Thursday, November 27, 2008

Susey Debak Sambil Nyeren!

Kali tuk versi blog aku dikeluarkan dalam bahaso Debak. Antaro kitak urang faham kah ndak, yo kiro dudi sebab setiap kito tuk adao bahaso kito mpun. Ndak ey tiap-tiap ari kito apat tan pakey bahaso urang jak. Tapi mun aku kelaka lam ati ku, masih wak aku kaka Melayu Sarawak.

Berbalit ke cito tunggai aku nok sik sedar nyo tek semakin jaoh ari kamek dak tunggai, nyo madah nyo ndak perlu sapo-sapao untuk sayang nyo. Sik ey ingat maso nyo padah ngan abah ey, "Nanti kalau abah balik dari KL nanti, jangan terkejut abah tengok adik takde diam kat umah ni lagi", kato nyo ngan abah nyo apo tek lepas abah nyo nganok hai sapo jadi penjamin mbeli moto si gerek nyo yang ndak tauk barang yo.

Sik ey tauk setiap maso abah eh maso di KL ndak alah-alah nyuroh mak nyo tangga-tanga kan olah ey. Nyo sik sedar abah nyo sayang ngan nyo. Tuk abah gik dimbak nyo kelaie. Po namo anak ameyo. Ndak Paklong tek kak pulang KL madah macam tuk. Rindok wak ati ndegar ey, "Eh, adik masih diam kat rumah ni? Abah ingat dah pindah...". Jangan ngelan apak kito mpun, berdoso kito polah ey meyo.

Pulang ke crito yang aku raso sikkan abis segik nyo sik nikah. Nektuk si laki yo masih wak diam cyo. Maklong ku semo banjo makan minum ey. Dengar ku dah kerjo hotel, baguslah dapat nyo meli rokok nyo mpun, ndak boh mintak ngan urang jak-jak. "Angah ngan Kakni pun ado rahsia juak!", tusey Mak Ngah ku ngan Mak ku petang marek...

sambong gik kak ku minum pagi

Mun nak dikiro rahsio, semo urang ado rahsio. Tapi sekdalah sampey kito molah kerjo jaik.

Tuesday, November 25, 2008

Klinik Langit

Well, to all Sarawakian! Edisi merepak kembali lagi. Kali ini dengan isu Klinik Langit. Buat sesiapa yang tauk kewujudan Klinik Langit ni, pasti tertanyak-tanyak apa yang istimewanya Klinik Langit tok. Nya terletak di Satok.

Well, Klinik langit tok, Doktornya digelar ustaz manakala isterinya as pembantu digelar ustazah. Banyak dengar cerita rami urang yang berjaya dan sihat setelah dapat rawatan di sia. Under Rufaqa' so nya adalah serpihan al-Arqam. Di dalamnya terpampang muka si Abuya ya! Mun tangga cara perubatan nang pelik. Berscan-scan dengan tangan indah. Kakya nya tek dapat ubat cara batin. Percayalah, sidak akan tauk penyakit kita melalui psikologi dan kelemahan kita mpun.

Dipendekkan cerita, 3 hari sebelum ayah aku meninggal tahun lepas, nya pun di embak rawatan ke sia. Bayankan kitak urang, ayah aku dah sebulan sik makan dan hanya dapat minum sikit jak aek, tiba di sia dipaksa minum madu, 3 gelas gik ya!! Sedih dan kesian aku tangga ayah aku dipolah macam ya. Tapi memandangkan mek urang maok tangga ayah sihat, pedih jiwa aku ngenangnya.

Kesian ku tangga ayah, ku naip tok gik nangis tapi aku sik faham kenak perlu paksa ayah aku minum sedangkan nya mena-mena sakit time ya. Ok fine. Then, seperti mana janji Tuhan, ayah kembali ke rahmatullah dan kami semua redha dengan ketentuan itu.

Dijadikan cerita, Pak Long aku pun telefon Ustaz ya balit, madah tek ayah aku dah sekda. Tauk sik apa dipadah Ustaz ya! "Hari ya mek tauk ajalnya dah sik lamak gik." Kempang ati Ustaz ya. Dahlah nya tauk ajal ayah aku sik lamak, yang nya paksa ayah aku juak ya apahal? Mun tauk ajal sik lamak gik, ambik nya juak duit ubat RM120 ya. Kenak sik padah ngan aku, ngan mak aku yang ajal ayah sik lamak gik supaya mek urang bersedia dengan segala apa kemungkinan?
Kempang ati urang macam ya, apa nya Tuhankah?

Bukan jak ayah ku sorang jak kenak, arwah ninek ku lepas berubat sia, sik lamak kek ya alu ninggal jau. Sik ku nak nyalah Klinik Langit ya tegal semua tok cuma just nya ingat, jangan ambil kesempatan atas kesulitan orang lain.

Ustaz, mun kitak tauk ajal ayah kamek dah sik lamak, kenak kitak sik padah ngan kamek? Kenak sik padah ngan mak kamek? Kenak kitak kempang ati nerimak duit ya? Tok bukan soal duit Ustaz oi, tok soal jiwa dan kasih sayang. Ku sik akan lupak apa kau dah polah ustaz.


* Tambahan cerita agik: Aunty aku pernah hilang handbag yang penuh dengan duit di Klinik tok. Dah nang pasti sekda urang lain selain dirik nya ngan sidak Klinik ya pun. Sampey nektok sekda khabar berita.

Bahasa Kita Identiti Kita Bah!

Tok adalah antara bahasa pecakapan besa kita hari-hari di Sarawak. Uniknya kita sitok dan kita harus bersyukur dikurniakan bahasa tok. BAHASA MELAYU SARAWAK. Ya baruk bahasa melayu sarawak, lom bahasa laut, iban, bidayuh, melanau, kedayan and so forth. So semua bala sidak Melaya! Aju eh, lawan bahasa mek urang!

1.nangga- tengok
2.supan- malu
3.mupok - move off
4.pengilan - free lunch at people's
wedding :P
5.rizal - result
6.kerepak - membebel
7.penin - pening
8.lawa - sombong
9.kenak - mengapa
10.kamboh - careless, huru hara
11.petais aka esbok- peti ais
12.bergawut - in a hurry
13.sa'al- crazy
14.kelai-quarrel
15.maok-want
16.nang-memang
17.sik- tidak
18.nyaman- sedap
19.palak - kepala
20.sot - gila
21.suk - suka
22.palat - khianat
23.kamek - saya
23.kitak - awak
24.sidak - mereka
25.ngegeh-gedik
26.kenja-gatal, miang..
27.poret-ske amek tau
28.ujuk-ujuk-buduh2..hehe..
29.ngeso-show off
30.lang-pintu..
31.ladin-pisau
32.gadong-hijau
33.kamah-kotor
34.mudit-pergi pasar
35.ceridak-pengotor
36.monyeng-comot
37.kalas-pink color
38.kemeh- kencing
39.sitok-sini
40.sinun-sana
41.padah-bagi tau
42.embak-bawak
43.mecak-tidur
44.meher-tak kemas
45.kedong-sementara awak/while you were
46.manok-ayam
47.menjus-muka masam/tarik muka
48.new edition swk word "ngenjen"-percakapan ikut sedap mulut
49.kodok-purple
50.amupuro - kotor/ comot
51.tuaija - matang sebelum usia
52.dreb-driver
53.crack-gila atau tidak betul
54.gai - perwatakan pelik dan jakun
55.ngerico-meracau-racau@unconcious
56.bob- book @ buku
57.time- rehat@rest
58.kubut-kubut-bergoyang-goyang
59.suk- suka
60.deng-adik ataupun ungkapan nama sayang
61. gerek- kekasih
62. penjan - tingkap
63.can - kekasih
64.can - piring
65.tapak - pinngan
66.tuyuk- stupid@bodoh
67.paloi- terlalu bodoh
68.ngesep - make-up
67. ngeso - show off @ menunjuk-nunjuj
68. kenjar@kenjet - gatal
67. rengat - gatal
68. lanji - gatal tak tentu pasal
69. ilek - rehat, rilex
70. lok - dahulu

JPJ dan Kepelbagaian Isunya

Umum mengetahui JPJ tok adalah Jabatan Pengangkutan Jalan dan begitu banyak polisi yang telah dikeluarkan sejak dari dolok agik. Cayak sik kitak urang sebenarnya JPJ tok hanya ibarat melepaskan batuk di tangga. Kenak aku padah cemya? Well, kitak urang akan temui kenak benda tok harus diambil perhatian dalam tulisan aku kali tok.

KAPITALIS! Satu dasar yang tersembunyi yang menyusahkan golongan miskin. Yang miskin semakin miskin dan yang kaya akan terus menikmati kekayaan. Dolok heboh seantero Malaysia dengan pemasangan stiker reflector berwarna kuning dan putih pada helmet motosikal. Terfikirkan kitak urang, masih adakah peraturan ya? Mostly semua helmet motosikal sekda gik jalur reflect yang heboh diperkatakan satu masa dolok. Pada zaman ya, hanya 2-3 kerat manusia ajak di Malaysia yang dapat jual sticker pemantul cahaya ya. Bayangkan berapa untung sidak zaman bilamana peraturan tok dikuatkuasakan. Ada gik sik peraturan tok? Nektok senang-senang jak dapat sticker ya bah. Seperti sedia maklum, peraturan tinggal peraturan.

Kedua! Heboh tentang pemasangan no plet kereta zink nok ada logo negeri dan relect warna kuning. Habislah semua orang kamboh tegal plet ya. Sedangkan pada masa ya hanya dua tiga kompeni jak ada ngeluar plet ya. So, sidak toklah kaya! Sekarang tok, sekda pun gago ngan plet ya.

Seterusnya isu tinted, bukan main isu tok dibangkitkan dan macam-macam cara digunakan untuk banteras benda tok. Akhirnya tertewas juak sebab alat penapisan cahaya ya sik jitu paduhal dan keputusannya dapat dicabar di mahkamah. Kenak? Sebab faktor cuaca menentukan perbezaan bacaan cermin gelap tok. Sekejap kakya bising agik tentang tinted tok dan hasilnya masih juak yang pakey tinted termasuklah aku.

So, macam-macam isu yang JPJ utarakan. Termasuklah isu lampu HID tok. 2-3 bulan kelak mesti reda dan akan ada balit urang pakey lampu HID tok. Mun sik cayak, tunggu jak kitak urang. Well, rule makes to be broken!

Saturday, November 22, 2008

Project Wedding Story Book





Aku sedang dalam usaha polah Wedding Story Book nektok. Tok hasilan pertama aku pagi tok. Sebagai seorang photographer amatur, au rasa tok adalah permulaan kepada bidang sambilan aku. Susah maok select the best picture to tell everything in a page.

Anti-HUJAN!

Ulasan Oleh: Me!




Lately banyak yang berlaku kepada band yang sedang meningkat naik, HUJAN! So, from the indie underground scene, Hujan dah meningkat ke satu tahap yang terlalu pantas dan meempatkan mereka dalam arus muzik perdana. Dirasakan kehadiran Hujan lebih bait berbanding artis mee segera dari program realiti. Adapun artis dari program realiti yang dapat survive nektok adalah Faizal Tahir and Aizat. Ya pun sidak tok bukan juara.

Berbalit kepada isu Hujan yang sering dikutuk oleh segelintir manusia, I think the main reason is sometime ada isu kenegerian dalam dunia artis tok. Yalah, OAG dengan Radhi, nya urang Sarawak juak nak. Dayang Nurfaizah, Bob, Camelia semuanya dah kenak kutuk. Apa masalah sidak tok ngan orang-orang kita owh?



Hujan sebagai brand muzik baru Malaysia

Sian dengar sidak tok kenak sumpah rah JB. Sidak JB tok nang ada sial sikit. Bukan semua orang Johor macam ya tapi Johor toklah negeri paling banyak masalah sosial sebab nya tek rasa dah civilized gilak dekat ngan Singapore. Enough bout that, tapi aku sik faham kenak ada manusia yang anti gilak band Hujan tok sampey berbelanja habis-habisan nak jatuhkan band tok.

Nektok Hujan dah dikenali ramai. Ada lagu dalam Impak Maksima The Movie. Penampilan istimewa dalam cerita Popular and so forth. Orang madah sidak tok demand. Mestilah demand sebab sidak pun maok makan dan minum juak. Sidak kan ada parents yang sidak pun rasa maok berik duit hasil penat sidak main muzik. Dolok masa sidak gik underground, banyak duit yang melayang dan ya adalah bayaran kepada kejayaan sidak tok.



Hujan di UK! Setakat JB apa barang!

Kalau difikirkan logik ada sebab juak rami yang jeles ngan Hujan tok. Apa sik sidak tok jeles, Hujan dalam usia mudanya dalam aliran muzik dah di sponsor ke UK polah show. Sesuatu yang band indei lain lom dapat sampey ke tahap ya. Maknanya people nok educated dan berutak nang support Hujan sebab yang sponsor cdak ke Uk tok adalah dikalangan pelajar Malaysia dan pastinya sesiapa yang study di UK tok mesti lebih berakal dari sidak yang berik middle finger di JB ariya. Dapat fikir nak? Orang bodo jak anti-hujan!!

Well check this out! ->>> Kugiran HUJAN ke UK



Hujan di Sheiffeld


Mena bah, sidak professional dan student Malaysia di UK gik support Hujan. Apa gik yang lebih membanggakan selain perform di UK. Mun setakat kenak fuck di JB aku rasa ya adalah sesuatu yang aku rasa sidak Hujan pun sik lalek.


Poster Kugiran Hujan ke UK! Satu pencapaian hebat!


Hujan ketika perform di negera yang terbina hasil kekayaan bumi Malaysia, England

Bertemu dengan Noh dan member Hujan adalah peluang yang paling manis buat memberku. Mudin (Rusty) bersama Uqee dan RDZ. Dari sidak aku dapat rasa apa yang Noh rasa. Noh tok macam kita semua, kaki plentey dan palak gila-gila. Aku rasa sidak yang anti ngan band Hujan tok ialah sidak yang sik suka tangga orang kita maju. Melayu cucuk Melayu ngan keris. Apalah nak jadi dalam dunia kita owh. Tok baruk dunia muzik, lom gik politik nak?


Memberku Rusty yang bertuah dapat interview Hujan. Tangga jak olah Noh ya! Gila-gila bah. Mun sidak anti ngan Hujan mesri padah nya tok gay so whatever...



Noh: Perancang utama Hujan

Tok antara seribu kata luahan rasa dari Noh dalam interview Uqee dari ilovekuching.com:

“Nowadays, you can say Hujan is a superband. Success keeps on coming towards Hujan’s direction. So share us Hujan’s experiences”

Noh:

Hujan came to this level so fast. Too fast. Even I have never expected that Hujan can go this far within two years. Honestly, we had never thought of chasing fame in this music industry. We just wanna have fun playing music. Hujan faced the painful period. No one knows that Hujan played without any payment for almost 6 months. Fortunately I was working as an assistant at a music studio to feed myself.

We had the experience of being payed for only RM100 for a show. Try to put yourself in our shoes, RM100, divide it for 4 persons. Come on, it’s 25 ringgit for each person. But we understand our value at that point of time. Now, some of them said Hujan starts to demand. You have to be rational, we have to feed ourselves. We are full time musicians. Organizers have to understand our value. Last two years and now is totally different.

Hujan went for a show in Penang. At that time, we had to cover everything from place to stay, petrol, food and everything using our own pocket money. Plus, the organizer didn’t even pay us even a single cent. Band nowadays have to understand that to go to the higher level, it’s not easy, but it is possible.

* Petikan dari Interview Uqee di ilovekuching.com

Hakikat yang harus dihadapi ialah kehadiran Hujan dalam mainstream dah menggugat kumpulan tangkap leleh yang sekian lama menghancurkan industri hiburan kita nektok. Hujan membawa identiti Malaysia sik seperti sesetengah band yang masih terpacu arah ke Indonesia. Well, aku sebagai seorang penggemar muzik mengakui Hujan memang punyai kelainan dan sekpat dinafikan kehebatannya. Seiring dengan Meet Uncle Hussein. Estrange and so forth, muzik Malaysia seharusnya bebas dari cemuhan berbentuk pembunuhan karier seperti mana yang berlaku kepada Hujan.



Anyway, Selamat Maju Jaya kepada HUJAN! Aku support kitak urang dari belakang!

Friday, November 21, 2008

Debak dilanda banjir kali kedua bulan ini!

Debak, kampung halaman ku dilanda banjir kali kedua bulan ini. Kebeteulan yang hanya berada di kampung nektok adalah Mak, Ibab dan Siddeq ajak. Sidak lain semuanya di Kuching. Mengikut kata mak tek, banjir dah start masuk umah Mak Udak dan umah Mak Ngah, air dah singgan pinggang. So, petang tok, aku pulang pun terpaksa masok jalan Spaoh sebab aek di Terai dah nait dan perhubungan terputus.

Tok gambar live dari adik ku di Debak.


View dari kampung. Seberang sungey dah sik nampak agik


Gambar depan umah Mak Ngah, masa tok masik singgan betis.

Teka- Teki Semperna!

Dalam kelas, matapelajaran Matematik Permulaan, cikgu tadika bertanyakan soalan..

"Ada 3 ekor burung di atas pokok..

Seekor ditembak pemburu, berapa ekor lagi baki yg tinggal di atas pokok?"

Adik Mat angkat tangan dan jawab, "Kosong cikgu".

"Kenapa kosong Mat?" tanya cikgu.

"Sebab 2 ekor lagi tu mesti laa terbang lari cikgu."

"hmm salah tu Mat! Jawapan yg betul tentulah 2, 3 tolak 1 sama dengan 2..

Tapi cikgu suka cara kamu berfikir"..kreatif' ..tambah cikgu tu lagi

Ketika waktu rehat, Cikgu belanja Adik Mat makan aiskrim. Sambil menikmati aiskrim yg dihadiahkan oleh Cikgu nya itu, Adik Mat tetiba bertanya, ..

"Cikgu.., ada 3 orang perempuan makan aiskrim. Satu tu makan dgn style telan semua sekaligus, satu lagi gigit sikit2, dan satu lagi jilat keliling dulu dan kulum aiskrim sampai habis. Cuma satu je antara tiga tu yang dah kawin, yang mana satu cikgu?"..

Tergamam cikgu dengan soalan Adik Mat. tapi cuba berlagak neutral cikgu pun jawab, "Yang jilat keliling dulu dan kulum aiskrim sampai habis tu la kot.."..

"Salah cikgu.., yang ade pakai cincin laa yang dah kahwin... Tapi takpe, saya suka cara cikgu berfikir".. kreatif..

More: kahkahah.mnazman.com

Masa Depan dan Hala Tuju Bolasepak Negara.

Nampaknya masalah dan prestasi bolasepak negara semakin merudum. Pada hemah saya, Presiden FAM seharusnya adalah dikalangan bekas pemain kebangsaan dan mereka yang faham tentang akar umbi bola sepak, a nature of football.

Tahun ini, dikejutkan lagi dengan pelbagai rombakan FAM. Sudahlah format liga yang berubah-ubah, masa saingan pun tak selari dengan liga utama dunia. Terlalu banyak politik dalam agenda bola sepak Malaysia.

Malaysia yang dahulu memulakan era professional melalui Liga Malaysia. Berbanding Jepun yang terkemudian dari Malaysia, kita kini sudah jauh jatuh ke bawah. Saya rasakan tindakan menghalang pemain import pada saingan kali ini sedikit sebanyak akan mengundang kejatuhan yang lebih teruk.

Jersey Malaysia baru yang ada kontroversi. Jelas gilak lambang salib rah baju ya.

Apa kata kalau kita ambil pemain import dan kalau ada 2-3 yang bagus prestasinya, kita beri sahaja taraf kerakyatan. Serap dalam skuad kebangsaan. Lagipun pemain import yang ada ini pun bukan pemain utama kebangsaan negara asal mereka.

Mungkin inilah formula yang terbaik. 3 orang pemain import yang ada dalam skuad kebangsaan mungkin akan memperkuatkan pasukan Malaysia yang kini ibarat harimau lapar yang rongak giginya.

Wednesday, November 19, 2008

Anti W!

* Tulisan ini bukanlah berbaur politik tetapi luahan tidak puas hati terhadap individu terbabit. Ini merupakan pengalaman peribadi keluarga dan tidak ditulis untuk tujuan sebaran.

Kali tok post aku bertajuk anti-W. Sebab aku anti bukanlah sebab-sebab politik tapi sebab sahsiah dan dirinya sendiri. Siapa W tok? Nya adalah seorang wakil rakyat berlatarbelakangkan bidang perubatan. Lately kampung aku dilanda banjir. Dua kali dalam bulan tok tapi haram jadah si penyangak ni nak datang lawat kampung.


Saya tok angkat sumpah eksen-eksen jak. Urang Debak nang sik guna sebab sik ngundi saya ariya...

Berani na kau Awe? Apa ku nak takut, aku sik ngentam kerajaan. Aku sik sokong pembangkang? Aku cuma sik suka nya tok yang tauk nyindir orang kampung jak-jak kerjanya. Biasalah manusia bila dah berkuasa lupak ngan silam. 20 tahun tanpa apa-apa. Sampey nektok surat sik pernah sampey rumah, sampey nektok kampung mek urang dirundung malang.

"Eh, ko boh kelaka sebarang. Nektok kerajaan dan berik peruntukan turap jalan", kata seorang yang rasa dirik nya hebat gilak! Ptuih! Sial jak upa jeraya dipack sidak kontraktor. Langsung sekda repavement. Apa yang best gilak pave jalan macam ya kah?

Bebalit ke cerita si wakil rakyat tek. Yalah, kali nya lupak siapa yang introduce nya ke alam arena ya nak? Nya lupak siapa orang kuatnya nak sampe Mak Udak aku nya sik kenal? Sudahlah Dr. W. Baik bungkus jak. Aku dah muak ngan kau. Aku muak ngan kau jak. Bukan muak ngan siapa-siapa. Tangga muka kau pun aku rasa maok ambik taik lembu baling terus atas muka ko!

Adios Amigos Dr. W. Ayah aku dah sekda gik tapi ko harus ingat, ko pernah cabar ku zaman dolok, waktu ku Form 5. Mun dolok aku sik gentar, ko ingat nektok aku akan bersujud ngan kau kah? Nak belanja kopi pun sekpat. Tasik idong masin punya orang! Chau Chau Chibai!

Tuesday, November 18, 2008

Petang Ini Versi Aku

Ku selok poketku, sambil berkerut dahi ku. "Ada 4 ringgit ajak", hati kecik aku merintih agik. Perit juak rasa minggu tok, sudah tahap loso super saiya dah aku kali. "Sik eh, neyda ku loso", aku tetak sorang dirik sebab ku lupak ada gik duit lam account BSN ku.

Petang ya angin sepoi-sepoi bahasa Melayu Sarawak yang selamak tok aku guna tiap-tiap hari. Di tempat kerja, rah umah, ngan member dan semuanya. Sejak ayah pergi Mei taun lepas, jarang mena aku kelaka Melaya di umah. Bukan jak ku bangga aku kelaka Melaya, just tok lah life aku b4 this thing happen.

Aku start enjin Coure ku. Tang kacak jak bunyinya sebab aku sik modified sigek apa pun. "Ish, tayar tok tang burok jak upa", terkeluar juak sora ku lepas ku start enjin tek. Apa gik, bukak ku bonet, amik ku armor all, kilatku tayar keta ku. "Shining-shining! Phewit!", puji ku mpun kak diat tayar ya benyin-benyin kak disapu ngan armor all. "Hihihi", aku tetak agik sambil aku layan lagu Cela dari Boneca.

Aku ingat tek maok pulang terus, dahya lam palak utak aku gik mikir, nyaman juak makan Oreo owh. Roti bun mentega pun nyaman. Lalulah terbantut aku nak SMS miak nama Noni maok order burger tek. Sambil ku drive slow-slow, aku diat side-mirror ketaku yang dah berapa kali ndak peng before mak aku jadi official owner. Uik, mak aku pun kereta? Nama jak mak aku pun, tapi yang bayarnya aku sebab ariya aku sekda payslip.

"Mancit eh! Mesti kacak kelak!", cheh ndak alah-alah aku bermonolog bila bayangkan kereta ku akan di polah hopefully ujong bulan tok. Fikiran ku terus melayang sampey pandey masok indah muka Dedek aka Sheila lam palak ku. Ish, bahaya tok! Hihihi, apa jaklah aku. Aku kan dah ada yang empunya. Gago melalut ke cya utak aku. Syukur alhamdulillah aku masih setia dgn dirinya yang sempurna, mempersona... Edeh, kedak lirik lagu Cela yang aku dah ulang 3 kali.

Signal kelisa silver berbelang putih yang owner nya perasan nak mampus terus berkelip nak madah ngan urang rah belakang nya maok belok ke kerek. Alulah, parking depan kedey Lian Yii. Aku yang berbaju belang aritok keluar dan terus ke kedey ngan satu harapan, biskut Oreo dan sepeket tongkat ali CNI. Ku selok poket ku agik, "Adeh, sik cukup mok meli bun mentega tok", aku jadi bingung duit aku 4 ringgit tek plus sen-sen ya sik cukup mun aku meli roti bun. Aku pun dgn kecewanya beli jak Oreo ngan tongkat ali ajak. Masok ku kereta, di gerugak ku dashboard. "Eh! Ada seringgit setengah tok!", excited tek aku madah ngan aku mpun.

Belek ku semua syiling ku tek paduhal sigek syiling nok ku sangka 50 sen ya duit syiling Brunei duhal nak diberik pekerja KFC rah lawas bulan posa marek. Sekpa, asalkan cukup duitku meli bun mentega. Dahya aku pun pulang ke rumah and tangga Sutera Maya.

Nasib ku dah semayang maghrib tek sebab lekak Sutera Maya alu sik pandey gik aku bangun dari tangga tebi. Ya jak nyaman aek tongkat ali ya. Kenak gik cicah ngan bun mentega ngan Oreo. Dahya ku majoh mi goreng HaryMee... "Betol-Betol Ho Liao!", sebutku kak ngiru aek mi goreng yang ku basahkan sikit. Kedak dalam tebi jak.

Hmm, cun jak aku terus tangga cenel sport tangga cdak legend tenis main rah KL malam tok tek. Uih, Awe minat tenis. Yup, aku minat main tenis selain hoki dan main bol. Puas! Dahya aku pun malas nak tangga abis sebab aku nak pegi opis malam tok.

Dalam driving, tekan ku button Nokia 6630 ku yang dah hampir 4 taun umurnya. Masa beli dolok aku meli 1300. Nektok nilai trade in jak 200 hengget. Sapa maok tukar? Sik ku betah nak nukar handphone kesayangan aku tok. Yang penting ada kredit. Dahya, dail no sayangku, alulah aku kelakar seranto-ranto dari umah sampey ke opis.

"Sayang, mek ada soalan ngan kitak", padah nya ngan aku. Aku pun ok ajak. "Mun tek tiba-tibalah ada seorang ompuan agak kitak, padah nya suka kitak and jatuh cinta ngan kitak, apa kitak polah", tanyak si darling aku dalam tepon sambil nya marking paper studentnya tek.
Aku pun dengan rasa penuh takzimnya menjawab, "Owh, mek akan padah, makseh atas segala perasaan cinta kitak ya, maaflah kamek tok dah berpunya." Gialah jawapan aku sambil aku elaborate kenak aku jawab macam ya. Mestilah kita padah makseh ngan urang yang minat kita supaya walaupun nya sekpat kita, sekurang-kurangnya kita hargai perasaan nya ngan kita. Tapi mun dah ada yang punya, better ngakuk awal.

"Sayang, mun lah kitak tek ada ompuan SMS kitak, padah nya minat gilak and suka gilak ngan kitak tapi kitak sik tauk siapa ompuan ya, apa kitak akan polah", soalan kedua muncul agik. "Owh, mek akan layan SMS ya dan mek maok tauk siapa orang ya and terangkan ngan orang ya status mek nektok. Mun nya masih mok kawan ngan kamek, go ahead and mun nya sik maok, tandah ajaklah", balas ku panjang lebar dengan soalan ya.

"Sayang, sekdakah kawan-kawan friendster kitak kol kitak?", soalan terus kepada aku sambil aku dah park depan opis. "Owh, duak aritok sekda sidak kol. Bukan kawan friendster tapi kawan blog. Dari malam tek, kitak jak ada kol kamek. Dahya aritok mak mek jak kol kamek. Kakya nine kol padah status loan kamek. Kenak kah sayang?", soalku balit.

"Sekdalah, kamek nanyak ajak, Ney tauk sidak ada kol", balas darling ku dengan rasa lega. "Boh kitak susah ati, walaupun mek tok banyak kawan, sik mek lupak kitak. Kitak tauk nak kamek tok jenis banyak kelaka. Sidak cuma kawan ajak bah. Mek tetap sayang kitak sampey bila-bila, dunia akhirat", balas ku agik sambil hatiku beristighfar bermohon agar kata-kata aku sik diuji Tuhan. Finally kol pun abis serentak aku padah "I Love You, Sayang" dan kredit aku pun kaput. RM0.00.

Dahya aku pun masok ke opis, on aircond waima ujan tengah lebat rah luar membasahi keretaku yang berkilat kak aku basuh kol 6 pagi tek. Dan akhirnya aku decide untuk apdet blog aku dan nektok aku decide tekan button noktah. Tamat!

My Coure Waiting to Transform Again?




Wah, ada gik yang bakal berlaku pada my Coure in this end of the month?

Apa agaknya yang akan berlaku?
  • Front Facelift - Done
  • Side Skirt - Done
  • Rear Facelift -
  • Spray -
  • Exhaust System -
Tunggu jak dan berdoa semoga semuanya dapat settle dengan selamatnya.

Berapa Sebenarnya Harga Minyak Yang Sepatutnya?

Harga minyak pada 18hb Nob 08 jam 08:53:24 - USD $55.09 .

Mun sik silap aku masa harga RM 1.92, harga per barrel USD 70.00......

So mun diekot nisbah nya harga sebenar nektok ialah = RM 1.51



Pandey Matematik nak? Fikirlah sendiri

Monday, November 17, 2008

Monolog Senja Versi Merepak Whatever Aku Suka!

Selamat Petang Sri Aman!! Sunyik na juak bandar tok. Aku pun jadi sik tauk nak polah apa dengan kehidupan aku rah sitok. Sunyik gilak. "Ko sik lejuk kah diam rah sia?", tanyak nembiak rah kampung ku riya ngan aku. Hmm, ney gaya nak molah. Mun aku maok lejuk diam sitok, bagus aku boh kerja, diam rah umah, dahya jadi looser. Ada juak manusia yang sekpat fikir pengorbanan masa bekerja.

Dipendekan cerita agik. "Sik lejuk kah kitak duak bergerek", tanyak member lamak ku rah UiTM dolok. Aduh, bukan senang nak dapat seseorang yang dapat terima kelebihan dan kekurangan kita. Mun kitak urang tanyak aku gik, InsyaAllah aku akan jawab, "mun ku dah lejuk, sik ko tangga mek duak berkapel agik".

Pedih ati bila sometimes orang yang kita sayang terllau sukar nak mengerti diri kita. Dugaan Tuhan ya Maha Mencabar. Syukurlah sekarang, aku dah kerja, nya pun dah kerja. So, sekdalah ada rasa kekurangan antara satu sama lain.

Tapi aku nang rasa maok manas juak. Tok melibatkan my own cousins yang protes tentang kehidupan aku dan kapelku pada Mak Ngahku. Haiya!! Aku berkapel juak kedak urang lain. Syukur Alhamdulillah kapelku dikurniakan Tuhan akal dan fikiran yang matang dalam membalancekan kehidupan aku, cinta dan sahabat. "Makseh sayang", getus aku dalam hati.

Bukan aku nak angkat bangkul tapi aku rasa senang ngan cara aku kapel ngan nya. Mun weekend, siang hinggalah b4 9.00 malam, mek urang dating+polah esaimen+shopping+etc. Dahya, malamnya aku ambik masa lepak ngan Mudin, Luzman, Apis, Am, Lai, Uqee, Emi, Yan, Ebi, Angah and semua kawan dan kazenku. Kan best cemya. So, kawan-kawan aku pun sikkan anok aku lupak member dan kapel aku pun dapat spent much time ngan aku tanpa takut kenak anok pulang lewat malam. * Anak Dara urang ya bah, neypat ngusong ke hulu ke hilir sukati jak.

Well, gerek@kapel kita, pada pendapat aku ada masa yang tersendiri untuk bersosial. Bukanlah sampey tahap yang teramat sosial tapi sebagai manusia yang normal, kita ada masa rehat, masa bermain, masa bekerja dan masa bercinta. "EVEN LOVE NEED A HOLIDAY", kan....

Berbalik kepada panahan yang aku terima ya. Yup! Aku ngakuk aku ndak alah-alah dating. Tapi ingat! Aku bukan sempurna, aku tok bukanlah bait bah. So, Bang Ijam, Emi, Yan, Ebi, Angah dan yang lain pun kenak juak kan. Siapalah kita kan? Aku yok jak gik, belajar siklah tinggi, tapi siklah aku sampey ke tahap T.U.Y.U.K attack personal life macam ya gilak.

Oooopsss.. Sorry, aku sik bermain api. Cuma aku cuba membuka satu persoalan. Siapa yang nak tegur siapa nektok. Biarlah aku jadi PUNCH BAG sebab adakalanya aku rasa suara aku yang sik bernilai tok perlu keluar untuk merungkaikan permasalahan keluarga besar yang sekda kesudahan. Malu bah bila semua mata sedang menumpu perhatian, Waiting, What Next?

Duhai pembaca blog ku sekalian, boh susah ati baca post ku tok. Aku just nak melepas rasa bengang dalam palak utak aku tok dengan masalah yang sik berkesudahan. Kazen ku tok ompuan. Degree holder and pernah rapat dgn mek urang semua masa kecik-kecik dolok. Dahya, masa pun berubah dan masing-masing pun dah temui sasaran kehidupan masing-masing. Dan nya tok pun sik terlepas dari kehadiran CINTA yang akhirnya, sebenarnya membinasakan diri nya, JALINAN keluarga dan segalanya.

Kenak aku cerita semua tok? Mun nya baca mesti nya AKAN BENCIK aku. Aku tua dari nya bah. Aku kazen nya bah. Aku anak buah mak nya. Mak nya dah macam mak aku mpun. Mun nak kira dengan duit, sikpat ku balas apa yang mak nya dah kornan untuk aku dan kazen-kazen ku yang lain. Aku cerita semua tok sebab aku sik maok nya jadi kazen yang paling malang dalam hidup mek urang hanya kerana mek urang sik bongkar apa yang nya sik sedar ianya dipanggil KESILAPAN.

Ish.. Berani na kau Awe padah tok dalam Blog ko. Nakkah mun abangnya baca, kecik ati nya kelak. Aku sik rasa abang nya akan kecik ati sebab aku rasa abang nya akan berterima kasih ngan mek urang semua kerana menyetelkan benda yang menyakitkan hati. Betul sik Bang Boy? Nak kelaka benda tok nang susah bah sebab Bang Boy pun tauj juak apa yang berlaku nak.

Hihihihi. Kita kazen laki semua penjahat bah. Tapi bila ada seorang dari kita kenak polah bodo oleh outsiders yang sik respect langsung ngan kita, patutkah kita berdiam diri? Sedih tauk sik tangga Mak Long hadapi semua tok. Semua dah dewasa dan aku harap aku sik akan diugut sik kelaka seumur hidup macam Bang Ijam dapat ariya.

Okeylah. Ayah dah sekda. Pak Udak dah sekda. Pakwak baruk jak sekda. Ney gik urang laki yang akan bina balit keluarga kita? Aku sekda kuasa nak padah ya padah tok sebab aku bukannya bait pun. Masok UiTM duak kali. Fail Civil, Computer Science pun extend.

>>bersambung semula petang hari tok (Selasa)

Masok cerita Pakwak baruk ninggal ariya, piluk atiku bila ada juak antara yang sik pulang Debak, just sebab rumah mengarey. Sekda gik pakcik dalam keluarga sebelah Debak ya, nya tok boleh selamba ayam stay. Aduh!

Dah jak gik si pria pujaannya tok sekda lesen. Ilek2 jak drive kereta arwah Pakwak ku di Bintulu. Mun eksiden siapa maok ganti? Mun nempoh anak urang, sapa mok jamin? Aku sik maok sebab aku lelaki ya.

Fine, siapa yang sik puas ati boleh teruskan komen sebab aku nak luah apa yang ada dalam hati ku. My dear kazen, ko sik perasan kah mek urang tok sayang ko? Bukan kerana mok halang ko berkaseh dgn "tunang" (belum tunang pun mun betekol) ko ya. Tapi mek urang tangga ko dah macam urang bodo. Semua perkara disuroh si lelaki ya ko polah sampey ko langsung sik realize ko dah abaikan abang ko mpun, abah ko mpun dan emak ko mpun.

"Seng, kitak mok makan kah? Kelak mek goreng telor", meluat aku dgr sebab si seng ko ya ditatang macam minyak yang penoh walhal abah ko sik ko lalek. Dahya si kazen ku tok pun jadi bodo juak sebab tiap-tiap pagi mintak rokok sebatang pakey si lelaki bodo ya isap. Apuuu!! Belik ndar. Sikkanlah rokok pun sik mampu mok beli. Ish, mun sikda bajet, boh merokok bah!

Tok aku cerita sikit karekter si lelaki ya:

  • Beradab dahlah sik beradab - Sik pandey bersalam sik pandey bertegur.
  • Sik pandey berbaju - Mun badan nya kacak pun aku sik maok tangga. Sikda budaya dalam keluarga mek urang macam ya.
  • Sik pandey nak belanja urang - Sikbohlah nya tok tek belanja mahal-mahal, belanja tek tarek pun cukuplah. Tok sik, semua urang dipawnya. Bayar tol pun nya sekda duit?
  • Dudok berkurung dalam bilit - Eww.. Tahan nyawa nya tok berkurong dalam bilit.
  • Nya sekda umah kah? - Ariya waktu sekda kerja, apa polahnya lepak rah Kuching jobless, ngabis boras dalam umah Maklong. Apa salah nya pulang Kabong jak?
Sambung gik kak maghrib tok....

Cabaran dari Blog Onggon


Well, aku dah ditagged oleh Onggon dari Blognya...

So, dari Rudy ke Onggon and terus kenak aku gik... Toknya cabaran tagged kali tok.


1. Take a recent picture of yourself OR take a picture of yourself right now



2. Don't change your clothes, don't fix your hair... just take a picture.
*Aku lah ya.. Picture taken Today, November 17, 2008, 3:16:02 PM

3. Post that picture with NO editing.
*Originally taken by my Compaq Presario Webcam.. No Edit! Just natural.

4. Post these instructions with your picture.
*Already lah!

5. Tag 10 people to do this.

* Rusty Main Flash - http://rusthouse.blogspot.com
* Luzman Bau Kelik - http://borneonerd.blogspot.com
* Ian Lucille - http://ianlu.blogspot.com
* Jimi Padayappa -http://twincamgti.blogspot.com
* Bibi Sabun Feb - http://sengajangegeh.blogspot.com
* Achika Nanam Pokok- http://nzumie.blogspot.com
* Pakpuj Main Kaset - http://audiosworld.blogspot.com
* Farrah Blur Rasa Oren - http://twitter-tounge.blogspot.com
* Shafixx Vanguard Moto Amupuro - http://baraborp.blogspot.com
* Ijam Tongnyat - http://tongnyat.blogspot.com


Done!

Sajak Kematian, Isu & Signifikasinya

Sajak Kematian seringkali disebut di media sejak si Menteri Pelajaran menyuarakan ketidak wajaran video tersebut di sekolah.

Aku bangkang! Sebab apa perlu aku bangkang? Sajak Kematian tok adalah sebenarnya "agent of change" dalam mendidik mentaliti anak-anak muda sejak di bangku sekolah. Bukan video akademi fantasia, poco-poco dan pelbagai media lain. Sememangnya Sajak Kematian tok menjurus kepada sidak yang beragama Islam tetapi pada zahirnya aku rasa ia dapat mendatangkan kesedaran even pada aku yang menghampiri usia 26 tahun.



Apa yang salahnya? Ia sekadar gambaran rasa bersalah seorang hamba Allah yang telah ditentukan ajal dan mautnya. Sekadar lakonan semula yang bertujuan mendidik audience yang nangga video tok. Pendekatan dakwah dalam bentuk penceritaan. Sebenarnya usaha yang dilakukan oleh mereka yang polah video tok memang harus dipuji.

Hakikatnya, hanya sidak yangg takut dengan KEBENARAN ajak yg akan menafikan kebenaran seksaan kubur, mungkin mereka yang melarang penggunaan video tok alpa dan leka dengan kemewahan dunia yang sementara dan lupak bahawa satu hari kelak sidak pun akan mati dan akan melalui pengalaman ya.

Bodo kah paloi sidak pihak berwajib tok? Pekara yang bermaanfaat semacam tok diperbesarkan sebegitu rupa sedangkan kebanjiran VCD cerita-cerita hantu dan tahyul yang boleh merobekkan akidah sik diperhalusi oleh sidak.

Pak menteri yang jaga hal ehwal pelajaran harus tangga dan fikirkan jalan penyelesaian tentang kebanjiran video-video format 3gp ayng melibatkan perlakuan sumbang remaja-remaja sekolah dan tak terkecuali tentang video-video antara guru dan pelajar.

Antara perkara DAKWAH dan KELUCAHAN? Aku jadi kesal sebab perkara DAKWAH tok yang ditentang walhal ianya adalah untuk pembangunan modal insan yang berjiwa Muslim sejati.


P/S: Well aku dah taip skrip berdasarkan video ya,
baca dan hayati apa yang nyuroh ada manusia sik maok video tok ditayangkan...


Muzik dan Video Sebenar Pengebumian Jenazah


Khatib : Bismillahirrahmanirrahim.

Wahai Hamba Allah, kau kini telah kembali ke hadrat Allah.

Wahai Hamba Allah, setelah kami meninggalkanmu nanti, akan datang kepadamu 2 makhluk.

Janganlah engkau takut dan bimbang kerana mereka juga hamba Allah sepertimu.

Mereka akan mendudukkanmu dan bertanyakanmu.

Siapa Tuhanmu?

Apa Agamamu?

Siapa Imam Pemimpinmu?

Apa Kiblatmu?

Siapa Saudaramu?

Hai Hamba Allah, janganlah takut.

Jawablah dengan tenang dan dengan lidah yang fasih lagi jelas.



Allah Tuhanku.

Islam Agamaku.

Muhammad Rasulullah (s.a.w), Imam Pemimpinku.

Ka’abah Kiblatku.

Orang-orang Islam Saudaraku.


(Bacaan Talkin)


Suara : Marabbukka, Marabbukka, Marabbukka!! (Siapa Tuhanmu)

Wahai Hamba Allah, Mari Kemari, Ke Kampung Asalmu.

Pulanglah dari kembaraan.

Apa yang kau bawa, hah? Apa yang kau bawa?


Muzik Latar Seram


Suara : Busuk! Busuk! Jijik, Jijik!! Kenapa badan kau sebusuk ini?

Apa yang kau buat sepanjang hidupmu?

Cakap, Cakap, Cakap!!!


Muzik Latar Seram


Jenazah : Saya derhaka dengan Tuhan. Saya tak peduli Tuhan.

Saya belakangkan Tuhan. Saya langgar apa saja dari Tuhan.

Suara : Tapi sekarang, engkau tak dapat lari lagi dari Tuhan, bukan?

Jenazah : Oh.. Oh…. Tuhan… Tuhan!!! Ampunkan aku!

Suara : Apa lagi kau jangkau di dunia?!

Jenazah : Saya Sombong, Tamak, Hasad, Pemarah, Dendam, Besar Diri, Tinggi Diri.

Saya berlagak bagai Tuhan.

Tidak membawa watak hamba Allah!

Suara : Pukul!!

Jenazah : Ah! Aduh!! Ah! (Mengerang kesakitan)


Muzik Latar Seram


Suara : Boleh kau sambung sekarang?

Jenazah : Tuhan! Ampunkan saya!

Suara : Busuk! Busuk! Apa lagi yang kau bawa!

Jenazah : Saya pecah belahkan orang!

Saya gunakan kuasa dan wang. Saya zalimi isteri dan anak-anak serta ibu bapa!

Tuhan, tolong aku! Saya halang orang berdakwah.

Saya hancurkan ekonomi orang Islam!

Suara : Pukul!

Jenazah : Tolong! Tolong!

Suara : Rasakan! Rasakan!

Jenazah : Ah.. Aduh.. Tolong!!!

Ya Allah, Tolong!! Ya Allah, Ayah, Tolong!! Mak, Tolong!!


Sunday, November 16, 2008

Dulu.. Waktu Kecil Dahulu.

Dahulu, waktu kecil-kecil dahulu...
Tiada langsung rasa cemburu
Tiada langsung dia ada ini, dia ada itu
Tiada langsung rasa aku patut lebih dari dirinya
Seronok kan?

Tapi kini dah dewasa
Ada yang sudah jauh tersasar
Ada jua yang sudah jadi glamer
Yang jadi berjaya
Yang baru hendak bermula
Yang belum tahu mana satu pilihannya

Tapi ada jua yang sanggup bermuka
Memalingkan dirinya
Hanya kerana adanya pria
Yang tak pernah sedar
Harga sebuah jalinan KELUARGA!

Thursday, November 13, 2008

Boneca - Cela



Verse:Rabak mata ku
Pena menari
Tinta berdarah

Rabak mata ku
Pena menari-nari
Tinta berdarah
Kata membara-bara

*Masanya ku bernafas
Ini terakhir kali
Puas sudah ku sesak
Dalam dunia sempit

Dulu tersungkur
Kini berdiri
Kau bermain api
Kini ku bakari
Dulu menunduk
Kini ku celik
Kau bermain api

Chorus:

Engkau mahu sempurna
Engkau jadi sempurna
Biar aku bahagia dengan cela ku
Engkau mahu malaikat
Turun dari kayangan
Biar aku bahagia dengan cela ku

Mengapa .....
Tidak engkau cermin saja
Diri mu yang sempurna, mempesona
Ku bahagia dengan cela

Mengapa...
Tidak kau bercinta saja
Dengan diri mu yang sempurna, mempesona
Ku bahagia dengan cela

(Repeat *)

(Repeat chorus)

Siapa yang mampu mencapai mahu mu
Bilamana kau juga seorang manusia?

Siapa yang mampu mencapai mahu mu
Bilamana kau juga seorang manusia?





MusicPlaylist
MySpace Playlist at MixPod.com

Sarawak Dalam Diriku

Sebenarnya aku tok anak pertemuan dua budaya. Sarawak dan Kelantan. Sejujunya aku lebih selesa jadi Sarawakian sebab banyak gilak advantage yang urang Sarawak dapat.

Dijadikan cerita, in the 80's (1987-1989). Ayahku dulu seorang askar. Hahaha (dgr lagu Hujan - Dugaannya). So, bila ada kenaikan pangkat, so sidak askar tok mesti posting ke tempat baru yang ada kekosongan pangkat ya. Jadi, aku dan adik ompuan ku yang ngegeh turut serta bersama ayah dan emak posting ke Melaya.

Ayah kerja di MINDEF dan mak sambung mengajar di SK Ampang Campuran. Banyak gilak cabaran yang dihadapi bila diam cnun. Tapi ada sekelumit memori yang aku masih simpan hingga hari tok.

Kisah emakku

Cikgu Melaya: Kak, orang Sarawak makan orang ke?

Mak Aku : Makan, semua orang Sarawak makan orang!

Cikgu Melaya: (senyap jak.. nabess kali)

Mak Aku: Korang tengok akak makan orang ke?

Cikgu Melaya: Tak.

Mak Aku: Kalau akak tak makan orang, Orang Sarawak pun tak makan orang.

Hihihihi. Lucu juak zaman ya urang fikir urang Sarawak tok kanibal. Gila kali sidak tok. Seumur hidup aku pun sik pernah dengar urang Sarawak makan urang.


Kisah Aku Hari Pertama Di Tadika (TABIKA KEMAS Kg. Tasek Tambahan)

Cikgu Zarina nama cikgu ya. Nyam-nyam juak cikgu ya walaupun aku baruk jak tadika.

Aku: Nama saya Mohd Khairul Azha. Berasal dari Sarawak.

Cikgu Zarina: Awak kat Sarawak kat kampung pakai sampan ke?

Aku: Tak, ayah saya pakai Toyota Hardtop. Kat sini pun belum pernah tengok orang pakai. Kalau tak sempat balik kampung, kitorang pakai kapal terbang, landing kat Sri Aman. Pergi sini pun pakai kapal terbang. Cikgu pernah ke naik kapal terbang?

Alu senyap cikgu ya. Cerik rasa kenak pak aku waktu gik tadika.


Kisah Ayahku di Kem Askar

Kisah ya dolok, waktu ayahku masih di Kuching, Kem Penrissen, b4 nya kawen ngan mak aku.

Member Ayahku : Papa kedana kau kahwin orang Sarawak! Percayalah cakap aku!

Ayahku diam jak. Kakya bila pindah KL, jumpa gik kawan lamaknya sama kerja di MINDEF. Cun jak time ya, semua member sidak ada problem payment keta sidak.

Member Ayahku: Apasal aku tengok ko selambe je. Dapat kau bayar Toyota kau tu?

Ayahku: Tulah dulu korang ejek aku kawen orang Sarawak. Nasib baik pak mentua aku ade tau. Orang Sarawak tu jugak setel payment keta aku. Nasib tak kena tarik macam korang.

Bermacam ragam kita urang Sarawak pergi ke Melaya nun. Antara soalan yang ditanyak family belah Kelantan nun ngan aku bila pulang kampung zaman-zaman dolok.

  • Rumah Nenek Atas Pokok Berapa Tingkat? - Aku nepok dahi time ya. Advance gik soalan ya. Umah atas pokok ada berapa tingkat indah.

Apa-apapun banyak gilak memori best aku zaman diam cnun gik kecik-kecik.

Wednesday, November 12, 2008

Teka-teki mudah untuk semua!

Mari kita berteka-teki dan fikir sejenak dalam post aku tok.

1. Negeri mana di Malaysia memiliki 3 orang Datuk Bandar?
1. Which state in Malaysia have 3 mayor?

2. Negeri mana di Malaysia yang rakyatnya perlu menggunakan passport untuk ke sana?
2. Which state in Malaysia that enquire their citizens using thier passport enter there?

3. Negeri mana di Malaysia yang hanya dibenarkan menggunakan parabola?
3. Which state in Malaysia has a right to use sattelite disc?

Jawapan kepada soalan senang tok ialah:

SARAWAK

Tuesday, November 11, 2008

Nak Berak, Jamban Sekda Paip! Nang rasa sial jak!

Okey, kerepakan aku terus menghunus dada kepada semua warga Kuching khususnya pemilik pusat beli-belah. Nama pun dah beli-belah, kak beli, blah lah. Hahaha. Isunya di sitok ialah masalah toilet di Shopping Complex di Kuching especially Plaza Walk (nama dolok Sarawak Plaza), TJ aka Tun Jugah, Riverside (Parkson Lamak), The Spring, Boulevard Mall, Green Height Mall and so forth.

Semua tempat tok jamban sekda paip, sekda hose. Kali mataku butak kali mun ada madah yang nemu jamban berpaip rah tempat melepas ya. Apa fikir kita especially yang Muslim tok kak kemeh kak berak sapu burit ngan tisu jak kah?


Kacak pun jamban mun sekda aek k bebasuk kak kemeh sekda guna juak.

Nang sekda sensitiviti agama di Shopping Complex di Kuching. Jangan suro, jamban jak cukup nyuruh niat maok kemeh ya terbatas. Okeylah mun lelaki nak kemeh, dapat juak pancut kakya bebasuk pakey paip sinki. Mun nak ompuan, jangan kata berak, kemeh pun sekpat.

Hai, susah juak hidup di Kuching mun macam tok. Mun aku kuar ngan mem aku pun, tempat paling selesa nak melepas jak di Petronas. Ya jak the last choice. So, sesapa yang kerja dalam government yang dapat selesaikan isu tok, tolonglah bertindak.

Jamban sik berpaip, sampey bila?

Sri Aman : Critics and Review Part II

Okey, bertemu lagi dalam episod kritikan Bandar Sri Aman. Kali ini part two.

Sri Aman, bandar yang sememangnya terpencil disebabkan jaraknya dari laluan utama Pan Borneo yang agak jauh. Bayangkan, anda perlu drive 9 km sebelum sampai ke dalam Bandar. Jadi, dalam kritikan ini, saya ingin sekali menyentuh tentang tabiat pemanduan dan sikap pengguna jalan raya di Sri Aman.

LEMBAB! Satu perkataan paling sesuai untuk menggambarkan tahap pemanduan pengguna jalan raya di Sri Aman. Bayangkan, saya sendiri sekiranya memandu turun ke pejabat, apabila sampai di persimpangan menuju ke Bandar pada jam 7.45 pagi, saya pasti akan tiba jam 8.10 pagi di Sri Aman.

Mengapa? Ini adalah jawapan paling ikhlas dari saya. Pemandu di sini, memandu macam pergi bercuti. Paling laju pun 40-50 km sejam. Yang membengangkan lagi ialah bila kita nak overtake mesti diorang ni pecut jugak. So, apa yang memanaskan hati saya lagi ialah sifat mereka apabila keluar dari simpang. Mungkin ramai yang lesen terbang kat sini sebab bila keluar simpang, pemandu di sini tak dapat jangka kelajuan kenderaan yang sedang berjalan.

So, sumpah seranah pasti akan keluar dari mulut saya ditemani bunyi hon, highlight dan bunyi brek.

Kesimpulannya. Patutlah Sri Aman tak maju!!

Monday, November 10, 2008

Happy Birthday Ayah!!

“Ayah, Happy Birthday Ayah!!!”, ucapku dalam telefon dua tahun yang lalu. Tapi sekarang semua ya jadi seribu kenangan dalam hidupku. Tak dinafikan aku agak muram kelmarin, sebabnya aku sedang rindu gilak dengan ayah. Sekda gik dapat dengar suaranya. Sekda gik tempat mek urang bergurau. Masok tahun tok, dah 2 tahun birthday ayah sunyi, hanya ditemani tangisan kerinduan.

Andaikata ayah masih ada, pastinya hari ini 10 November 2008, ayah dah berumur 53 tahun. Tapi Tuhan lebih kasihkan ayah dari kami semua. Moga tenang ayah di sana…

Masih terbayang waktu bila ayah pergi ke kebun, kemudian bila pulang dari kebun, duduk di tangga dapur sambil isap rokok Benson nya ya. Sedih gilak bila ngenang semua tok. Ayah nang garang dan tegas tapi aku realize yang ayah memang sayang mek urang semua. Setiap malam ayah akan padah ngan mak bahawa nya bangga dengan mek urang. Ayah sentiasa ingin mek urang jadi yang terbaik dan nya sik pernah puas dengan apa yang nya dah polah ngan mek urang. Ayah, kuat benar rinduku hari ini.

Tiap minggu, ayah akan pastikan mek urang cukup duit untuk belanja. Walaupun nya sekda duit sekalipun, nya akan padah, “Duit sik cukup”, sekadar sik maok mek urang susah sekda belanja. Aku sikpat bayangkan netapa besar pengorbanan ayah ngan mek urang semua.
Ayah, agaknya macam mana ayah di alam sana? Bahagiakah ayah? Ya ALLAH, janganlah Kau seksa dan sakiti ayahku. Dia terlalu baik untuk kami semua.

Mungkin ada antara kalian masih punyai ayah, abah, bapak, daddy dan yang sewaktu dengannya… Sayangilah ayah kitak urang sebab bila nya sekda, kitak urang akan rasa kepedihan dan kepiluan menanggung rindu. Aku bersyukur sebab walaupun aku tok agak nakal dan aku punyai couple, tapi sepanjang usiaku aku sik pernah membelakangi ayah dalam hidup.

Sunday, November 9, 2008

Thursday, November 6, 2008

Do you realize something in Aizat V-Clips?

Cuba tangga kat minit 3:30 hingga 3:32, just two second..... What would you find in the V-Clips?



Taksub Friendster boleh jadi Gila!!

Hmm, menakah taksub ngan Friendster leh polah manusia jadi gila. Hakikat yang nyata bila diperhatikan gelagat student aku tiap-tiap hari. On PC, alu lah surf Internet, open Friendster. Kakya senyum sorang dirik, kedak angau pun ada.

One day tek, "Encik, macam ney Friendster kamek tok sekpat logout?", tanyak nembiak ngan aku. Aku dengan rasa malasnya padah, "Kitak urang pandey pakey Friendster ya, pandey-pandeylah carik penyelesaiannya!". Pelik ngan eran ku. Hahaha, siap jak Friendster sidak kenak ceroboh aku kelak.

Ada tek sampey sik tentu nyawa. Makan pun sik juak bila time lunch. Bila ditanyak kenak sik makan, adakah patut jawapannya macam tok, "Mek bingung Friendster mek sekpat tukar layout, bingung Friendster mek sik kacak".

Aduh, yalah sebab aku padah ketaksuban Friendster tok boleh polah manusia sik keruan.

Camney kitak urang.. Betul sik apa yang aku padah tok?

Monday, November 3, 2008

Tingkatkan KEMAHIRAN Anda di GIATMARA. Pengambilan untuk 2009 dibuka!

Sukacitanya dimaklumkan bahawa pengambilan pelatih untuk GIATMARA Sri Aman untuk sesi 2009 mula dibuka sekarang. Kami amat mengalu-alukan penyertaan belia BUMIPUTERA yang berminat untuk mengikuti kursus latihan teknikal di GIATMARA Sri Aman. Kursus yang ditawarkan adalah:
  • Teknologi Sistem Komputer (TSK 15)
Dahulunya Pembantu Juruteknik Sistem Komputer
  • Solekan & Terapi Kecantikan (STK 22)
Dahulunya Jurukecantikan

Justeru, seandainya anda memiliki kriteria berikut, anda laayak untuk memohon:

Kelayakan : -
  • Bumiputera.
  • Berumur antara 16 hingga 40 tahun.
  • Lepasan SRP/PMR / SPM / STPM / DIPLOMA / IJAZAH.
  • Boleh membaca, mengira dan menulis .
  • Sihat tubuh badan.
  • Berminat dalam bidang dipilih.

Kemudahan yang disediakan : -
  • Latihan Percuma.
  • Latihan sepenuh masa.
  • Elaun bulanan diberikan (bagi pelatih sepenuh masa).
  • Kemudahan menggunakan peralatan latihan.
  • Kemudahan peralatan sukan dan rekreasi.
  • Kemudahan Transit (Perempuan Sahaja)

Borang permohonan boleh didapati di:

GIATMARA Sri Aman
Lot 179, Kuarters JKR
Jalan Astana, 95000
Sri Aman, Sarawak

(Waktu Pejabat Sahaja)

atau DOWNLOAD di sini.
Selamat Maju Jaya, terima kasih.

Sunday, November 2, 2008

Freesyler bersama Mamat & Oni



Both of them adalah adik beradik dan nang berolah. Well, suka-suka jak polah video tok.

Between Shuffle and Breakdance?

If someone ask me to choose between Shuffle or Break dance, I'll probably with all my confidence, choose break dance instead of Shuffle? Any different from this two? Yup! Break dance is more thrilling and enjoyable while shuffle is a masterpiece that required you to collaborate your dance with your leg.

Break dance may involve many movement and some acrobatic. So, what's your choice. I mean, between this two. Janganlah jawab, mek suka tarian etnik!

So, this is my favorite break dance video from Korea. Just enjoy!


Ryan Giggs.. Fark You!

Sial juak Ryan Giggs malam tok. Mun sik tegal ko masok, kakya main pass bodo ngan si Neville ya, sik kenak score kali ke-3 malam tok. Sial ko Giggs, sial juak Alex Ferguson, alu berubah gameplay kak si Giggs tua tok masok.. Caken na! Menang pun tapi mun menang 4-3, sik feel alu jak. Giggs, Fark U!

Saturday, November 1, 2008

Double-Standard Dalam Penggunaan Bahasa

Teringat dolok ketika Radhi OAG dikritik kerana nama band OAG (Old Automatic Garbage) dipersoalkan dalam penggunaan bahasa di dalam lagu-lagunya. Orang Malaysia nang double standard dalam penggunaan bahasa.

Sekarang, heboh tentang memperkasakan penggunaan Bahasa Malaysia (sebenarnya Bahasa Melayu). Habis segala isu sampaikan papan tanda di Penang pun dipersoalkan. Bahasa Malaysia pada aku tok ialah Bahasa rakyat Malaysia. Tak kira apa bangsa sekalipun. Tetapi seingatku, bahasa rasmi ialah Bahasa Melayu sepertimana termaktub dalam buku sejarah dulu.

Ok, forget about this political issues. Tetapi ada sesuatu yang aku harus buka agar kita dapat fikir sejauh mana bahasa kita diambil perhatian. RAKAN COP! Seolah rojak tetapi sememangnya bahasa rojak. Rakan ialah sahabat atau kawan dan COP adalah Polis. (ACAB!) Kalau mereka katakan ini adalah bahasa Melayu, ramai orang akan bacanya macam tok = Rakan Cop (Stamp Friend). Tetapi maksud sebenar yang ingin diterjemahkan ialah Rakan Cop (Rakan Polis).



Shit! Pencemaran bahasa tok berlaku seluruh negara. Kenapa tak gunakan Rakan Polis sahaja? Apakah kerana bila disebut Cop orang akan ingat Robocop. Pastinya sik...

So, aku rasa mereka yang bertanggungjawab dalam isu tok harus bertegas mun maok maruah diri terbela dan mun sidak bersungguh-sungguh menyangjung bahasa Melayu.

P/S: Bukan setakat Rakan Cop. Ada juak parti politik masih gunakan bahasa Inggeris sedangkan sepatutnya Bahasa Melayu diutamakan. Well semua orang tahu kan...

Beware of DSLR!

Beware of DSLR coz if their user got Speedlite to flash you, you might get this image on thier camera... Awal ku mesan darlingku boh pakey baju nipis mun pegi dinner.

Anyway tok gambar Ogy dan sebab nya tek rasa dirik tek seksi, pakey baju sik berlapis di dalam, maka ternampak segala apa di dalam.





Kitak urang boleh tangga EXIF information ya. Hahaha.

Survey yang menghasilkan Dollar!!

Survey

Ini satu-satunya Program Survey Online di Internet yang bayar ahlinya
untuk jawab soalan survey. Ramai yang tak percaya kan? Tapi saya
percaya. Kenapa? Sebab ramai kawan2 yang dah join DAN dapat
bayaran. saya pun mula-mula tak percaya. Tapi, kalau kita cuba, tak
mustahil kan? So, mari kita mencuba hari ini.

Macam mana nak Join Program Survey Online ni? Tak susah. Ikut je
arahan di bawah ini :

1. Mesti ada akaun Paypal. Tak ada. Boleh register dekat sini : www.paypal.com
2. Pergi ke laman web ini. Namanya AWsurvey.com.
3. Register dan isi apa-apa yang berkaitan.
4. So, lepas itu. Anda boleh jawab soalan survey yang sangat mudah.
5. Tak sampai 1 jam, anda dah boleh dapat $27 usd.(RM96.00). (Terutamanya untuk
bulan ini )
6. Promosi pada kawan-kawan. 1 orang = $1.25 dollar.(RM4.40)
7. Minimum payout adalah $75(RM268.00)
8. Tapi $25 untuk processing fee. So, bila kita withdraw. Kita cuma
dapat $50 (RM180.00)sahaja.

Susah? Mudah kan? Aku tak berani jamin boleh jadi kaya tapi ramai yg
dah dapat payout dari program survey ini. So, tepuk dada. Tanya
seleralah..

Aku dah start join semalam dan dah dapat $27 pun....
Boleh try klik imej bawah ni untuk tengok aku punye income jawab soalan-soalan senang.



Sesapa nak join, klick je gambar kat bawah ni


Kisah Benar: Ahli Bomba dan Kemalangan Ngeri

Dari Blog Cik Widuri

Semalam sewaktu saya dalam perjalanan pulang, dalam kereta, saya dengar satu cerita yang sungguh dahsyat. Cerita ini diceritakan oleh seorang ahli bomba dari Utara Semenanjung.

Satu hari beliau dan rakan-rakan telah menerima satu panggilan palsu berkenaan satu kemalangan yang telah berlaku di lebuhraya Utara Selatan. Oleh kerana untuk mengesahkannya maka beliau dan rakan2 telah ke tempat yang dikatakan oleh pemanggil. Tetapi tiada apa yang terjadi disana.

Dalam perjalanan pulang, waktu itu jam 1 pagi, hujan turun renyai-renyai. Di satu persimpangan susur keluar lebuhraya, mereka ternampak sebuah MPV mewah yang terbalik dan remuk sekali kerana melanggar divider yang tajam. Mereka segera turun dan melihat kemalangan itu dengan niat ingin menolong kiranya ada yang terselamat. Tapi apa yang mereka saksikan sungguh dahsyat dan menyayat hati. Sesuatu yang tidak tergambarkan dahsyatnya. Mereka jadi terkedu, tergamam dan tiada sepatah perkataan pun yang dapat menggambarkan betapa dahsyatnya kejadian itu. Semoga Allah melindungi kita semua dari kejadian yang seumpama ini.

Pemandu MPV mewah itu telahpun mati terkulai di kerusi pemandu kerana kecederaan parah di kepala. MPV tersebut begitu remuk sehingga bumbungnya menhimpit pemandu dan kesemua penumpang di dalamnya. Di bahagian belakang MPV mewah tersebut terdapat 3 susuk tubuh manusia. Seorang wanita dalam 40an dan dua lelaki dalam 20an. Tidak terdapat seurat benang pun pada tubuh mereka. Bogel-sebogelnya! Wanita dan salah seorang lelaki itu dalam keadaan berpelukan, kepala mereka pecah, darah menyembur di merata tempat, tulang rusuk mereka hancur dan tikam menikam antara satu sama lain.

Dahsyat sekali. Tulang punggung wanita itu pula hancur. Lebih dahsyat lagi dengan jelasnya mereka lihat z***r lelaki itu masih di dalam kemaluan wanita itu. Mereka langsung tidak dapat dipisahkan. Lelaki yang seorang lagi sedang dalam nazak dengan kecederaan parah di kepala, dan sayup-sayup kedengan suaranya memanggil “mummy… mummy… mummy…”. Pemuda yang melekat pada perempuan itu masih memegang z***r lelaki yang nazak. Ahli bomba itu terjelepuk. Tidak pernah dalam hidupnya terbayang akan terjumpa keadaan seperti ini. Dengan semangat dari kawan-kawan, beliau segera bangun dan mengambil gergaji besi untuk memotong kenderaan yang remuk itu. Mereka mesti melakukannya secepat mungkin, sebelum kejadian yang memalukan itu dilihat oleh orang ramai.

Dalam kegelapan malam itu mereka bertungkus-lumus membuat apa yang patut. Ketika itulah tiba-tiba bulu roma ahli bomba itu meremang naik, badan nya menjadi seram sejuk dan dada berdebar kencang. Sambil bekerja, dengan jelas dari sudut mata beliau, kelibat satu makhluk hitam yang sungguh besar memegang pedang dengan muka yang sungguh bengis dan berang, nafasnya mendengus radang, mundar-mandir dan mengelilingi kawasan kemalangan dengan gaya orang yang tersangat marah. Ahli bomba itu berkata di dalam hati “Ya Allah, besarnya kekuasaan-Mu. Mungkin inilah dia malaikal maut yang dikatakan itu”. Mereka mengeluarkan mayat-mayat tersebut satu persatu kecuali mayat wanita dan lelaki yang berpelukan itu tidak dapat dipisahkan lagi.

Pada leher wanita tersebut terkalung tasbih yang memancar apabila terkena cahaya. Ahli bomba itu melihat dengan jelas terdapat ukiran salib pada setiap butiran tasbih tersebut akibat pancaran cahaya bulan. Astaghfirullahhalazim!! MasyaAllah!! Apakah yang telah terjadi? Selepas memeriksa dukumen pengenalan diri mayat2 tersebut, jelaslah bahawa wanita itu adalah ibu kepada kedua-dua lelaki tersebut. Agama yang tertera dalamnya ialah Islam dan nama-nama mereka didahului dengan Mohd dan Nur.

Beginilah akibatnya orang yang telah melampaui batas melepasi garisan yang telah ditetapkan oleh Allah. Balasan Allah terlalu pantas sehingga kita tidak sedar ianya datang. Begitu juga orang yang menyebarkan dosa dan maksiat insan lain. Apa yang akan terjadi jika orang lain terpengaruh dengan apa yang dilihat? Mereka akan melakukan kemungkaran hasil pengaruh kita. Selagi mereka melakukanya selagi itu kita mendapat bahagian dari kemungkarannya itu.

Apakah akan terjadi jika mereka melahirkan anak luar nikah? Itulah tanggungan kita hinggalah ke akhir hayat mereka dan cucu cicit mereka. Akan datang apabila kita telah berumur, janganlah kita tanya.. mengapa musibah terjadi kepada kita? mengapa anakku cacat? mengapa aku, anakku dan cucuku kena kanser? mengapa berlaku kemalangan yang dahsyat hingga mencacatkan aku, anakku dan ahli keluargaku? mengapa aku di tipu? mengapa aku, anakku dan ahli keluargaku dirompak, dirogol, dicederakan? mengapa ahli keluargaku melakukan jenayah, dipenjara dan dihukum? Sesungguhnya Allah itu maha adil.

Dia akan membalas setiap apa yang kita lakukan secara sedar atau tidak. Bertaubat dan kembalilah ke jalan yang diredai. Membuat dosa adalah fitrah manusia. Allah akan mengampunkan dosa kita kepada-Nya walaupun sebesar zarah. Tetapi berbangga dengan dosa yang kita lakukan dan mempengaruhi manusia lain untuk sama membuat dosa adalah seburuk-buruk dosa dan hutang dosa ini bertambah selagi manusia yang kita pengaruhi itu membuatnya akibat kita.

Wallahhualam.

There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails