Thursday, July 31, 2008

Tamil Boy!

Tok baruk stail... Hahaha nang terer urang edit video tok.. Ilhamnya nang menjadi dalam lagu Soulda Boy tok... Well siapa sik tauk Indian film is coloured with dances and this make Indian nation got so many dancers and "koreographer" (aku sik tauk macam ney maok eja).



Tapi nang layan lagu tok, gik2 video klip tamil tok dipolah di Malaysia. Mun kitak urang perasan, dalam video klip ya ada jimi juak....

Enjoy! Tamil pun best juak bah!

My House... A lot of memory.. A remembrance of my dad...


Banyak memori aku dalam umah tok...

  • Ayah start bina rumah tok bila arwah paknek (datuk) mintak ayah stay di Debak selepas pencen.
  • Ayah pencen tahun 1994. (Retired dari army dan terus sambung kerja di GIATMARA Saratok)
  • Tanah tapak tok arwah paknek awardkan kepada kami sefamili dan nya siap keluar bajet untuk pagarkan dan clear tanah tok.
  • Seluruh kos pembikinan rumah tok adalah RM60,000 yang siap kurang dari 6 bulan. Seluruh kos ya sik lain sik bukan hasil dari ganjaran pencen ayah.
  • Rumah tok start dibina tahun 1995 dan mula didiami sejak tahun 1996.
  • Usia rumah tok dah 12 tahun pada tahun tok.
  • Ayah menghembuskan nafas terakhirnya di rumah tok juak... Sik mungkin aku akan lupak umah tok.

Tuesday, July 29, 2008

Idea Lipat Baju yang best...

Iklan Solat

Counter Strike 2008

Counter strike is back!. This just make me remember the past when I spent out most of my money to play this beautiful game. Playing CS let me know lot of news friend and experience.

Jawab aja serveynya....

1. Perasaan sekarang loe rasain?
++ Aku bingung kalo-kalo ngak ada uwang bulan ini
.
2. Lagu apa terakhir loe denger?
++ Sahabat dinyanyi oleh si Aizat
.
3. Apa yang kamu ingini sekarang?
++ Guwe ingin segera petrol turun harganya!
.
4. Baju Apa yg kamu kenakan sekarang?
++ baju t biru disemat bersama baju bengkel
.
5. Sedang gak enak badan yah?
++ ya.. pagi tadi aku kok kena migrain
.
7. Nama panggilan loe?
++ awe tapi di sini dipanggil azha
.
8. Siapa yang terakhir telepon kamu?
++ siapa lagi kalo bukan si dia
.
9. Siapa yang terakhir kamu ajak bicara?
++ sama pak Polisi, bayarin saman trafik
.
10. Apa yang akan kamu lakukan setelah ini?
++ gwe sedang melukis
.
11. Habis itu?
++ lihat youtube!
.
12. Yg terakhir kamu ucapkan?
++ ah! bateri skuter flat lagi!
.
13. Rencana loe hari ini?
++ mahu rilek-rilek aja
.
14. Apa kah kamu memikirkan seseorang?
++ pastinya
.
15. Single/Taken?
++ ya! kedua2nya
.
16. Kamu suka minum kopi ngga?
++ engga'. gwe suka tongkat ali
.
17. Kamu suka ngerokok ga?
++ aku enggak merokok
.
18. Kamu suka minuman beralkohol ngga?
++ engga'... bukankah itu najis si setan..

19. Kamu weekend kmaren ngapain aja?
++ duduk di rumah, ngapaian apa?
.
20. Kamu suka fast food gak?
++ semestinya dulu! tapi sekarang engga' lagi
.
22. Kamu kalo nonton, sukanya film yang gimana?
++ semestinya kalo film mesti ada kereta , racing dan action gituh
.
24. Kamu kalo sarapan sukanya makan apa?
++ oreo dan milo fuze
.
25. Katakan apapun untuk siapa saja yang membaca bulbo ini?
++ huh, apa kalian engga' merasa tension dengan harga petrol di malaysia?
.
26. Pernah mencintai orang yang kamu tau kamu tdk akan mendapatkannya?
++ Pastinya.. tapi engga pernah ada lagi sekarang
.
27. Terakhir kali kamu nangis?
++ saat terkenang ayahku...
.
28. Terakahir kali kamu ketawa?
++ baru tadi, sesudah sarapan..
.
29. Kamu suka nyanyi?
++ iya.. tapi enggak selalu.. tiada siapa yang suka dengar
.
30. Apa yang kamu lakukan sebelum ngisi ini?
++ designing and doing graphic
.
31. Temen yang kamu temui hari ini?
++ enggak ada temen di kejiranan tempat gwe kini
.
32. Apa yang lagi kamu butuhin?
++ pastinya gwe ingin wang yang banyak, scooter yang canitk dan kereta yang sporty gitu
.
33. Film terakhir yang kamu tonton?
++ itron man...
.
34. Obat terakhir yang kamu tenggak?
++ bahaya sih, gwe suka minum 100 plus untuk gantinya obat
.
35. Testi terakhir dari?
++ dedeq, adik si sabrina
.
36. Message terakhir di FS?
++ dari si dia, bilangnya kangen banget sama gwe
.
37. SMS terakhir sapa?
++ dia juga.. katanya dia kurang sehat
.
38. Olah raga favoritmu?
++ winning eleven... itu kan olah raga jua kan?
.
39. Kamu menangis dalam setiap masalah?
++ gue bukan anak kecil...
.
40. Siapa yang bikin kamu lebih tenang saat kesedihan datang?
++ pastinya dia..
.
41. Apa yang kamu pikirkan ttg hubungan jarak jauh?
++ menyakitkan loh! selalu ingin ketemu
.
42. Ttg cinta pandangan pertama?
++ ya! alhamdulillah sampai sekarang
.
43. Pernah berpacaran dengan orang yang ga loe cintai?
++ engga' dan engga' mungkin
.
45. Pernah ngerasain di bohongin ma orang yg lo sayangi?
++ pernah... sudah lama dulu...

46. Hal yg bikin kamu seneng hari ini?
++ gwe rasa engga' ada
.
47. Paling seneng ditelpon sama siapa?
++ pastinya dia!
.
48. Paling seneng sms/chat sama siapa?
++ mestilah dia juga
.
49. Orang trakhir yg ngasih lo bunga?
++ gwe bukan perempuan.. konvo gwe pun engga' ada yang beri bunga...

50. Paling lo rindu banget?
++ my dad... miss him a lot : al-fatihah

Sunday, July 27, 2008

Channel Setan :: Syaitan Laknatullah

Celaka sungguh wahai syaitan! Saksikan bagaimana syaitan menghasut umat manusia dengan segala helahnya...

Klik di sini...

Syaitan Laknatullah

Channel Setan :: Hijab

Saturday, July 26, 2008

Here In My Home - Malaysian Artistes For Unity



Akhil Hayy sekda kah?

Bahasa!

I'm born in Kuching. My mom from Debak.
Some people out here call ppl from Debak
as orang laut (Ocean People) coz we
speak rare and unique language that many
of them ended with vowel 'O'.. Such as
"po polah kawu yo" or "nakmo to kho"..

Don't you realize that our language
sound like Japanese or Korean? Hihi..
Excuse me. Forget to tell that Debak
Language is not the same as Asajaya
Language, Betong or even Kabong
Language. It's different.
(Sarawak nak unik bah!)

Back to topic again, I was educated in
mix-culture family as my Dad originated
from Kelantan. He(arwah now), is an
ex-Army and I never speak Sarawakian
language till I was 13.

My spoken languages in home is Bahasa
Melayu Standard and we never speak any
of Sarawak dialect or Kelantan. Not even
a word..

Then when I'm 13, we move to Debak
and make me a lot of trouble becoz the
colleague always laugh at me when I
speak "Malaya". Huh! I learn Debak
language in about 9 month and I still
learn right now even I'm 25. Then I
start speaking Kuching's languange or
tutur Kuching at 15.

What make me fell annoy so much is for
the people originated from Debak that
speak "tutor Kuching" while themselve
staying in Debak since their birthday..
Gila Apa? Kelaka Kuching indah .. sak
jak diam Debak sejak dari kecik gik.

This also make me so meluat when hearing
Debak people speaks "Malaya" among
themselves although they just been to
Johore or even futher for just 3 month!
What a lunatic attitude.. Berik malu
jak. Me, myself that have a mix blood
and speak "Malaya" from my childhood
rasa menyampah dengan kelaka dibuat2
ya.. Go real lah! Boh nak kelaka melaya
indah sak jak ko orang Debak.. Sik sedar
dirik! Boh mok kelaka Kuching sama dirik
or sama family ko sebab ko nang asal
orang Debak! Angkuh sik tentu pasal!

This phenomenon make me sick! I admit
that i'm not fluent in English...I also
not fluent in kelaka Debak and tutur
Kuching!

Get real lah. Mun rah Debak, dengan
orang Debak pun kelakalah Debak! Mun
pergi Kuching nemu urang Kuching baruk
kelaka Kuching!

Mun baruk jak kerja rah Johor or
Semenanjunggak 3-6 bulan boh lawa nak
kelaka melaya bah.. Angol nyawa ku
nengar kitak urang kelaka dengan slang
'e' sik ikot tempat kitak orang ya!

Back to my point! Aku bencik orang Debak
sik kelaka Debak bila nemu sama dirik! Mun kitak orang ada
mix Kuching aku sik kisah.. Mun pure
Debak.. berpijaklah di bumi yang nyata.
Aku bangga kelaka Debak sebab orang
Kuching dikpun pun sik paham apa
dikelaka kita.. Dek-Dek gik sidak Malaya..

Chow.. Have a nice languages everyday!

P/S: Don't blame me sebab aku sik pas
gilak kelaka debak... Aku pun sik pas
gilak kelaka kuching.. Bahasa Sarawak
aku sik perfect.. tapi bila kelaka ya
agak2lah siney tempat kitak urang kelaka..

Okey.. aku sik mok mintak maaf mun ada
kecik ati.. Bye!

RapidKL yang macam SIAL!

Last 2 month aku pergi KL ngan Vyna. Sekda yang interesting gilak and much mengalirkan duit aku yang sik seberapa. Yang aku sik puas ati ialah perkhidmatan bas di KL. Macam sial and lambat gila babi. Government padah nya dah allocate RM4 billion untuk upgrade public transportation. Haprak!!! Sekda perubahan pun. Dek-dek gik bas di Kuching. Macam bas mayat jak rupa tangga ku..

Friday, July 25, 2008

ANUGERAH KEAMANAN NOBEL VERSI ASIA

TOK GURU NIK AZIZ RAIH ANUGERAH KEAMANAN NOBEL VERSI ASIA

Wednesday, July 23, 2008
Oleh remboe

Tahniah buat TG Nik Aziz dengan pemberian anugerah daripada Gusi Peace Price Foundation yang beribu pejabat di Manila. Anugerah keamanan Gusi ini diadakan setiap tahun dan dikatakan 10 hingga 15 tokoh akan dipilih untuk mendapat anugerah yayasan itu.

Anugerah ini akan disampaikan oleh Ketua Yayasan Gusi, Barry Gusi , Insyaallah pada bulan November ini di Manila, Filipina.Menurutnya, TG Nik Aziz adalah tokoh kedua dari Malaysia yang memenangi anugerah ini.

Sebelum ini, anak Kelantan, Datuk Ismail Mohammad dianugerahkan pada 2006 menggantikan Tun Dr Mahathir yang dikatakan tidak boleh hadir untuk menerima anugerah itu pada tahun tersebut. Ini kerana peraturan yayasan mengatakan bahawa penerima anugerah hendaklah menghadirkan diri dan terima sendiri anugerah yang diberikan.Untuk tahun ini, sebanyak 1,490 orang tokoh dicalonkan di seluruh dunia sebagai penerima anugerah itu. Anugerah ini boleh dikatakan sebagai anugerah Keamanan Nobel versi Asia, menurut Barry Gusi.

Sekali lagi, tahniah diucapkan buat TG Nik Aziz. Semoga dengan pemberian anugerah ini dapat membuka mata Malaysia secara amnya dan dunia, khasnya. Orangkita mengharapkan media arus perdana berbahasa Melayu dapat menyiarkan artikel anugerah yang diperolehi oleh TG Nik Aziz ini di dada akhbar mereka. Biar semua orang nilai sendiri ketokohan TG Nik Aziz ini.

Tolong jangan diamkan cerita begini wahai media arus perdana khasnya 'Utusan Meloya' dan 'Berita Hairan'.

Wednesday, July 23, 2008

Canon 400D err99 Problem!

Ok, this is the info for the Rebel User (Canon 400D User).

Petang tok tek aku maok shoot gambar Sue, pelatih ku yang asa kacak. Then catastrophe! Semuanya macam berakhir jak rasa jiwa ku tok.

err 99 Shooting is not possible. Turn the power switch to and again or re-install the battery.

Macam sial jak rasanya. Sikkan 400D aku dead! Biar bena! Dah ku on-off. Dah ku cabur kuar battery. Masih juak sekpat shoot. Mala jak kuar error mesej. Aku rasa ada masalah shutter. So aku pun pegi internet and find out the solution. Ternyata rami REBEL user yang kenak problem tok and rupanya ada penyelesaian.

Macam toklah error screen ya!

Penyelesaiannya:

  1. Bukak lens dan cuci lense pun connector rah body camera ya dengan pemadam kedak kita bersihkan RAM PC. Pastikan body camera dipegang takut dust pemadam tek masok dalam camera. Dahya cuci juak gold metal rah lens ya.
  2. Bukak bateri dan CF-Card.
  3. Turn on camera tanpa lens, bateri and CF card dalam tempoh 3-5 minit. Macam proses kita reset jumper CMOS rah PC.
  4. Dahya pasang semuanya semula dan pergi ke MENU.
  5. Setkan function ke Manual contohnya AV.
  6. Pergi ke Sensor Cleaning:Manual dan polah sensor cleaning.
  7. Dalam keadaan tok batteri akan jam dan cabut dan pasangkan semula bateri.
  8. Camera akan berfungsi semula seperti sediakala, InsyaAllah.
or you can refer it here if you can't even understand what am I typing even though you are Sarawakian!

http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1031&message=9598105

That's All!

Tuesday, July 22, 2008

Finally! I Love Teaching!

Wah, sik ku sangka dalam hari tok hatiku berdetik, "I Love Teaching!". Gila kah apa? Tapi as far as what I'm doing everyday, I never though teaching tok menyeronokkan. Tambah gik dengan student yang kosong dari segi ilmunya dan punyai desire untuk mengetahui lebih dalam tentang sesuatu perkara.

Aku pun sik sangka bahawa dengan cara tok aku dapat belajar sesuatu yang aku rasa sik penting suatu masa dolok. Yalah, mun tengah lecturing sikkanlah maok ngenjen juak nak.. Istilah macam IDE, PATA, SATA ya sik pernah aku maok ambik tauk apa maksudnya tapi sejak ari tok aku enjoy dengan semua tok. Rasa hepi dapat mengajar anak bangsa dikpun.

Senyum lebar ku aritok.. Walaupun ilmu ku tok sik tinggi ney pun tapi aku sedar bahawa berkongsi ilmu ya banyak manfaatnya. Ya menyedarkan aku bahawa aku tok sebenarnya sik dilahirkan terus jadi bijak tapi peranan parents and cikgu banyak influence life and achievement aku nektok...

SENOROK BETUL!

Monday, July 21, 2008

Kasihan Si Ibu...

Kasihan si ibu
Keseorangan di rumah
Kesepian tiada berteman
Tiada jua tempat bersenda
Memendam rasa
Sunyi...
Sepi...
Seorang Diri...

Kasihan si ibu
Memendam seribu duka
Tiada penyeri dunia
Tiada jua tempatnya berkasih, bermanja
Dia tersenyum tapi berduka
Dia tertawa tapi kecewa
Dia riang tapi merindu

Kasihan si ibu
Dulu tika muda
Menyedia segalanya
Kini kian tua
Tiada segalanya...

Kasihan si ibu
Namun tiada siapa yang tahu
Melainkan yang sentiasa dalam restu

Friday, July 18, 2008

I'm Not Single!



Rasa maok jak ku tangga cerita tok...

An Evening of Boredome.... Fill it out with Happiness!!

Sebuah pondok kecil di tengah kehijauan
Jambatan Gantung Belakang Umah Aku
Suatu ketika dahulu

Retro: My Previous Yamaha SS II (2001-2006)


My dad bought me this motorcycle in early 2001. Since that, this bike give a lot of memory to me and be a part of my life.. My first bike and sold in 2006 after accident in Tabuan Park.



Banyak gilak memori motosikal tok. Bukan main gik aku janji sik modified moto.. Betuah aku sik modified sebab ya dah nang hobi aku.. QKP4686, sesiapa jak ada tangga moto tok, thats mean ya previous motosikal aku.... Full meter speed, tune by engineer Alai... Fuel consumption nang jimat gilak tapi 2T kedak sirup aek sirap jak... Since aku mbak moto tok, jauh juak jalan nya.. ulang alit Kuching-Debak. Tapi dah jadi memori.. Ayah sik maok aku pakey moto tok gik sebab aku nyaris2 cedera or even maut dalam collision dengan Land Cruiser tahun 2006 riya.. Well thanks a lot my previous SSII... banyak dah kau berjasa untukku....



A Motivational Talk from ME?

Hahaha! Nang lucu jak aku giving a motivational talk and in the same time briefing for GIATMARA. Macam bulak jak asa. This talk held at SMK Melugu, 16 km away from Sri Aman City. Partner with my colleague, Sabrina, it last about an hour....

Erm... Saya sik ngenjen.

Macam belagu jak upa aku...

Lucille - Feel Away :: FF7 Version

Kecundangnya Seorang Pria!

Kecundangnya seorang PRIA
bukanlah kerana wanita
ataupun kerana cinta...
tapi kerana hatinya buta
menilai apa yang ada dihadapannya

kecundangnya seorang PRIA
bukan jua didominasikan egonya
jua dipengaruhi gayanya
tapi kerana dirinya sering terlupa
dirinya tiada yang serupa

kecundangnya seorang PRIA
tertelangkup segala kehebatannya
kerana keangkuhan kata-katanya
tatkala gagal membuktikannya
mungkin kerana dia sering terlupa
dia, sang PRIA bukanlah berkuasa

kecundangnya seorang PRIA
walau hartanya beribu berjuta
walau keturunannya dihormat diperkata
walau tinggi mana tahap ilmunya
walau hebat mana azimat dan keramatnya
walau tak terlawan berjuta jejaka
tetap dia terus alpa
kerana tak kekal semuanya

kecundangnya seorang PRIA
kerna tiada amal jariahnya
dilupakan solat lima waktunya
diendahkan TUHAN pemilik mutlaknya
diabaikan puasa Ramadhannya
diperlekehkan zakat dan ibadahnya
dilupakan bait-bait indah zikirullahnya
dikelukan lidahnya untuk sekelumit doa
tetap kecundang ia
andai bukan di DUNIA
tetap kecundang di Padang Masyar....

kecundangnya seorang PRIA
tak sehebat mana
kerana kita semuanya adalah SAMA.


by me as I'm feel very small and unmotivated today!

Monday, July 14, 2008

Monday

Lalala.. Bisa palak aku...

Tapi ilek2 ajak walaupun palak ku nang bengang gilak..
Pagi tadik ku bgn awal tapi lamabat turun sebab leka berkemas. Dahya, gedebush! Hujan turun bagey mok banjir kinek-kinek. Dahya, lalulah reda and dalam masa yang sama mengotorkan kereta yang baruk jak aku super clean ari marek...

Sampey opis cun-cun kol 8.00 dahya hari aku dipenuhi dengan pelbagai kerja yang polah aku terkejar-kejar dalam cgek bangunan... Phew!! Dah udah pun kerjaku.. Mun sik, sik aku dapat naip nektok...

Ya jak!

Friday, July 11, 2008

Sami Yusuf - Mother (Arabic)




I Love Arabic Song if it was sang by Sami Yusuf....

Blessed is your face
Blessed is your name
My beloved
Blessed is your smile
Which makes my soul want to fly
My beloved
All the nights
And all the times
That you cared for me
But i never realised it
And now it’s too late
Forgive me

Now i’m alone filled with so much shame
For all the years i caused you pain
If only i could sleep in your arms again
Mother i’m lost without you

You were the sun that brightened my day
Now who’s going to wipe my tears away
If only i knew what i know today
Mother i’m lost without you

Ummahu, ummahu, ya ummi
Wa shawqahu ila luqyaki ya ummi
Ummuka, ummuka, ummuka ummuka
Qawlu rasulika
Fi qalbi, fi hulumi
Anti ma’i ya ummi
Mother... mother... o my mother
How i long to see o mother
“your mother, your mother, your mother”
Is the saying of your prophet
In my heart, in my dreams
You are always with me mother

Ruhti wa taraktini
Ya nura ‘aynayya
Ya unsa layli
Ruhti wa taraktini
Man siwaki yahdhununi
Man siwaki yasturuni
Man siwaki yahrusuni
‘afwaki ummi
Samihini...
You went and left me
O light of my eyes
O comfort of my nights
You went and left me
Who, other than you, will embrace me?
Who, other than you, will cover me?
Who, other than you, will guard over me?
Your pardon mother, forgive me

Bertuahnya Badan....

PULAU PINANG 11 JULAI - Ratu skuasy negara, Nicol Ann David dianugerahkan Darjah Setia Pahlawan Negeri yang membawa gelaran Datuk sempena ulangtahun ke-70 Yang Dipertua Negeri Pulau Pinang, Tun Abdul Rahman Abbas, esok. - Utusan

* Wah! She deserve it!

Thursday, July 10, 2008

Dato Seri Anwar Ibrahim vs Datuk Ahmad Shabery Cheek

"Hari Ini Membentuk Kerajaan, Esok Turun Harga Minyak!"

Debat antara



Dato Seri Anwar Ibrahim
(Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat)


vs


Datuk Ahmad Shabery Cheek
(Menteri Penerangan Malaysia)



pada


15 Julai 2008


di



CAN'T WAIT TO SEE IT!

Silent Enemy

Tok antara kategori manusia yang sik guna jadi kawan kita:

  • Nya akan nangis bila kita berduka. Tapi sik akan gembira bila kita gembira.... Nya akan carik jalan jatuhkan kita balit.
  • Nya akan coba raut segala kesempatan dan peluang yang dikongsikan bersama dan yang keluar dari mulut kita, untuk kepentingan nya sorang dirik.
  • Kedekut, taik idong masin.
  • Yang nampak bait dan helpfull bila kita perlukan bantuan but in the same time mintak ganjaran.
  • Nya sik tauk langsung bila masa yang harus diberikan sebagai masa privacy kita.
  • Nya maok kerja nya jak didahulukan, macamlah hidup nya penting gilak.
  • Suka ambik kesempatan atas kebaikan kita walhal dalam beberapa urusan dengannya, kita gik yang menanggung beban kerjanya.

Well, berkasih biar satu, berkawan biar bukan macam hantu.

Wednesday, July 9, 2008

Huruf dan Negeri...

Masih ramai yang blur tentang plat-plat kenderaan negeri di Malaysia tok. Macam-macam pihak bertelagah tentang apa plat bagi setiap negeri. Well, setakat ni Sarawak dan Sabah punyai no plat yang unik..

So, sebagai pengetahuan bersama, kita tengok setiap huruf-huruf ni mewakili negeri apa....


  • SEMENANJUNG MALAYSIA
  • ABX 1234 -PERAK
  • BCF 2387 - SELANGOR
  • CAD 643 - PAHANG
  • DBA 9897 - KELANTAN
  • JLB 5632 - JOHOR
  • KCD 1653 - KEDAH
  • KV 4321 C - LANGKAWI
  • LA 3421 - LABUAN
  • MBQ 6917 - MELAKA
  • NBD 9834 - NEGERI SEMBILAN
  • PGW 6652 - PULAU PINANG
  • TAS 2312 - TERENGGANU
  • WRN 6565 - KUALA LUMPUR

  • SARAWAK
  • QAC 4572 - KUCHING
  • QKV 9016 -KUCHING**
  • KQ 4737 Q - KUCHING *
  • QCB 3443 - KOTA SAMARAHAN
  • QBA 3413 - SRI AMAN
  • QRB 678 - SARIKEI
  • 6D 6344 Q - SARIKEI*
  • QSH 2340 - SIBU
  • SC 2345 Q - SIBU *
  • SG 4422 A - SARAWAK GOVERNMENT
  • QP 9972 - KAPIT
  • 7D 2332 Q - KAPIT *
  • QTE 3321 - BINTULU
  • B 2121 Q - BINTULU *
  • QME 4262 - MIRI
  • MD 2564 Q - MIRI *
  • QLA 3888 - LIMBANG
  • L 2423 Q - LIMBANG *
* Sistem plat di Sarawak dibuat dengan penambahan huruf Q dihujung plat kerana terdapat pertindihan dengan plat di negeri-negeri di Semenanjung Malaysia.

** Plat Bahagian Kuching sebelum digantikan dengan QA.
  • SABAH
  • SAA 7342 U - KOTA KINABALU
  • SB 7056 A - BEAUFORT
  • SD 3423 D - LAHAD DATU
  • SK 7534 - KUDAT
  • SS 3723 L - SANDAKAN
  • ST 8434 L - TAWAU
  • SU 9196 A - KENINGAU

  • ZA 2131 - TENTERA DARAT
  • ZL 8234 - TENTERA LAUT
  • ZU 6232 - TENTERA UDARA

Walaubagaimanapun huruf Z tidak boleh digunakan dalam apa jua plat di Malaysia. Z mewakili abjad khas untuk tentera.

Huruf I dan O pula tidak digunakan kerana persamaan dengan numbor 1 dan 0.

Sekian!

Monday, July 7, 2008

Sunday, July 6, 2008

Rindu tiba-tiba mengetuk....

Entah sik tauk kenak, hati aku tersentuh gilak all the way returning back from Kuching this night... Aku rindu gilak dgn ayah... Miss him so much! Yalah, itulah yang terbaik Tuhan berikan untukku dalam hidup tok..



Well, mun kitak urang still have your dad, HARGAI dan DEKATI ayah kitak urang.. Banyak gilak pengorbanan ayah yang kita sik pernah nampak....

Well, singing this song on the way back make my tears drop....



Terima Kasih Ayah!

06:07:08 at 06/07/08

I want to say that I love her very much!

Saturday, July 5, 2008

Pemandu tidak berhemah..

Last night, around 7 pm, aku start drive back to Debak from my home in Sri Aman. Cuaca agak mendung and ada hujan rintis-rintis. Well drive waktu senja memang menyakitkan bagi aku yang rabun silau. Lebih-lebih lagi pertukaran siang dan malam polah aku jadi rabun ayam.

Nak dijadikan ceritanya, hari makin gelap and aku start pasang headlight Coure aku. So, bila aku start iring kereta Proton Saga plat QB 4**2, dibawa oleh seorang Melayu, kereta ni susah sangat nak bagi aku overtake. So, aku yang mengiring kat belakang carilah peluang kalau-kalau dapat overtake. Hampir 2 minit aku belakang keta nie. So, dah jumpa jalan clear, aku pun pecut and overtake kete ni.

Yang suruh aku angin satu badan. Siap je aku masuk balik lane, si driver ni terus bagi high beam! Macam sial je aku rasa. Sedangkan waktu aku follow doe tadi takde pulak aku pakai high beam! Bodoh punye manusia. Melayu tak Melayu. Tapi ni keturunan kurang ajor! So, aku pun dengan taktik lama, bagi signal suruh die potong balik. Pastu aku kejar die dgn SUPER HIGH BEAM aku! Geram aku. Brake mengejut malaun nie. Pastu aku pun speeding and tinggalkan kete die walaupun die balas balik dengan high beam die. Well, aku dah flip up rear mirror aku.

Pengajaran die kan... Jgn mess up dengan driver macam aku. Then, selalu-selalulah servis lampu keta korang tu. Lampu aku terang sebab aku alert dgn lampu aku. Lampu diorang malap sebab diorang tukar bila dah angus. So, semua pengguna jalan dari Kuching - Miri, kalo korang jumpe QKV 9016 iring keta korang, aku tak pakai high beam waktu follow korang. Janganlah main highlight iring dari belakang. Sakit Mata and Sakit Hati Tau!

Well, ada tips sikit dari aku.

  • Kalau iring lori or bas, sebelum overtake, bagi high beam kejap, sure diorang akan beri laluan ngan korang.
  • Kalau korang drive pakai high beam, turunkan lampu waktu just after keta dari depan muncul depan mata sebab diorang akan tahu yang korang dah turunkan lampu. So takdelah salah faham.
  • Elakkan pakai lampu keputihan sebab kalau hujan, cahaya putih akan diserap hujan. Cantik memanglah cantik tapi tak guna jugak kalo drive macam orang buta.
  • Kalau ada fog lam, better pakai lampu kecil bila follow orang.
  • Pasang lampu bila berkabus walaupun siang.
  • Kalau lampu hangus sebelah kanan, better cepat2 tukar sebab waktu malam orang akan fikir keta korang tu hanyalah motosikal dan boleh sebabkan kemalangan.
  • Pasanglah spotlight or fog light untuk mudahkan anda dalam pemanduan jarak jauh pada waktu malam.
  • Jangan pakai HID light, percuma kena saman RM3,000.00 nanti.
Akhir kata....

Selamat memandu dan check out headlight keta korang.
There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails