tokey ya padah petang tok leh ambik. Wah, so fast meh! "Aku sik tipu kawu bah, petang tok siap," padah Cina nama Anuar dalam pelat Melayu Saratok nya..

Dalam hari tok, aku sempat hantar bumper, pergi polah plat number baru dengan frame ori Daihatsu (Free Gift beli bumper), kakya servis kereta and semayang Jumaat di Saratok.

Lepas ya aku pun pulang ke Debak and sempat makan hol arwah Pak Udak di umah Udak ku... Just after that, aku terus tukar pakey Ipsum, mbak sekali Angah and Cdex fetch Shafixx yang baruk datang dari UiTM. So, pergi Saratok untuk ke klinik sambil aku ngan Shafixx pergi service Ipsum. Finally, aku pun ambik bumper yang dah berkilat dispray dan ongkosnya cuma RM100 aja!

After makan di Sugarbun, mek urang head on balit ke Debak dan aku pun memulakan tugas pasang bumper TR ibarat memasang robot Gundam. Tail light crystal replace to ori Kelisa, frame plat custom change to Original Daihatsu Frame and most important things, replacing Gino bumper to TR bumper..

How does it feel awe? Hmmm... Priceless!!

Proses tok bukanlah susah ney pun, perlu sigek spanar kembar 10-12(sak nyaman musing), Phillips Screwdriver dan sedikit kesabaran dan kerja yang cermat...

Keadaan Kelisa aku yang dipakey selama tok...

Udah dibogelkan bumper belakang Gino ya..

Lampu Crystal White pun dah dibukak...

Plet dan Chrome Frame dibukak!

Pemasangan bumper TR yang tengah panas and baruk kenak spray..

Pasang reflector yang rare dan pergh!! Mantop!

Pasang balit lampu ori kelisa yang akan ditinted merah malam ini...

Tada!! Tutup bonet da!

Pasang frame plet Daihatsu...

Here you are! TR madness... Tinggal bonet jak gik!

Thursday, July 2, 2009

Eh.. Awe! Long time no see!!

Long time no see! Yup! Nang jak long time no see sebab aku baruk balit dari oversea. (Pembulak gilak). So, as usual bila lamak sik apdet, sebenarnya sekda idea + sekda masa.

Sepanjang masa aku sik apdet tok banyak gilak benda yang aku dah polah and lalui.

Benak

Yalah, nak dijadikan cerita, aku dah lebih dari setahun di Sri Aman, so, on last Friday ya lah the first time aku experience nak nama benak tok. Di kampung aku sidak nunggah Tidal Bore. So, koatan excited gilak tangga benak, alu masok news aku petang ya. O lah tedah... Baruk tangga benak.


Nyak ya! Palak benak paling depan sekali...


Benak diikuti wave dari belakang... Alu pasang besar air kakya..

Some video captured dari youtube... Credit to its owner..



DSLR

DSLR? Kenak ngan DSLR? Apa dah jadi ngan Canon 400D aku? Actually aku dah jual dan migrate technology aku ke Sony. Pakey kamera orang kaya gik. Setelah berfikir panjang, aku pun purchase Sony Alpha 350 and yang paling best, nya ada live view and dual lens. Kira jejak kasih sebenarnya sebab my first digital camera adalah Sony Cybershot P-92. Mahal wo masa beli dolok. 5 MP baruk keluar, arwah ayah belikan almost 2000 untuk that camera. Maseh kekal dalam simpanan aku nektok. So, welcome to Sony Alpha World!


Huhuhu.. Seringgit gik nak 3000...


Maseh baru.. bau kedey!


Besalah aku kan suka ngeso, yang penting kali tok nya ada live view!


Gaya photo-g yang lamak menyepi!


Sistem DSLR Baru aku...


Lom lengkap gik sebenarnya... Gambar tok aku snap pakey phone camera...

Mudah.com.my

Well, dolok aku kurang yakin dengan menatang mudah tok and lebih trust lelong. But right now aku admit yang mudah boleh fullfill needs yang aku inginkan, sesuai dgn bajet aku. Lately aku sambar BenQ 22" Widescreen LCD Monitor, Tripod Camera, Lampu L700 dan Bumper TR idamanku. So, sebenarnya mudah.com.my tok memang berbaloi untuk orang yang rajin nego dan polah deal ngan orang yang kita langsung sik kenal. For example, AmirFX dapat polah PC dengan ngumpul item dari mudah.com.my tok. Kepada yang lom coba, leh lah coba soping dengan nilai yang kita akan tentukan sendiri.


Proses nukar headlamp aku dgn new headlamp nok dibeli dari mudah.com.my


Item dari Sabah... Boleh bah kalo kau..


Idamanku selalu!


BenQ 22" Wide LCD Monitor. Sellernya migrate ke Australia...


This tripod cost me only RM20!

Aku juak banyak juak jual barang melalui mudah.com.my tok. Ku pernah juak rim kereta aku dan PC lamak aku sebab nya menyemak jak dalam stor.

GIATMARA

Hmm, nama gik kerja. Kerja apa yang pandey abis? Semua sik akan abis bah. Ariya gago ngan pengambilan pelatih. Dahya ditimpak gik dengan Buku Rekod Pengajaran. Bah! Dah kedak cikgu sekolah dah nektok, semua mok ditulis dan direkodkan. Makin tambah beban kerja.
Kakya disuntik gik dengan program GDR (Giat Dekat Rakyat). Program tok mek orang dikehendaki cari orang dalam senarai e-Kasih (Senarai orang Miskin) yang diperolehi dari Pejabat Daerah, dahya checklah rumahnya kali ada yang perlu dibikik. So, setiap GIATMARA (Parlimen) tok dilimitkan kepada sepuluh peserta yang merupakan Ketua Isi Rumah. Dalam projek tok, sekda polah umah, bikik ajak.

Kemudian Program Basmi Kemiskinan, melalui e-Kasih ya juak, carik orang yang sekda pendapatan dan berikan kursus ngan sidak ya. Sidak yang dapat pergi kursus tok akan kursus di hotel selama 6 hari 5 malam, diberik elaun tambang RM100, elaun harian RM35/hari dan diberik segala peralatan yang digunakan dalam latihan seminggu ya dengan harapan nya dapat terus mulakan pencarian pendapatan. Bayangkan mun nya kursus polah kuih, tentulah nya dapat segala peralatan dan oven sekali nak..

Dahya ada gik Program Perantisan. Tok pelik gik, carik nembiak yang tercicir dari persekolahan, tempatkan sidak di tempat kerja dan berik elaun selama 6 bulan. Kompeni yang menerima sidak tok pun diberik elaun juak.

Bila fikir hal kerja, nang nya sik akan abis.

Belum gik ku cerita hal Majlis Penyampaian Sijil and so forth...

Ekzos Patah!

Tok lain gik cerita, aku pecut dari Sri Aman malam majlis penyampaian sijil hari Selasa lepas. So, dalam perjalanan tek aku dengar juak bunyi knocking dari bawah kereta. Si Sabrina pun pernah padah, "Ha, kereta kitak ada ekjos sport kah?". Aku tetak jak sebab aku nang sik pakey ekjos sport. Masa ya ekjos Satria Neo hubby nya bocor bah. So, aku pun sik espect apa2 juak yang berlaku pada kereta aku.

Duhal keeosakan harinya, aku dengar bunyi hentakan kuat masa aku polah express turn di Batu 7. Sik ku lalek juak. Lepas ku cuci kereta tengahari marek, ku eran kenak tip ekzos aku singit. Dahya aku pun berhenti depan Miramar dan bila ku tilit rah ekzos, duhal piping belakang dah patah. Mujurlah masa ya aku ada cash, so aku terus pergi Sin Tock Yong rah batu 3 and fix the problem.

Giney maok polah, sudah terang agik bersuloh, nya dah out!

Sebenarnya problemo ya dah lamak dah duhal, tabung belakang ya nang dah bocor. Piping pun dah crack dan finally patah. Patut pun kereta aku lamak tok ngaum. Aku sik alert duhal sistem ekzos aku ada problem. So, kedey ya tanyak aku mok tukar sistem original Perodua kah sistem Sport? Nya padah mun Perodua, RM 180. Dahya ku nanyak, "Mun sport?". Nya padah RM160! Set! Aku terus pilih sport sebab save RM20.

Duhal dah aku polah ekzos ya baruk ku cerik kereta ku lajak. Full meter huhuhuhu. Apapun semuanya aku kenak 250 ariya sebab aku pakey black steel!

Apapun, banyak gik aku nak padah, lekak site visit aku sambung gik..
There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails