Sunday, July 19, 2009

KWAPM & Biasiswa

Heard about KWAPM? Kumpulan Wang Amanah Pelajar Miskin tok adalah program gomen untuk nolong pelajar miskin. Penerima duit tok mengikut jumlah anak yang sedang belajar di sekolah rendah & menengah. Seorang dapat dalam lingkungan RM600.00.

Mak seorang cikgu di sekolah rendah. Mendengar cerita dari mak, mostly parents dikalangan orang kampung tok heppi tidak terkata bila dengar duit KWAPM tok mok kuar. Bukan hepi setegal nak belanja anak, sidak hepi maok enjoy ngan duit ya. Siklah semua tapi mostly sampey beli emas, perabot baru dan belanja sakan. Bayangkan mun anak sampey 5 orang, banyak duit ya.

Yang menggusarkan mak ialah bila nya maok ngajar, hampir separuh nembiak dalam kelas sekda buku latihan, apatah agik alat tulis. Patut juak mak manas, sebab sepatutnya duit KWAPM ya disalurkan untuk tujuan ilmiah, bukan pakey mak bapak joli! Dah jak duit KWAPM, Rancangan Makanan Tambahan (RMT) pun ada juak! So, macam neylah nembiak miskin tok nak maju. Maca2 cara dah dipolah untuk nolong sidak bersekolah, akhernya duit ya disalah gunakan. Ada juak parents nok paloi mati nak leput. Neyndak, tiap tahun dpat duit KWAPM, tiap taunlah nya meli basikal pakey anaknya. Gila nak!

Dahya ada 2-3 orang kampung yang dolok marek schoolmate mak datang mengumpat Guru Besar. Dipadahnya Guru Besar jaik, sengaja sik maok merik duit KWAPM ya ngan sidak. Madah sidak cikgu sekolah makan duit KWAPM and so whatever. Mak diam jak. Sik balas sepatah apa. Datang seorang gik cikgu (Guru Besar juak ya) nyokong nak dipadah orang kampung tek yang duit KWAPM ya patut diberik ngan orang kampung. Mak tauk sebab cikgu ya ada dendam peribadi dgn GB sekolah mak. Nya aim post GB sekolah ya bah.

Ya pulang umah mak madah ngan aku. Neylah sekolah mok berik duit ya, dah anak nya setahun-tahun sik sekolah. Bila dengar berita duit KWAPM baruk mak bapak nyuruh sidak pergi sekolah. Chit poodah! Patutlah orang kampung aku makin mundur. Nang mata subsidi. Termasuklah penghulu!

Bah.. Abis cerita ya!

BIASISWA!

Aku spanjang ku sekolah menengah dolok, siklah pernah dapat Biasiswa. Selalunya sidak pelajar miskin jak dapat biasiswa. Sik Adil! Kawanku hampir semua bapak kerja kayu balak. Besar bah income parents sidak. Lom gik anak cina nak berkedey di pasar Debak. Mena bah, parents sidak sekda payslip, so sukati jak sidak engkah income parents gak RM100 sebulan. Ujong-ujong dapat biasiswa. Aku sik puas hati sebab biasiswa yang bernilai ya diberikan ngan nembiak yang langsung sekda future!

Ayah ngan mak masa aku sekolah dolok sungguhpun bekerja, sik cukup duit pakey nyara mek urang sekolah. Ya jak meli buku rujukan, ya jak banyak gik bebanan lain. Sama jak macam parents lain, bezanya aku sekda biasiswa dan kawan2 ku hampir seluruh kelas dapat. Paling keji ada juak bulak madah nenek sidak jadi penjaga. Sik juak sidak tok guna duit biasiswa untuk tujuan belajar. Sidak tok banyak gik koleksi majalah hiburan, beli walkman, kaset(zaman ya), beli baju kacak2.

So, dapat difikirkan kah rasional kerepakan aku tok. Sampey nektok bila aku pergi Saratok, aku tangga mostly sidak nembiak yang pergi bank ambik biasiswa, lekak dapt duit lalu enjoy pergi kedey handphone, makan rah Sugarbun, meli majalah hiburan...

So lah sik ADIL!

Ya jaklah.. Udah.

No comments:

There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails