Wednesday, December 31, 2008

Repost >>Foto Misteri Sabrina & Nana :: Entiti Hitam



Okey, tok kisah sebenar dan aku rasa maok jak masuk dalam post aku. Duak minggu lepas aku pergi attend meeting di Kuching. So, di ofis hanya tinggal si Sabrina tok. Dijadikan cerita, Sabrina (Cikgu Kecantikan) tok pergi polah dye rah rambut si Nana (Student si Sabrina).

Jadi bila dah dye rambut tek, Nana tek maok tangga hasil dye rah rambut belakang nya. Lalu nya request ngan Cikgu Sabrina snap gambarnya ngan handphone. Masa ya hanya sidak duak jak dalam lab. So bila dah ambik first shot, Sabrina sik puas ati sebab sik clear, dahya nya ambik second shot and on the spot bila review gambar ya rah hp nya ada tangga kehadiran "orang" ketiga dalam gambar ya. Apa gik, kak Nana tangga gambar ya sidak duak pun terus lari ke tingkat dibah koatan nervous.

Duhal kes tok pun pernah berlaku dalam intake dolok. Intake dolok ada hadir ompuan rambut panjang sekda muka. Kali tok makhluk bermuka hitam tersenyum sambil pakey treatment apron.

Mok tangga gambarnya? Tok original picture yang di"Bluetooth" oleh Sabrina ngan aku. Original picture sekda edit.


Gambar Asal. Reflect dalam cermin ya adalah entiti yang tiba-tiba munculkan dirinya.


Close-up Zoom using Photoshop. Hitam jak mukanya.


Nampak jelas selepas aku edit, "orang" ya sedang senyum.
Perati mena-mena melalui white mark ya.

Kesimpulan yang diambil dari kes tok, mun boleh janganlah bergambar depan cermin kedak ya. Kan dah muncul makhluk lain sia. No. 2, lab ya nang keras. Apa-apapun mesti ada hikmah yang Allah s.w.t maok tunjuk hasil dari penghasilan imej tok. Wallahua'lam.

Tuesday, December 30, 2008

Mr. Mounting & Miss Bearing

Pagi tek masa ku on the way ke opis dari Debak, aku seperti besanya memecut laju ke Sri Aman. Suddenly bila sampey dalam Bandar Sri Aman, aku terdengar bunyi knocking rah kereta aku. Aku ingat batu kenak dibah kereta. Tapi tiba-tiba juak kereta aku bergegar kuat, termasuklah dashboard dan aku dirik mpun. Ku pecut juak kereta ya sampey ke opis dan ku wonder adakah air-cond ya puncanya. Dah ku tutup air-cond ada kurang dikit. Dahya aku kun polah inspection ke enjin, sekda juak apa-apa yang berlaku.

After that, aku pun masuk opis tapi palak ku masih berpusing mikir apa punca enjin ku kuat gilak gegar ya. Just after makan Sizzling Kueh Tiaw rah Nono, aku terus mbak kereta ku pergi mekanik. Banyak juak kedey ku agak, akhirnya sigek kedey nyuroh aku nukar plug. Aku pun wondering mungkin juak plug ya puncanya. Sambil ya aku ada juak nepon Lai nanyak apa problem nya. Ya jak susah Lai di tepon. Last-last ku tukar juak plug ya, and aku pun rasa plug ya perlu ditukar juak lah. Bila start enjin sik juak gegar. Aku pun rasa lega tapi bila aku start drive balit, gegar agik.

So, Lai nyuroh aku inspect enjin takut ada masalah mounting. Dah ku goyang enjin, sik juak goyang gilak. Finally aku decide mbak jak kereta aku pergi Perodua. Sampey sia, Head Mechanic pening palak. Duhal skru mounting enjin rah depan dah sekda gik and enjin aku dah menyandar rah dinding enjin bay. Paling sadis gik, sensornya dah terapit dengan dinding enjin. Si Head Mechanic ya pun suggest aku pergi rumah kawannya pasang skru ya sebab nya banyak gilak kerja.



Finally, aku pun sampey rumah Cina ya dan mengejutkan gilak, enjin ya dah singit gilak dan nantik masa jak sensor aku hancor. Nasib sempat ku detect awal. Patutlah gegar kuat gilak tek. Duhal enjin dah menyandar gilak rah body. Syukur Alhamdulillah aku sedar awak masalah ya. Kata Cina ya masalah yang aku hadapi ya satu dalam seribu. Yalah, giney skru ya boleh tercabut. Patutlah lamak tok enjin aku kuat gegar. Kali skru ya nang dah longgar dari awal.



Dahya aku pun terus nyuroh Cina ya nukar bearing tayar belakang ku kerek ngan kanan sebab aku dah angol gilak dengar bunyi kereta aku bising bila pecut laju. Siklah mahal ney duhal barang ya.



Finally, aku kenak cas RM 130 untuk skru mounting, 2 set bearing belakang dan upah kerja. Sik penting pun kos ya tapi yang penting keselamatan aku. Syukur gilak masalah ya dah setel. Esok dapat ku pergi Kuching dengan rasa hati yang gumbira!

Saturday, December 27, 2008

Artist Impression

Try to play with photoshop tonite...

Koleksi Gambar Cute...

Hihihihi, lamak aku sik bergambar so kali tok aku nak bergambar juak. Tok semua masa wedding cousin aku rah Debak. Kali tok aku yang cute bergambar ngan Mbok Chah & Baby.










Thursday, December 25, 2008

Addicted to Yuna!



Yuna is the whole new breath of Malaysian Music Scene as she's the gorgeous girl in hijab performing marvelous music that no one can ever imagine before. Nice song with very inspirational voice make me feel very proud of her achievement. Yet, Yuna will perform in Kuching this end of year which is next week! She will perform acoustic in Boulevard along with local Kuching artist such as Lucille, United Kids of Oi, Shal Sagan and Evenstarr.

Well, check out their myspace here.



Yuna perform Deeper Conversation in MMU


Teruja aku tangga ompuan bertudung main gitar.



Yuna Line up...



Saat Bahagia Akan Menjelma

Kurang 2 jam dari sekarang, my 2nd cousin, Nazianani binti Gani akan mengakhiri zaman bujangnya bersama jejaka pilihannya dalam satu majlis ringkas di Debak. Ku rasa terharu akhirnya berakhir juak penantian Kakni untuk mengakhiri dilema hidupnya.

Yang uniknya, saat Mak Udak di Mekah, setelah selesai menunaikan haji, nya mimpi Kakni kahwin tapi nya sekpat nampak muka pengantin lelaki. Syukur alhamdulillah, rupa-rupanya Mak Udak dah dapat sign awal tentang hasrat Kakni. Finally selesai urusan majlis doa selamat Mak Udak last Sunday, hasrat untuk melangsungkan majlis akad nikah ya termaktub juak akhernya.

Well, majlis persandingan akan diadakan kemudian dan aku rasa cukup respect pada Kakni dan Abang Man sebab dapat berfikir secara matang dan tenang dalam menentukan hala tuju hidup sidakya. Bagi aku, Abang Man senang untuk dimbak berkawan dan mudah masuk line mek urang.

Aku arrive dari Sri Aman kol 8.00 giya. Ian dan keluarganya sampey sebelum aku, pukul 7 malam. Ijam & Ija sampey about 10p.m. dari Bintulu. Aku rasa bangga sebab semua kazenku ada turut bersama kecuali hanya sorang yang mungkin terlalu bz dengan kariernya dan sekpat cuti kerana ada komitmen yang lebih besar..maybe. Juga pada uncle aku yang juga ada medical check-up yang sebenarnya aku pun sik faham kebetulan gilak. Aku benar-benar terkilan gilak dengan situasi tok. Mungkin sidak selesa hidup bersendirian.

Apa-apapun, hubungan kekeluargaan ya lebih utuh dari segalanya. Bagi kami yang sik punya ayah tok, toklah masa menghargai detik bersama. Thanks to Cik Wan; yang mek urang anggap macam ayah nektok. Also to Cik Mawi for make our life cherish and dihargai. Why not rest for a day and participate in the only moment in the life.

Apapun, Selamat Menempuhi Alam Baru buat Kakni and Abang Man. Selamat Pengantin Baru.

Wednesday, December 24, 2008

Kubut-Kubut ya Kotorkah Maksudnya?

Beza kubut-kubut ngan kemut nang jauh nyata!

58.kubut-kubut-bergoyang-goyang @ orang yang berjalan dgn pakaian yang besar dari badannya

Persoalannya, adakah tempat di Sarawak tok maksud kubut-kubur ya sinonim dgn alat sulit wanita? Aku rasa sekda. Jelas dan nyata student aku nok perasan nak mampus ya sesuai dengan gelaran penauk mati nak mampus sik faham bahasa kedirik.

Malam tek ada parti perpisahan dgn student intake aku. So, adalah sesi doa selamat, makan-makan, sketsa and masa berik ucapan perpisahan. Nang fun tapi when its come to one of my anoyying student just because of her extra-menggelikan attitude, she want to talk to me privately. OMG! Perlu kah kelaka privately ngan aku sedangkan aku rasa aku sikda polah apa-apa ngan nya.

So, when it comes to the end of party, she come to me and saying nya tek mintak maaf ngan aku sepanjang masa aku ngajarnya mun ada ku polah salah. Tiba-tiba nya padah ngan aku yang nya kecik ati aku gelarnya kubut-kubut lamak tok sebab di kampungnya, kubu-kubut ya maksudnya alat sulit wanita. Fuck off!! Serius shit aku sik cayak sebab aku sik pernah dengar kubut-kubut ya maksudnya lain.

Mungkinkah di Kampung Goebil ya kubut-kubut maksudnya lain? Or rah Sibu maksudnya cemya? Well, buat nembiak yang berkenaan, ko ya dah terlebih pandey gilak ya ko crack! Nak ku tauk kemut ya baruk maksudnya kotor. Aku nang sik puas ati sebab ada urang Sarawak yang sik faham bahasa negeri dikpun.

Aiman, Si Comel Dumex

Aiman tok anak buah aku. Early this year, kazen aku pertama kali jejakkan kaki ke Sarawak. Dipendekkan cerita, gambar yang aku ambik tok finally menang hadiah mingguan Si Comel Dumex and kazen aku menang Panasonic Lumix as the prize. Hihi, and one of this picture will eligible to win Grand Prize, RM 50,000.00 and a trip to Disneyland,US.







New Handphone Finally

Finally aku meli juak handphone baru sebab aku rasa hp lamak ya dah sik berapa sihat. Jadi, buat masa tok aku pakey 2 handphone sekaligus. Minggu lepas, lepas terimak, aku kuar shopping ngan Chenta Hati dan mbak nya shopping sekali. Last-last aku pun tanpa sengaja membeli handphone sebagai hadiah untuk aku mpun. Happy Birthday to me!

Aku sik dapat nafikan, sekali pandang jak aku terus minat tepon tok. Bukan kerana features nya tapi aku just suka tangga shape nya. Duhal tok 3G phone. Lucu na jak aku meli tepon sekda survey kedak urang lain. Luckily tepon tok aku dapat beli for just RM450.00. Maok tauk tepon apa? Sony Ericsson W660i. Walkman Phone.

Jadi, dengan adanya tepon tok, my Nokia 6630 akan jadi my secondary phone. Hopefully tepon tok akan membawa tuah dan jadikan hidup aku lebih bermakna.


Tepon baru aku.. WeeWiit!!

Tepon tok akan terus berkhidmat.

Kembali...

Kembali semula ke tanahair...

On last 20th of December Mak Udak (Hajjah Saniah Haji Kihok) finally sampey kembali ke Sarawak selepas menunaikan fardu haji di Makkah Makattul Mukarramah. Syukur Alhamdulillah.

Aku bersama keluarga Emi bersama-sama menunggu ketibaan Mak Udak rah airport. Bukan main sesak airport petang Sabtu ya. Finally mek urang dapat attract perhatian Mak Udak dengan flash kamera aku.

Apa-apapun, aku rasa bersyukur sebab dapat bersama Bang Ijam, Kak Ija (Wife Ijam) & adiknya yang cute!, Kakni, Bang Man (Bakal Suami Kakni), Emi Lucille, Ebby dan Dilot. Yalah, aunty aku juak ya. Aku sik sedar juak bila saat aku salam ngan Mak Udak, mengalir juak air mata aku.

Ebby yang dah kenyang selepas makan McD yang disponsor oleh Bang Man.

Bang Ijam ngembak anak Wey (Ompuan tudung Pink) dalam masa yang sama wifenya (tudung biru) tersenyum kiut.

Mak Udak dan Buk Nit keluar dari pintu ruang ketibaan.


Tersenyum riang Mak Udak bila dah tangga muka anak-anaknya.

Mak Udak melangkah penuh kegembiraan!

Bang Ijam menyambut Mak Udak

Emi Lucille mendapatkan maknya...

Yang dinantikan oleh Mak Udak gilak-gilak, anak bongsunya, Dilot.

Suasana penuh terharu saat Kakni memeluk Mak Udak.

Kak Ija memeluk Mak Udak penuh rasa kegembiraan.

Happy Family : Ija, Dilot, Ijam Mak Udak, Kakni & Emi

Emi & Ebby nolak troli ke Vios Kakni..

So, setelah selesai semuanya, mek urang pun bertolak kembali ke rumah Mak Teh di Gita and aku kakya terus keluar dating sekejap dengan Chenta Hatiqu. Berbaloi juak sebab aku dapat grab opportunity to be with my love and in the same time dapat sambut ketibaan Mak Udak.

Yang lucunya masa date ya, si Cdeq telefon, "Bang, beli burger Prosperity k!". Gulp, tertelan aek liur dikpun. Mahal ya. Tapi lepas bulang antar si Chenta aku singgah juak ke McD tapi malangnya pandey abis indah burger berantu ya. Last-last aku beli jak Big-Mac k mbak pulang ke Debak.

Esok paginya, kol 4 ku dah bangun. Suprisingly, Mak Udak sik tdo sebab masih terbiasa dengan waktu di Tanah Haram ariya. Hihihi, nak nama sifat ubu tok nang sekpat dibuang. Macam mak aku juak, walaupun baruk pulang dari Haji, Mak Udak sempat juak polah Nasik Aruk pakey mek urang pagi ya.

Pada mulanya aku plan maok tinggalkan kereta aku di Kuching for bodywork and spraying. Memandangkan cuaca di Kuching sik berapa sesuai and ada kekangan, so aku decide untuk bawak balit keta aku pulang ke Debak. Sik ku maok nait van. Atas certain reason; Mak Long maok ngan juak and Emi terpaksa nait van, so aku pun jadi malas nait van.

So, at 5.30 pagi, aku, Emi, Ebby, Iman & Ijad pun bergerak keluar dari Kuching sambil ya sempat juak hantar scoot Ego adik ku ke Samarahan. Finally sampey ke Debak dalam pukul 10.30 giya.

So, mek urang pun tolong pasang banner untuk sambut Mak Udak. At 12.00 sharp (what a time -management!), Mak Udak sampey dengan Vios with absolutely superb All-Black fitting dan disambut oleh Mak dan Mak Ngah dalam suasana penuh terharu.


3 Dugong bersama Ketua Protokol Ngegeh.

Vios yang membawa Mak Udak meluncur laju.

Mak Udak disambut oleh Mak Ngah dan Mak.



Mak Udak dalam fitting all-black berjalan diiringi Mak(Tudung Cream) & Kakni (Tudung Putih)

Kegembiraan jelas terpancar

Bakal Suami Kakni

Ebby : Presiden Dugong
Ibab: Naib Presiden Dugong

Angah & Ebby

Kini bergelar Hajjah Saniah Haji Kihok

Angah, adikku yang ngegeh!

Lawak jenaka Ebby dan Cdeq, Bendahari Dugong

Selesai sambutan dengan paluan hadrah, pengujung dijamu dengan kuih-muih dan air zam-zam. Majlis berakhir kira-kira pukul 1.30 macam ya. Sebelah malamnya, majlis zikir dan doa selamat berjalan dengan lancar dan diakhiri dengan rasa syukur tak terhingga.


Kazenku Mbok Chah ngan Baby gago tangga handphone baru aku..

Duak-duak cute nak.. Ada trademark gigi swing bah!

Anak-anak Mak Teh aku ngan Mbok Chah.

Berolah nak paling kecik ya, si Mizan a.k.a Kentang Bakar.

Semoga Mak Udak dikurniakan Haji Mabrur. InsyaAllah.

There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails