Sunday, July 19, 2009

H1N1..

Semua orang tauk SMS Kuching dah ada kes H1N1. So, sekolah pun ditutup. Tapi aku sik puas ati cara penyelesaian masalah tok. Semua nembiak disuroh warden pulang walaupun lom dicheck positive or not. Jadi salah sorang nembiak yang jadi mangsa kebodohan pentadbiran sekolah ya pulang ke Spaoh menaiki van bersama Mak, Mak Ngah, Mak Udak n Mak Anjang.

Bila dah kenak macam ya, sigek van diarahkan pergi ke Hospital Betong untuk polah medi-check.
Bayangkan dalam semua orang nya ada nembiak kecik yang menangis ndak alah2 setegal dah angol lamak gilak di hospital. Mak, Mak Ngah, Mak Udak n Mak Anjang pun sik terlepas dari screening and as the result sidak tok kenak tahanan rumah selama seminggu! So Mak n Mak Anjang diberik cuti seminggu!

Dijadikan kisah, pemandu van yang mbak cdak pun kenak kuarantin juak. So, nya pun sik puas ati dengan warden ya sebab lepaskan student macam ya jak. Ney nya maok carik makan mun van nya sik jalan seminggu. Sehari incomenya dalam 500-600, so mun seminggu, about 4200. Nya maok mintak ganti rugi ngan warden ya!

Aku pun agree, semua orang manas dengan warden dan pengurusan SMS Kuching. Sidak sekda contigency plan kah? Sepatutnya allocate smua student tok cgek tempat, polah screening kakya hantar lah pakey bas catar. Sik nyusah orang lain!

One more things, dah Polis ngan JPJ suka gilak polah roadblock! Arahkan semua sidak tok polah roadblock ditemani sidak Hospital. Tahan semua kereta n polah immidiate medi-check supaya wabak tok sik merebak agik.

Tauk nak roadblock jak... H1N1 dolok block!

5 comments:

tengkorok said...

tuk ku suko ngan entri camtuk, kebanyakan dak kejo kat sekolah nang dah bodo 2 semuo nyo,bait cikgu, warden, par apo semuo, semuo dah sik macam zaman 80an dolok, cukup lengkap serbis diberik walaupun keadaan maso yo nang payah,miak asrama semuo sihat, cukup apo nak dipakei, lemas lam sungei jak sikpat di elak.. kinek tuk apo dah jadi..semuo nunggu gaji keluar jak, miak diperbiar, dilepas awai sak dak cikgu n staf dapat pulang cuti..sikdo reti gomen ngupah urang nok camyo kejo nyo..sambekom

f.i.e.z.a said...

paduhal ceritanya tek..sapa nama warden ya cos kmk ktk taukkan ex sekolah sia..kelak mek kol cikgu mek nanyak kesah.
malu na jd camtok eh.tok baruk cita ktk lom cita org lain yg kita lom tauk nak oo..
mbak sabar aa..

FiFiNeNi said...

haiya..nang bena,nyusah org..
mbak sbr jak ow..

adzzha said...

tengkorok - aku nang sik uas ati mekanisme sidak tangani h1n1 tok... dah jak urang speta raso lawa jak kelaka..

f.i.e.z.a - sebagai langkah keselamatan... sikpat di padah nama warden ya...

FiFiNeni - yolah...

Anonymous said...

salah pengetua ya nyuruh balit, waden xpat molah papa, cdak aok jakla.

There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails