Tuesday, May 27, 2008

Membina Blog

Semakin hari manusia semakin advance dari segi teknologi. Blog atau catatan diairi web merupakan salah satu dari pilihan manusia untuk menyampaikan pandangan, ideologi serta promosi perniagaan. Namun begitu blog adalah lebih mudah berbanding pembinaan laman web kerana membina blog adalah semudah anda menggunakan portal Friendster mahupun Myspace.

Disini saya ingin memberi panduan pembinaan blog kepada pengguna yang ingin memulakan aktiviti sebagai blogger. (Blogger adalah gelaran kepada pengguna blog).

Saya ingin menggunakan blogspot sebagai contoh permulaan. Blogspot memberikan khidmat percuma kepada sesiapa sahaja untuk memulakan blog.

Langkah pertama: Masuk ke laman utama Blogspot

Pergi ke www.blogspot.com dan anda akan melihat skrin seperti ini dipaparkan. Kemudian, klik butang 'create your blog now'.



Langkah kedua: Penciptaan Akaun Google

Isikan maklumat peribadi anda untuk membuat akaun google. Anda pelu ingat password yang anda isi untuk mengakses blog anda pada masa akan datang.



  • Masukkan alamat e-mail anda sedia ada
  • Password: Cipta kata laluan
  • Display Name: Nama yang anda ingin paparklan pada blog anda
  • Word Verification - Untuk pengesahan spam, taipkan apa yang tertera contohnya: Boyla
  • Acceptence of Terms : Klik untuk setuju kepada syarat.
  • Kemudian, klik CONTINUE untuk langkah seterusnya.
Langkah Ketiga: Maklumat Umum Blog

Anda dikehendaki mengisi maklumat ringkas tentang blog anda.



  • Masukkan'Blog Title' yang akan menjadi tajuk blog anda. Ia akan dipaprkan pada bar atas windows anda. Antara contohnya: Duniaku Milikku:: Tiada Siapa Harus Peduli!.
  • Blog Address: masukkan nama yang ringkas dan unik untuk alamat vlog anda, klik "Check Availability" untuk menentukan sama ada alamat pilihan anda telah berpunya atau belum. Jika ianya sudah berpunya, anda hendaklah memilih alamat yang lain.
  • Setelah selesai, klik butang 'continue'

Langkah Keempat: Pemilihan Template

Template yang dipilih adalah template sementara. Anda boleh memilih template yang telah disediakan sebelum anda memulakan blog anda. Setelah blog anda tercipta, anda dibenarkan memilih template lain yang boleh didapati dalam format *.xml.



  • Setelah selesai memilih, klik butang CONTINUE

Langkah Terakhir: Blog anda kini boleh diakses di seluruh dunia!



  • Klik START POSTING dan mulakan dunia blog anda dengan penuh berhemah.
  • Sila buka e-mail anda untuk pembuat "blog verification"
  • Setelah selesai, anda boleh menjelajahi blogspot.
Cukup disini dahulu ruangan untuk membina blog. Jadilah blogger yang beretika dan kreatif. Dalam ruangan kedua saya akan paparkan cara untuk memasukkan posting, mengedit posting serta membuang posting. Begitu juga panduan menukar templates blogspot.

Sekian.


Credit: Image from http://binablog2.blogspot.com

Monday, May 26, 2008

Perkara yang Membuat Kita Susah

Terdapat beberapa perkara yang mempunyai kaitan dengan kesusahan atau secara lebih khusus sebagai penyebab ditimpa kesusahan dan penderitaanyang mana pada kebiasaannya kita mengambil ringan tentang perkara tersebut. Dalam kitab Al-Barakah fi Fadhl lis Sa'yi Wal Harakah yang disusun oleh Abi abdillah Muhammad bin Abdul Rahman Al-Habsyi telah diterangkan perkara yang mempunyai hubung kait dengan kesusahan seseorang.

1. tidak sembahyang atau solat.
2. tidak membaca Bismillah ketika hendak makan.
3. makan atas pinggan yang terbalik.
4. memakai kasut atau sandal memulakan sebelah kiri.
5. menganggap ringan apa2 yang terjatuh dalam hidangan makanan.
6. berwuduk' di tempat buang air besar atau air kecil.
7. suka bersandar pada pintu rumah.8. suka duduk di atas tangga.
9. membiasakan diri mencuci tangan di dalam pinggan selepas makan.
10. membasuh tangan dengan tanah atau bekas tepung.
11. tidak membersihkan rumah.
12. membuang sampah atau menyapu dengan kain.
13. suka membersihkan rumah pada waktu malam.
14. suka tidur di atas muka.
15. membakar kulit bawang.
16. menjahit baju yang sedang dipakai.
17. mengelap muka dengan baju.
18. berdiri sambil bercekak pinggang.
19. tidur tidak memakai baju.
20. makan sebelum mandi hadas.
21. tergesa-gesa keluar dari masjid selepas menunaikan solat subuh.
22. pergi ke pasar sebelum matahari terbit.
23. lambat pulang dari masjid.
24. doakan perkara yang tidak baik terhadap ibubapa dan anak-anak.
25. kebiasaan tidak menutup makan yang dihidangkan.
26. suka memadam pelita dengan nafas.
27. membuang kutu kepala dalam keadaan hidup.
28. membasuh kaki dengan tangan kanan.
29. membuang air kecil pada air yang mengalir.
30. memakai seluar sambil berdiri.
31. memakai serban sambil duduk.
32. mandi junub di tempat buang air atau tempat najis.
33. makan dengan menggunakan dua jari.
34. berjalan di antara kambing.
35. berjalan di antara dua perempuan.
36. suka mempermainkan janggut.
37. suka meletakkan jari jemari tangan pada bahagian lutut.
38. meletakkan tapak tangan pada hidung.
39. suka menggigit kuku dengan mulut.
40. mendedahkan aurat di bawah sinaran matahari dan bulan.
41. mengadap kiblat ketika membuang air besar atau air kecil.
42. menguap ketika solat.
43. meludah di tempat buang air besar atau air kecil.

Friday, May 23, 2008

Pangillan Santau Karut...

Oleh Mohd Jamilul Anbia Md Denin, Amir Abdul Hamid, Salman Hamat, Norfaisal Jahuri dan Sulaiman Salleh

KUALA LUMPUR: Menggemparkan! Ramai pengguna telefon bimbit mula panik berikutan penyebaran SMS yang meminta orang ramai berhati-hati dengan panggilan santau atau ‘tarik nyawa’ yang kononnya boleh membunuh mereka sejurus menjawab panggilan itu.
Lebih menakutkan apabila kandungan SMS itu mendakwa panggilan maut itu sudah meragut sembilan nyawa di Indonesia sejak bulan lalu dan kini mula menular kepada jutaan pengguna telefon di negara ini bagi menagih korban terbaru.
Kemunculan SMS peringatan berhubung panggilan maut yang kini amat digeruni penduduk Indonesia dikesan mula diterima pemilik telefon bimbit di negara ini sejak minggu lalu dengan amaran supaya tidak menjawab panggilan telefon daripada nombor melebihi lapan angka itu.
Malah, panggilan terbabit yang turut digelar di Indonesia sebagai panggilan santet, deringan syaitan atau telefon maut, didakwa angkara pengamal ilmu hitam yang kononnya mahu menguji tahap keberkesanan ilmu hitam dipelajari.

Berdasarkan laporan media utama Indonesia, penerima panggilan itu bakal menjadi mangsa ‘kes pembunuhan jarak jauh’ didalangi dukun ilmu hitam yang menghantar syaitan atau jin melalui panggilan telefon untuk membunuh mangsa.

Bagaimanapun, dakwaan terbabit dianggap tidak berasas kerana tiada yang dilaporkan mati setakat ini berkaitan penerimaan panggilan maut yang kini merebak ke Malaysia, dipercayai dibawa rakyat negara berkenaan.

Siasatan dilakukan pihak berkuasa Indonesia mendapati nombor pengirim SMS itu berasal dari Sumatera Selatan dan Kepulauan Riau, Indonesia.

Susulan maklumat dikumpulkan, seorang remaja perempuan yang disyaki mencipta dan menghantar SMS terbabit sudah ditahan minggu lalu oleh polis Indonesia di Riau.
Selepas disoal siasat, remaja terbabit mengaku menyebarkan SMS itu hanya untuk gurauan kepada rakannya.

Perkara itu didedahkan Ketua Bahagian Umum Direktorat Jenderal Pos dan Telekomunikasi Indonesia, S Dewabrata kepada media, Selasa lalu, yang mendakwa SMS terbabit dipercayai ada kaitan dengan usaha pihak tertentu bagi mengaut keuntungan selain meningkatkan jumlah pelanggan talian prabayar.

Bagaimanapun, kegemparan mengenai kes itu berterusan apabila laman web berita Kompas.Com semalam melaporkan, seorang pegawai bank ABN di Jalan Petamburan, Jakarta, menjadi individu terbaru menerima panggilan berkenaan selepas M Fani Bratawijaya, 25, sebelah tengah hari.

Pejabat Harian Metro di sini, Melaka dan Seremban turut dihujani panggilan telefon bertanyakan mengenai SMS terbabit.

Mesej sepanjang 73 perkataan itu menyatakan kumpulan terbabit akan menghubungi sesiapa menerusi talian antarabangsa secara rambang dan sebaik saja mangsa menjawab panggilan itu mereka kononnya akan mati terkena sihir.

Pengguna telefon bimbit talian prabayar, Ismail Che Nordin, 42, turut melahirkan kegelisahan selepas menerima SMS terbabit sebaik tiba di pejabatnya di Taman Segar, Cheras, pagi semalam.

Menurutnya, kemunculan SMS itu boleh mencetuskan ketakutan kepada orang ramai yang menyangka panggilan santau benar-benar wujud dan boleh mendatangkan malapetaka kepada pemilik telefon bimbit.

“Lebih menakutkan apabila SMS terbabit mendakwa dua mangsa di Puchong sudah mati dan meminta disebarkan kepada umum,” katanya yang bekerja sebagai jurujual di sebuah syarikat di Selayang di sini.

Di SEREMBAN, seorang pekerja swasta yang hanya mahu dikenali Sufiah berkata, dia mengetahui mengenai penyebaran SMS itu daripada beberapa rakan sekerjanya sejak beberapa hari lalu.

Katanya, dia menerima SMS itu petang semalam yang mengingatkannya supaya mengambil langkah pencegahan awal apabila menerima panggilan daripada kumpulan yang dikatakan sedang menguji ilmu hitam.

Kami mengharapkan pihak yang berkenaan menyiasat penyebaran SMS terbabit kerana boleh menjejaskan akidah kalau ada orang yang percaya,” katanya kepada Harian Metro, semalam.

Dia juga berharap supaya mereka yang menerima SMS itu tidak menghantarnya kepada orang lain kerana sukar diterima akal.

“Bagaimana orang yang menulis SMS itu boleh mengetahui berapa ramai yang sudah meninggal dunia sedangkan kes seperti itu tidak pernah dilaporkan media, malah ajal manusia ditentukan Tuhan bukan kerana menjawab panggilan telefon,” katanya.

40 KES LELAKI TIDAK LAYAK JADI SUAMI

40 KES LELAKI TIDAK LAYAK JADI SUAMI
from http://pinkaholix.wordpress.com/
saje nak share
40 KES LELAKI TIDAK LAYAK JADI SUAMI
1. Sepanjang pertunangan, dia tidak pernah ajak berbincang cara nakbentuk keluarga solehah. Tetapi, asyik fikir mana nak bulan madu. Nak buat teknik macam2. Saya putuskan pertunangan kerana merasakan dia tidak boleh bimbing saya soal agama

2. Malam pertama saya berendam airmata kerana suami melarikan diriselepas akad nikah. Dia bergaduh dengan ibubapa saya kerana soal wang hantaran dan mas kahwin. Malam itu, dia keluar kononnya nak pergi beli rokok, tetapi sampai subuh tak pulang. Kami bercerai 3 bulan kemudian.

3. Selepas 3 bulan nikah baru saya berpeluang ikut suami yang bertugas di Sabah . Saya hairan tengok rumahnya nampak kemas dan berhias cantik.Apabila saya gelidah satu almari di bilik tetamu, penuh baju perempuan.Puas ditanya baru dia mengaku selama ini dia duduk serumah dengan kekasihnya. Saya lari balik Semenanjung. Dia tidak pujuk. Lepas pantang saya terima surat cerai. Dia tidak pernah tahu macam mana rupa anaknya.

4. Beli cincin pertunangan duit saya, belanja hantaran pun duitsaya.Sekarang duit ansuran rumah, kereta, susu anak, belanja dapursemua di bahu saya. Dia cuma beri “benih” sahaja.

5. Suami mahu anak ramai dan tidak benarkan saya makan pil. Tetapi,belum pernah sekali pun dia mahu bangun malam buat susu nak/tukar lampin. Kalau alasan penat di pejabat, saya pun bekerja juga….

6. Bapa tak pernah mengajar saya sembahyang dan puasa. Suami pun sama juga. Terpulanglah kepada saya nak dalami ilmu agama sendiri.

7. Ramai menuduh saya jahat apabila bercerai dahulu. Bekas suamimemang nampak warak, tetapi siapa pun tidak tahu saya merana kerana suami mahu seks tiap2 malam dan suka liwat saya.

9. Suami tetap ‘mahu’ walaupun ketika saya datang bulan. Jika tidak dituruti dia mengancam mahu cari perempuan lain.

10. Saya dipukul suami ketika mengandung anak kedua dahulu kerana saya tidak mahu beri dia duit yang saya kumpul untuk belanja bersalin. Dia penganggur dan gila main muzik sahaja. Duit tu dia nak beli gitar.

11. Bekas suami saya dahulu memang kacak, kaya dan berkedudukan.Namun, saya lebih rela bercerai kerana dia ketagih hubungan seks sesame jenis.

12. Saya rasa benar-benar terhina kerana suami mengabaikan keluarga apabila asyik bercinta dengan “maknyah”.

13. Hancur hati saya apabila terserempak suami memakai coli dan seluar dalam saya. Rupa2nya dahulu dia “maknyah” dan berkahwin dengan saya kerana menuruti kehendak emaknya.

14. Suami tidak pernah azan atau qamatkan kedua-dua anak kami sebaik sahaja dilahirkan dahulu.

15. Suami tidak mengaku anak lelaki bongsu zuriatnya, walaupun muka si anak 99.9% muka dia. Semua kerana suami cemburu sangat pada bos saya. Biarlah dia terus menfitnah saya kalau itu memberi kepuasan kepadanya.

16. Saya dah tak larat menasihati suami supaya sembahyang. Bulan puasa dia suruh saya masak macam biasa. Anak2 keliru melihat gelagat bapa mereka. Saya didik lain, si bapa tunjuk “contoh” lain.

17. Apabila marah, suami suka mengungkit setiap sen yang dibelanjaauntuk saya, sampaikan tambang haji saya ke Makkah yang dia bayarkan 3 tahun dahulu masih terus diungkit setiap kali bergaduh.:ketuk:

18. Suami tetap mahu saya masak macam biasa, hubungan seks 2-3 xseminggu dan rumah tidak boleh bersepah… walaupun saya sedang sarat mengandung.

19. Setiap kali mengandung, pandai2lah saya berjimat cermat untukbelanja salmbersalin. Apabila dah sampai waktu nak beranak, kemas kain baju sendiri, tahan teksi, pergi hospital sendiri. Jika nasib baik, suami jemput, kalau tidak pandai2lah saya balik rumah dengan anak.

20. Memang saya bengkak kerana suami sanggup memaki hamun saya depan anak kerana tidak memandu berhati2 sehingga kemalangan dan merosakkan kereta kesayangannya.

21. Siapa tidak sayang emak. Tetapi, saya tidak boleh tahan kalausuami sanggup bergolok-bergadai semata2 mahu penuhi hajat emaknya yg berselera besar. Duit gajinya tak pernah cukup sebab bayar hutang kad. Terpaksalah saya menyara anak2.

22. Kalau anak nak minta duit beli buku sekolah, suami asyik kata‘takde duit’. Kalau nak beli joran dan umpan, ada pula. Saya perhatikan saja gelagat. Nak tengok sampai setakat mana ‘lemaknya’.

23. Suami gila beli nombor ekor. Biasanya, dia suka tulis angka1-10,letak di dalam mangkuk buat cabutan. lepas tu kalau ada nombor yg mengena, 2-3 hari tak keluar bawak teksi.

24. Tabiat suami saya memang pelik. Kalau ada masalah saja mesti cari bomoh, lepas itu tanam macam2 jenis tangkal, mesti dia nak pergi ’bersangkak’ .

25. Sewaktu bercinta mmg saya tahu suami kaki judi tetapi dia berjanji nak berhenti lepas kahwin. Tak cukup gaji, barang kemas saya digadaikan. Orang datang tuntut hutang perkara biasa ~ pernah rumah kami dibaling tahi.

26. Ketika bapa meninggal dunia dulu, baru kami tahu dia ada 3 isteri lain dan anak masih kecil. Rupa2nya selama ini emak tahu arwah suka kahwin cerai di merata2 tempat. Emak tidak peduli, asal arwah tidak menganggu hidupnya.

27. 3-4 bulan suami ‘hilang’ itu perkara biasa. Kadang2 sampai setahun. Saya tak perlu cari kerana tahu mesti dia di Serenti. Biasanya, dia kena ’serkup’ waktu tengah tarik ganja dengan kawan2.

28. Anak ke-3 kami terencat sedikit. Suami penagih kronik dan sekarang dah ada tanda2 HIV.

29. Suami saya memang warak. Sembahyang tak pernah tinggal. Tetapi, saya tidak boleh tahan panas barannya. Kalau marah, habis dibaling barang2 rumah. Kalau pukul, anak dibaling macam bola.

30. Pernah saya nasihat suami jangan suka terima rasuah. Dia degil. Mula2 cuma hamper, kemudian barang kemas. Akhir sekali duit berpuluh2 ribu. Apabila dia kena cekup polis saya nak kata apa? Terpaksalah saya sara anak sementara dia di dalam penjara.

31. Sejak berniaga, suami gila karaoke. Kononnya nak rai pelanggan. Kesudahannya dia yang sangkut dengan GRO Filipina di situ. Sekarang perniagaanya lingkup dan dia dah ikut perempuan Filipina tu balik negeri. Dengar khabar dah dapat anak luar nikah.

32. Dulu hidup kami senang juga. Tetapi, selepas suami kena buang kerja sebab ketagih dadah dan selalu ponteng kerja, terpaksalah saya kerja kilang nak sara anak2.

33. Kalau seronok beristeri muda, mengapa mesti nak banding2kan kehebatan si madu di ranjang dengan saya? Tak puas lagi menyakitkan hati saya selama ini?

34. Kami memang miskin. Saya buat macam2 benda untuk tambah pendapatan. Jualan langsung, buat kuih, jual nasi lemak, jaga anak orang, upah sembat baju kurung. Suami saya lain pula ceritanya. Malam jadi “jaga”.. siang dia kerja tidur atau melangut di kedai kopi.

35. Bab duit ringgit saya tak nafikan suami memang bertanggungjawab. Saya dapat banglo besar, kereta besar, belanja mewah. Tetapi jiwa saya kering. Suami sayang anak, tetapi masih membiarkan saya melihat “gigitan cinta” perempuan lain di badannya.

36. Pakcik saya memang hebat sewaktu muda. Kacak, bijak dan kerja besar. Isteri 2-3 orang, kekasih keliling pinggang. Anak ramai. Tetapi selepas pencen, dia papa kedana sebab duit KWSP habis bayar hutang. Kesudahannya, semua isteri minta cerai dan anak lenyap. Akhirnya dia mati seorang diri di katil hospital wad kelas tiga. Jenazahnya di urus abang saya dan pihak hospital.

37. Saya bekerja, suami bekerja. Tetapi, apabila pulang dari pejabat, suami terus capai kunci motor besarnya, merambu dengan kawan2 macam orang muda… sampai tergadai Maghrib dan Isyak. Tinggallah saya di rumah sorang diri terkial-kial menguruskan anak.

38. Walaupun sudah lama masuk Islam… mandi hadas? Saya masuk Islam kerana mahu kahwin dengan suami. Tetapi dia tidak pernah sekali pun beritahu saya perlu mandi hadas selepas bersetubuh atau datang bulan. Dia sendiri pun tak pernah buat.

39. Bagi saya perkahwinan sebenarnya lebih menguntungkan lelaki kerana mereka dapat buktikan kejantanan kepada kawan2 apabila isteri hamil, dapat pengurus tetap menjaga kain baju mereka, dapat tukang masak percuma, dapat joli lebih sebab isteri juga bekerja dan bantu sara keluarga serta dapat seks halal. Isteri dapat apa? Tugas bertambah dan silap haribulan berendam airmata…

40. Selepas 15 tahun berkahwin, rasa2nya gelaran saya sudah berubah. Dahulu ‘isteri’ sekarang ‘pengurus anak-anak’. Hubungan dengan suami amat dingin. Kami hanya bercakap pekara penting sahaja. Hubungan seks hanya 2-3 bulan sekali. Itupun saya yang ‘terhegeh-hegeh’ . Saya pelik benar kerana dia bukan kaki perempuan dan memang confirm tiada isteri lain.

9 tahun yang dahulu..

Well dah 9 tahun berlalu selepas aku grade dari MRSM... Macam-macam benda dah berlaku. Macam ya juak aku. Terlalu berubah especially fizikal...



Tok masa aku gik from 5, ujong-ujong Form 5 in 99.


Tok gambar latest.. Berisik kali jak.
"Bila kah mok kurus", tanyak Vyna ngan aku...

Nektok dah stay rah Simanggang. Mudah2an jak aku kurus...

Thursday, May 22, 2008

Video Kisah Pembunuhan Hazwan yang karut...

Tok adalah antara usaha molah cerita karut yang dipolah oleh certain people untuk gain publisiti dan sensasi. Aku pun sik tauk juak cerita tok unless my workmate padah aritok but the truth finally appear that the story of "Video Kisah Pembunuhan Hazwan" ya adalah karut semata-mata.. macam kes calling hp santau ya...

Blogaku
Haziqwebs

Apapun video pembunuhan yang dikatakan dalam blog ya sebenarnya adalah video perempuan Kurdis yang direjam di Iraq kerana kesalahannya dating dengan sidak puak Sunni

Tok nya video asalnya..



Well, just iboh cepat cayak sebab lagu yang kononya dipolah dari cerita Hazwan ya aku pun sik tauk asal usulnya kedak lagu Nospen, Laloq and Kisah Cinta Lia juak bah...

United: King of Europe!

Yeah! We Did It Again!

Manchester United King of Europe!

UEFA Champions League

Man United vs Chelsea

(1)-(1)

Penalty Shootout

(6)-(5)

Wednesday, May 21, 2008

Clash of the Century!



Clash of the Titans!

Manchester United vs Chelsea
ESPN (Malaysia) 0200 Hrs
22 May 2008

Can't wait to see Man United to be crowned the Best Team in Europe!


Alhamdulillah..



I asked for Strength...
and Allah give me difficulties to make me strong.

I asked for Wisdom...
and Allah give me a problems to solve.

I asked for Courage...
and Allah give me obstacles to overcome.

I asked for Love...
and Allah give me troubled people to help.

I asked for Favors...
and Allah give me opportunities,

Maybe I received nothing I wanted...
but I received everything I needed.

Tuesday, May 20, 2008

Freak ISUZU Driver

It was this early morning aroun 6.45 a.m while I drive myself to Sri Aman for my new day at GM Sri Aman. This lunatic and crazy driver keep following behind my Ipsum while I'm at 130km/h. What i really know about this type of person is giving me a simple pressure test by doing psychology test. I'll never surender to this type of driver. Keep pushing the car into its limit and then I suddenly realize that he/she has a weak point in cornering at high speed. He's only depending on ISUZU power without realizing the safety features offered by that car..

It make me keep smiling because he just can follow me at straight lane but failed in cornering. What a happy Teusday morning as I'm going to Sri Aman for work for the first time....

Cheah!! Don't ever follow me behind coz you will learn a crazy braking habit from me... Just a reminder!

Have a nice day!

Monday, May 19, 2008

Bloggers = Beruk ?

Dulu depa kata bloggers sama macam beruk..

Sekarang sapa yang dah join family beruk?

Stupid Man!

Cis, sakit atiku.... Mentang-mentanglah nya ajak ada kedey bikik kereta sitok, sukati nya ngecas aku... Mun ditanya... "maok 3o lebih ley".... 39 pun 30 lebih juak....

sakit atiku... buang masa aku jak... better ku chow dari layan sakit ati...

anong.. ko nang stupid!

Saturday, May 17, 2008

Pemergian yang begitu mengejutkan...

Innalillahi Wa Innalillahi rhojhiun...

Kaget dan tak terkata.. Pemergian ayah baru saja setahun yang lalau.
Seakan tak percaya dan masih dalam tanda tanya apabila Pak Wak yang sihat walafiat meninggalkan kami semua malam tadi... Aku sik dapat bayangkan kesukaran untuk Mak Anjang menerima hakikat semua ini...

Apapun, aku pun sekda daya maok elaborate panjang-panjang....

Sekalung Al-Fatihah untuk Allahyarham Pathi bin Haji Kihok.

Semoga rohnya ditempatkan di sisi orang yang beriman.



Mak Anjang, Tuty, Athir dan Pak Wak time majlis penyampaian hadiah tahun lepas....

Friday, May 16, 2008

30 PERKARA TENTANG WANITA



1. Bila sorang wanita mengatakan dia sedang bersedih, tetapi dia tidak menitiskan airmata, itu bermakna dia sedang menangis di dalam hatinya.

2. Bila dia tidak menghiraukan kamu selepas kamu menyakiti hatinya, lebih baik kamu beri dia masa untuk menenangkan hatinya semula sebelum kamu menegur dengan ucapan maaf.

3. Wanita sukar nak cari benda yang dia benci tentang orang yang paling dia sayang(sebab itu ramai wanita yang patah hati bila hubungan itu putus di tengah jalan).

4. Sekiranya sorang wanita jatuh cinta dengan sorang lelaki,lelaki itu akan sentiasa ada di fikirannya walaupun ketika dia sedang keluar dengan lelaki lain.

5. Bila lelaki yang dia suka dan cinta merenung tajam ke dalam matanya,dia akan cair seperti coklat!!

6. Wanita memang sukakan pujian tetapi selalu tidak tau macam mana nak menerima pujian.

7. Jika kamu tidak suka dengan gadis yang sukakan kamu separuh mati, tolak cintanya dengan lembut,jangan berkasar sebab ada satu semangat dalam diri wanita yang kamu tak akan tahu bila dia dah buat keputusan, dia akan lakukan apa saja.

8. Sekiranya sorang gadis mula menjauhkan diri darimu selepas kamu tolak cintanya,biarkan dia untuk seketika. Sekiranya kamu masih ingin menganggap dia seorang kawan, cubalah tegur dia perlahan-lahan.

9. Wanita suka meluahkan apa yang mereka rasa. Muzik,puisi,lukisan dan tulisan adalah cara termudah mereka meluahkan isi hati mereka.

10. Jangan sesekali beritahu perempuan yang mereka ni lansung tak berguna.

11. Bersikap terlalu serius boleh mematikan mood wanita.

12. Bila pertama kali lelaki yang dicintainya dalam diam memberikan respon positif,misalnya menghubunginya melalui telefon,si gadis akan bersikap acuh tak acuh seolah-olah tidak berminat,tetapi sebaik saja ganggang diletakkan,dia akan menjerit kesukaan dan ! tak sampai sepuluh minit,semua rakan-rakannya akan tahu berita tersebut.

13. Sekuntum senyuman memberi seribu erti bagi wanita.Jadi jangan senyum sebarangan.

14. Jika kamu menyukai sorang wanita,cubalah mulakan dengan persahabatan.Kemudian biarkan dia mengenalimu dengan lebih mendalam.

15. Jika sorang wanita memberi seribu satu alasan setiap kali kamu ajak keluar,tinggalkan dia sebab dia memang tak berminat denganmu.

16. Tetapi jika dalam masa yang sama dia menghubungimu atau menunggu panggilan darimu,teruskan usahamu untuk memikatnya.

17. Jangan sesekali mengagak apa yang dirasakannya.Tanya dia sendiri!

18. Selepas sorang gadis jatuh cinta,dia akan sering tertanya-tanya kenapalah aku tak jumpa lelaki ini lebih awal.

19. Kalau kamu masih tercari-cari cara yang paling romantik untuk memikat hati sorang gadis,cubalah rajin-rajinkan tangan menyelak buku-buku cinta.

20. Bila setiap kali gambar kelas keluar,benda pe! rtama yang dicari oleh wanita ialah siapa yang berdiri di sebelah buah hatinya,kemudian barulah dirinya sendiri.

21. Bekas teman lelaki akan sentiasa ada di fikirannya tetapi lelaki yang dicintainya sekarang akan berada di tempat teristimewa iaitu di hatinya!

22. Satu ucapan ‘Hi’ sahaja sudah cukup menceriakan harinya.

23. Teman baiknya saja yang tahu apa yang sedang dia rasa dan lalui.

24. Wanita paling benci lelaki yang berbaik-baik dengan mereka semata-mata nak tackle kawan mereka yang paling cantik.

25. Cinta bermaksud kesetiaan, ambil berat, jujur dan kebahagiaan tanpa sebarang kompromi.

26. Semua wanita mahukan sorang lelaki yang cintakan mereka sepenuh hati..

27. Senjata wanita adalah airmata!

28. Wanita suka jika sesekali orang yang disayanginya mengadakan surprise buatnya(hadiah,bunga atau sekadar kad ucapan romantis).Mereka akan rasa terharu dan merasakan bahawa dirinya dicintai setulus hati.Dengan i! ni dia tak akan ragu-ragu terhadapmu.

29. Wanita mudah jatuh hati pada lelaki yang ambil berat tentang mereka dan baik terhadapnya.So,kalau nak memikat wanita pandai-pandailah…

30. Sebenarnya mudah mengambil wanita kerana apa yang dia mahu hanyalah perasaan dicintai dan disayangi sepenuh jiwa.

Thursday, May 15, 2008

A Boy with a Simply Stupid Minded

It was a day ago when I go to the one of famous motorcycle part centre in 7th Mile. There’s a young, rich-look and “big mouth” boy using his Ego-S come there and want to modify it. Changing rear absorber, white wall, brake level and some carbonized part (fake la)…. He looks so proud of his scooter but it all just ended when a pakcik tua using Yamaha 80’s just say… “Sik guna moto raget jang mun lampu brek belakang kitak angus. Berapa ringgit jak barang ya…”, said the old pakcik. I can clearly see the reaction of that boy become from a human to a small rat….

Ha! Just a reminder… Get yourself a rear brake bulb coz it just cost you RM2.00.

End of story…

Wednesday, May 14, 2008

DSLR: It’s all going back to basic!

Some people might wonder why others buy a DSLR Camera although there are many choice of “superb-innovation” digital camera on market. It’s weird for some people seeing us using DSLR like using the old-school camera. Who cares! There are a lot of different between Point and Shoot (PnS) Camera and DSLR. Wanna know why?

Just grab yourself a DSLR as low as RM 2,499 and see the different! It’s not about proud, it’s all about sensation! Go Go Go DSLR!


Tuesday, May 13, 2008

Kelmarin... Suatu Memori



Kelmarin, dalam kiraan tahun Hijrah, genap setahun pemergian ayah. Sebak rasa hati sepanjang kelmarin kerana memori bersama ayah masih terlalu segar dalam ingatan. Menitis air mata tatkala ku ingatkan betapa berharganya detik2 yang Allah pinjamkan antara seorang anak dan ayah. Mungkin ada antara mereka yang belum pernah merasai keperitan dan penderitaan ini, Sungguhpun aku taklah rapat dengan ayah, tapi banyak yang aku perolehi sebagai anak sepanjang masa hidupnya. Ayah memang garang. Gatang dan tak mudah dipujuk. Tapi dalam pada masa yang sama, ketegasan ayah menjadikan aku seorang “manusia” dan aku rasa lega sebab impiannya agar aku mendapat kerja berhasil akhirnya. Walaupun tak dapat ku peluk erat tubuhmu ayah, tapi ku rasakan kegembiraan dirimu tatkala ini.

Ya. Adakalanya kita selalu lupa. Doa anak yang soleh adalah sebaik-baik hadiah untuk ayah dan ibu setiap masa. Aku dulu jahil dan berat menunaikan ibadah. Tapi ayah tak pernah putus memberikan “reverse psychology” supaya aku menghargai nikmat sebagai Muslim. Kini tiap kali aku menoleh pada diriku di cermin, pasti akan ada bibit wajahnya pada diriku.


“Ayah tak tinggalkan harta dengan korang”, selalu sekali ku dengar ungkapan itu suatu ketika dahulu. Sungguhpun ada perniagaan keluarga, aku sedar bahawa harta yang sebenarnya ditinggalkan oleh ayah adalah disiplin diri, ilmu pengetahuan, kehormatan diri serta ikatan kasih sayang dalam keluarga.

“Ayah tak tinggalkan harta dengan korang”

“Apa ko gago maok kerja? Nakkah business family ko ada?”, lantang sekali mulut manusia berbicara. Memang ada benarnya tapi kami masih ada 2 orang adik yang masih belajar. Pendapatan mak belum tentu cukup untuk tempoh Ibab dan Siddeq tamat pengajian di Universiti. Hmm, manusia takkan pernah faham. Prinsip keluarga kami, kalau nak hidup mewah, usaha sehabis mungkin agar berbaloi segala apa yang ingin dimiliki.

Kenduri tahlil arwah ayah bermula selepas Asar dan sejurus selepas selesai aku terus bergegas ke Kuching semula sebab aku masih diperlukan GIATMARA Sarawak. Syukur Alhamdulillah, dapat juga aku hadir kenduri tahlil ayah. Walaupun ada perkara yang menimbulkan kekesalan dalam benak hatiku. Apakah itu? Hanya aku sahaja yang tahu.



Sekalung al-Fatihah untuk Ayahanda Haji Azahari bin Mat. Semoga ayah ditempatkan disisi orang yang beriman dan beramal soleh.


Amin Ya Rabbal Alamin

Sunday, May 11, 2008

Upcoming Project.. Turning small fish into Piranha!!

Yes! Finally I've decide to do this project. It's still in TOP SECRET. After thinking for a long time and considering many things in my life, so this gonna be a whole new experience to me... Just be patient and wait for the Stage 1 of this project....

A sneak peak!



L5 Project : A Chronological Review of Rusty's Car Part 2

The earlier post of this project:

L5 Project : A Chronological Review of Rusty's Car

Stage 5

Powered by EXEDY!
Racing Clutch and Racing Cam... Ada brani?

Clean and Nice Engine! You won't get it at any half-cut shop!

Red for RPM! Red for racing!

Engine lifting and waited to fit in his new body. This engine is male..

Manchester United akan muncul juara!

Manchester United bakal bergelar juara malam ini apabila berdepan dengan Wigan Atheletics. Apa yang diperlukan hanya 1 gol untuk bergelar juara! Seteru utama MU, Chelsea pula berdepan dengan misi mustahil apabila menentang Bolton Wonderers. Chelsea memerlukan lebih dari 15 gol untuk menafikan impian united bergelar juara kali ke 14 dalam kancah EPL.

United akan dimahkotakan juara liga buat kali kesepuluh di bawah bimbingan Sir Alex Ferguson jika mereka menewaskan pasukan Wigan atau jaringan mereka lebih baik dari keputusan terakhir perlawanan antara Chelsea dan Bolton di Stamford Bridge.

''Kami menghadapi perlawanan bertemu West Ham dengan tenang minggu lalu dan sekarang kami perlu melakukan perkara yang sama bertemu Wigan. Menjaringkan gol awal merupakan satu kelebihan tetapi kami yakin akan memenangi liga ini. Saya yakin kami akan melakukan yang terbaik musim ini dan melangkah jauh dalam kedua-dua kejohanan tersebut.

Wigan yang di bawah bimbingan bekas ketua pasukan United, Steve Bruce, telah berjaya keluar dari zon penyingkiran apabila menang 2-0 ke atas Aston Villa untuk mengesahkan tempat mereka di dalam liga musim depan.

Sejak layak ke Liga Perdana England 2005, Wigan telah bertemu dengan United sebanyak enam kali dalam perlawanan liga dan piala dengan kesemuanya tewas tetapi selepas seri dalam perlawanan menentang Liverpool, Arsenal dan Chelsea, mereka semakin menunjukkan peningkatan di bawah Bruce, yang berjaya membawa kejayaan selepas Chris Hutchings dipecat November lalu.


Berbeza dengan pasukan penakut, Chelsea yang mahu mengubah tradisi EPL dengan kenyataan pelik. Avram Grant mahu penentuan juara Liga Perdana England diputuskan menerusi perlawanan playoff jika Chelsea dan Manchester United menang perlawanan terakhir hari ini yang bakal meletakkan kedua-duanya terikat sama mata. Namun keangkuhan Chelsea mungkin tidak akan dilayan oleh FA England kerana "Rules is Rules".


Sungguhpun Avram Grant menegaskan bahawa kebelebihan gol adalah cara yang tidak adil kerana juara diputuskan berdasarkan pencapaian keseluruhan musim, pencapaian sesuatu pasukan sepanjang musim adalah dipengaruhi dengan jumlah gol.

Chelsea harus sedar kini bahawa strategi mereka memenangi perlawanan dengan jumlah gol yang kecil dan bertahan sepanjang 90 minit kini memakan diri mereka sendiri.




Akhir kata, Glory Glory Man United!

Manchester United!


Saturday, May 3, 2008

An Hour in Kuching Specialist Hospital

It's Friday and it was afternoon. I just arrive at 1400 hours and start doing medical checkup there. There's a special thing here. Young, sweet and cute nurse! Hahaha. Who cares! For me what is more important, I must complete this medical check-up as soon as possible.



So, I've to do simple test which is:
  • Filling personal particulars
  • Medical history, allergic and so forth
  • Height and Weight (which is 166cm and 86 kg!)
  • Pulse and blood pressure
  • My eyesight test (using my glasses)
  • Urine test
  • X-Ray! ( it make me weak an sick!)
  • Doctor Examination
  • Wah! Finish already?
For all of this stuff, which last at 30-45 minutes. It cost you RM 85.00. Well money wasn't the issue as long my work done! For those who want fast and simple medical checkup, just drop yourself at Kuching Specialist Hospital at Tabuan.

My First Day at Work!

It's a Friday morning. A Sayyidul-Ayyam, a leader of all day! I'm so anxious and pretty nervous to register myself as educator at GIATMARA. I've arrive at GIATMARA Bandar Kuching at early 7.20 a.m and just being called to attend staff meeting although I've not register yet.

5 candidates has being selected in the earlier interview in March.
  • Isya (Metal Fabrication at GM Betong)
  • Rashid (Food Management & Pastry at GM Bandar Kuching)
  • Irnawaty (Hair Stylish at GM Petra Jaya)
  • Sabrina (Beauty & Hair Stylish at GM Sri Aman)
  • Me (Computer System Technician at GM Sri Aman)
Mdm. Laila has brief out all the important things and working agreement including salary.After agreed with the offer, we spend our time with GM State Manager, Mej. Baharuddin. We all have been asked to stay a week in Kuching to do some mock teaching and adminstration.

My day last by doing medical checkup at Kuching Specialist Hospital.

Well, I'm now an official GIATMARA Malaysia Staff!
There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails