Monday, November 30, 2009

Back Blogging

Sekian lamanya aku entah menghilang macam ya jak dari dunia blog tok. Nah madah busy sik juak tapi rasa MALAS ya sekpat dilawan. Sampey aku lupak aku mpun ada blog. Hurmmm, so far jadi silent reader jak aku since tok pun dah nak ujong tahun. (Apa kah kaitan nya owh.)

Bukan senang maok dapat mood untuk blogging balik. Blogging sebenarnya satu aktiviti menyeronokkan dan membuka kepada dunia tentang siapa diri kita tok. So far aku rasa blogging tok sebenarnya adalah cermin yang luas dan wayang kepada dunia luar tentang personaliti kita.

Enough of that, Birthday Arwah Ayah, Raya Aidiladha, Anniversary Wedding Ayah & Mak semuanya berlalu begitu sahaja. Too many story left without any publish from me...

Kereta, PC, dan segalanya selalu berlegar dalam ingatan. Aku dah pindah rumah baru dan aku sekarang pun dah semakin faham erti perperangan persahabatan. Tapi few days back aku ambil keputusan rebuilt balit scooter aku dari awal.

  • Coil - RM 50.00
  • Battery - RM 100.00
  • Coil - RM 150.00
Melayang juak duit akhirnya. Scooter yang suatu ketika dulu gah ditinggalkan cemya ajak. So aku decide untuk lahirkan semula dalam bentuk smart mod. Hahaha.. "IT Instructor as a freelance mechanic!". Technician pun kerja nang merarey. Aku start bedah scoot aku raya ke-dua dan siap sepenuhnya Asar hari tok. Lekak posting tok aku akan polah final touch, cuci dan wax!


This is what happen when IT Technician turn into mechanic!

Merarey jak wiring disebabkan modified tahap syirik ku dolok. Abis wayar ku kerat and finally aku aku pakey setting ori jak... Accesories maseh juak stay tapi aku set paling simple.


Semadi nyawa aku sik mok bukak enjin jak.


Frame jak gik...

Finally lepas abis aku siapkan Nouvo tok aku akan rasa lega ditambahkan agik scooter tok dah abis dibayar... Hehehe... Ya jak kali tok..

Chow Cincau!

Tuesday, October 20, 2009

Handphone.. Dari Dulu Sampailah Sekarang

Mun dolok, hp tok, sesiapa yang ada nang tahap gila babas pun kaya. Tapi nektok dah jadi sesuatu yang biasa dan hampir semua orang dapat memiliki handphone.

Dipendekkan cerita, macam dalam entry blog AmirFX, aku pun mok story sejarah handphone yang pernah aku miliki dari dolok sampey nektok..



Tepon pertama aku pakey masa masok UiTM taun 2000 dolok. Masa ya prepaid lom wujud gik..
Aku pakey Mobifon 018. Dahya, upgrade ke tepon yang sama jenis tapi untuk prepard TMTouch Advance... Sigek SMS 50 sen! Masa tok juak aku pakey simcard bom. Beli simcard RM400, kredit dalam ya sekda limit...



Dapat jak PTPTN alu meli tepon tok. Masa ku meli rega nya RM 680. Time tok aku tukar pakey 019 sebab masa ya SMS free and selalu kol free.



Dahya ayah belikan handphone baru selepas nerimak durian runtuh. Lalulah aku ngan Angah dibeli handphone tok. Suk masa ya sebab polyphonic tone dahya colour screen gik ya..



Akher taun 2005, baruklah tepon tok ada. Zaman 3G baruk bermula. Gago juak mok pakey hp 3G sak jak sik pernah dipakey pun application ya. RM 1300 zaman ya, ayah merepak sebab hp mahal gilak. Duit gaji ku jadi cikgu k mayar tepon tok.



Setelah sekian lama pakey Nokia, aku beralih arah ke Sony Ericsson. AKu ngan Chenta Hati time ya sik sengaja alu terbeli tepon tok. Actually tepon tok nang best. Practical dan easy to use. Sampey nektok aku pakey bah...

to be continue...

Wednesday, October 7, 2009

Caprice Yang Ngegeh

This morning aku ada job di Sarikei, so, aku tek tangga tebi rah rumah, Malaysia Hari Ini. Sidak ada tampilkan artis baru, Caprice namanya tek. Ala2 hip hop gitu. Nang kacak juak cara ya belagu gik2 ditambahkan dengan kekiutan Annatasha yang berduet ngan nya sekali.

Dah abis belagu, sidak group member tok pun ditemuramah oleh A-G, Abby Fana and Ally Iskandar. Yang nyuruh ku rasa mual, si Caprice tok sebab terlalu lawa gilak. Sambil nguyah chewing gum, rasa niggers jak nya waima sidak panel MHI nanyak soalan dalam Bahasa Melayu, nya gago jawab in English. Fuck Off lah! Sidak group member nak nama Annatasha ngan Dayat ya bermati-matian coba kelaka Bahasa Melayu.

Aku nang rasa Caprice tok lawa sebab nya faham soalan in Malay tapi sik try pun nak kelaka Bahasa Melayu. Kali nya tok lamak di luar Malaysia kali. Tapi nang sengal lah! Sampey ke satu tahap aku tangga muka A-G ngan Abby Fana mula ngeso reaksi sik suka yang amat pada Caprice tok. Klimaks nya Ally Iskandar padah "Ada Trivia dari AG buat Caprice, Caprice ni berasal dari mana?" Yah, sidak dah start nembak nya. Siklah jauh ney pun, Negeri Sembilan jawabnya.. AG dengan rasa sik puas ati nanyak gik, "Rembau ko, Gemas ko, Jelobu ko?".



Jolobu! Hahaha, Kantoi rah sia. Asal pedalaman juak. Dari sia aku dah tangga si Caprice tok mula menggelabah dan try nak cover malu. Terkeluar juak sikit bahasa melayu nya tok. Nah, terbukti yang nya tok ngegeh mok speaking dalam talk show Malay. Too bad, mun nya langsung sik faham sampey ada jurubahasa or sidak MHI pun nanyak pakey English sekpa.

Caprice, caprice.. Your English is good but sometimes you have to realize that kita tok idup di Malaysia. Cobalah masa interview tek ko jawab dalam Bahasa Melayu, siklah aku rasa ko tok ngegeh. Aku rasa sidak yang lain tangga tebi pun setuju. Audience akan rasa kagum mun ko jawab in Malay. Sebab ko sik lupak jati diri ko sebagai Malaysian..

Dah. Abis aku ngerepak.

Monday, October 5, 2009

Designing Banner for Bank Rakyat Sarikei

Im Currently Designing Banner for Bank Rakyat...

Yalah, this month pun salary akan drag sapamey 25th next month.. Rasa maok gila mun sikda extra cash tok..

Sunday, September 27, 2009

Obsesi Sophia Ridza




Hmm siapa kah Sophia tok?

Siapakah Sophia Ridza?



Sejak putus chenta ni, lama tak bercerita soal chenta dalam blog hodoh ni. Well, setiap manusia normal pasti mempunyai sekelumit cinta dan harapan di dalam hati mereka. Khai pernah kenal ramai orang yang dengan sedap mulut kata diorang taknak kahwin sampai tua. Bagi diorang couple atau ada pasangan ni membuang masa. Diorang lebih rasa macho hidup seorang diri. Inilah contoh manusia yang memutuskan keturunan nabi Allah, Adam AS. Takde beza dengan Gay dan Lesbian. Kita ada pun kerana cinta.

Khai terima email dari gadis bernama Zafirah berceritakan mengenai kisah cinta seorang pelajar Malaysia di Korea bernama SOPHIA SURAYA BT RIDZA ABDUH. Kisah cintanya gadis bertuah ni pasti akan buat korang tersenyum atau mungkin cemburu gile bagi korang yang perempuan. Boleh dikatakan, kisah cinta seperti Sophia hanya satu dalam sejuta, atau mungkin inilah satu buat selama-lamanya. Bertuahnya gadis melayu ni ya?

Sophia Ridza di Malaysia hanya gadis biasa tetapi bukan di Korea. Di sana, Sophia adalah gadis yang gadis yang sebaris dengan selebriti. Sophia Ridza adalah rakyat Malaysia yang telah berada di korea lebih 5 tahun untuk meneruskan pelajarannya dalam bidang Engineering. Entah bagaimana, Sophia boleh terjebak menjadi seorang panel dalam sebuah rancangan tv di korea bertajuk Chit Chat of Beautiful Ladies. Sebuah rancangan yang mengumpulkan gadis-gadis cantik dari seluruh pelusuk dunia termasuk Malaysia berceritakan tentang pengalaman mereka dengan kebudayaan yang ada di Korea tetapi yang lebih dibincangkan, adalah mengenai lelaki di Korea. Ianya ada ditayangkan di KBS World, CH 303 Astro setiap Khamis jam 6:10 Petang.


Selepas dua tahun Sophia bersama rancangan tersebut, tanpa diduga, pada suatu hari rancangan tersebut di datangi seorang jejaka ‘gentleman’ Korea bernama Jang Dong Ock yang melamar Sophia secara LIVE. Diulangi, secara LIVE yang membuatkan Sophia tersipu-sipu kebingungan. Siapa pembaca Justkhai yang berani buat muka tebal macam tu sila angkat tangan? Hehehe.

Dong Ock sebenarnya dah jatuh cinta pada si Sophia ni sejak pertama kali Sophia terlibat dalam rancangan tersebut. Kira cinta pandang pertama tanpa diketahui Sophia. Samalah macam cinta pandang pertama korang kat Lisa Surihani cuma yang bezanya, korang takkan berani ngadap muka Lisa tu untuk propose dia. Hehehe. Melihat gelagat lelaki se’gentle’ Dong Ock melamar Sophia dengan teramatlah berani, membuatkan sesiapa sahaja lelaki di dunia ini pasti tercabar.

Lihat video kenangan bersejarah dalam hidup Jang Dong Ock dan lebih-lebih lagi pada Sophia Ridza.

Dengarnya, Sophia kini sudah pun pulang ke Malaysia tetapi hubungan antara mereka berdua still on. Harapanya agak berkekalan la. No wonder kerana cinta kepada Sophia, perlahan-lahan akan mengeluarkan rasa cinta jejaka Korea tersebut kepada Allah dan mengubahnya menjadi seorang Muslim sejati.

Nantikan sahaja perkembangan kisah cinta pasangan cinta terhebat di abat ini. Sebuah kisah cinta paling mahal bagi Khai yang jarang-jarang kita lihat. Sophia Ridza dan Jang Dong Ock.


Pssttt: MasyaAllah, indah sungguh penciptaan luaran si Sophia ni. Sophia adalah anak kelahiran Malaysia pada 30 March 1985. Ala muda 3 tahun je Sophia, boleh tak I nak cuba nasib? Kahkah!

+ Kredit untuk Justkhai dot Com


Friday, September 25, 2009

Eid-Mubarak Tahun Ini....

Eid kali ini ku lalui dengan penuh rasa kesyukuran.. Apa yang ku fahami ini masanya untuk ku luangkan masa sepenuhnya dengan keluarga... Suatu hari nanti tatkala sudah punya suri, aku tak bisa bebas seperti ini..



Apapun, lets the picture spoke itself...






Thursday, September 24, 2009

TR, A Dramatic Journey




Nie Cerita Kelisa aku start dari beli tahun lepas

Model : Perodua Kelisa
Tahun : 2003
Transmisi : Automatik
Warna Asal : Silver
Status : 2nd Hand

Masa Kelisa Masih kat kedai...

[Image: 4979_1177153750431_1275723239_472018_7078833_n.jpg]

Nie Selepas dah keluar dari kedai...

[Image: 4979_1177147190267_1275723239_472010_5650820_n.jpg]

Setelah selesai tinted...

[Image: 4979_1177147230268_1275723239_472011_455307_n.jpg]

[Image: 4979_1177153710430_1275723239_472017_6051535_n.jpg]

Aku eksiden kat simpang Betong, Sarawak... Self eksiden

[Image: 4979_1177153870434_1275723239_472020_1997086_n.jpg]

[Image: 4979_1177153830433_1275723239_472019_6286801_n.jpg]

Kecederaan di bahagian depan...

[Image: 4979_1177153910435_1275723239_472021_6694837_n.jpg]

Kecederaan aku repair sendiri, tukar pulak rim baru selepas rim bengkok after travelling ke Bintulu

[Image: 4979_1177160990612_1275723239_472024_602016_n.jpg]

[Image: 4979_1177160910610_1275723239_472023_5425165_n.jpg]
Akhernya kecederaan hadapan dibedah setelah diracuni wabak L7

[Image: 4979_1177161030613_1275723239_472025_8263077_n.jpg]

Set Senyum sudah masuk menggantikan set Kelisa 2nd Gen...

[Image: 4979_1177161150616_1275723239_472027_5534779_n.jpg]

Pasang Scoop Fiber...

[Image: 4979_1177161070614_1275723239_472026_3786549_n.jpg]

Sumbat pulak spotlight L5...

[Image: 2974559178_21738c061a.jpg]

[Image: 2973707277_d092ec1487.jpg]

Pasang Side Skirt, Fix Bearing Belakang....

[Image: DSC00068.jpg]

Sumbat pulak Bumper Gino...

[Image: DSC00076-1.jpg]

Lepas Pasang Spoiler L700 Fiber...

[Image: DSC00130-1.jpg]

[Image: IMG_8303.jpg]
Project Disaster, Kelisa ku jadi bahan eksperimen member yang pedajal keta aku.. Hancur kereta aku die spray, pastu die cabut lari...

[Image: DSC00245a-Copy.jpg]

[Image: DSC00254.jpg]

[Image: IMG_9163-1.jpg]

[Image: IMG_9189-1.jpg]

Pastu aku terpaksa hantar spray kurang dari 24 jam selepas aku dapat balik kereta aku... Sadis betul!

[Image: 4979_1177147150266_1275723239_472009_8222801_n.jpg]

[Image: 4979_1177147110265_1275723239_472008_7175342_n.jpg]

[Image: 4979_1177147070264_1275723239_472007_6968863_n.jpg]

[Image: 4979_1177143270169_1275723239_472001_1990114_n.jpg]

[Image: 4979_1177143230168_1275723239_472000_4101516_n.jpg]

[Image: 4979_1177143190167_1275723239_471999_3941223_n.jpg]
[Image: 4979_1177143150166_1275723239_471998_1682713_n.jpg]

[Image: 4979_1177143110165_1275723239_471997_6705792_n.jpg]

Bumper Gino ngan Lampu Crystal White...

[Image: 6000_1189711704372_1275723239_511782_2138571_n.jpg]

Bumper Belakang TR!

[Image: DSC00328.JPG]

[Image: DSC00329.JPG]

Transform dari Bumper Gino ke TR tapi bonet maseh standard gaban...

[Image: 6000_1189710024330_1275723239_511779_6763048_n.jpg]

[Image: 6000_1189710064331_1275723239_511780_7903451_n.jpg]
Front Licca & Back TR

[Image: tr01.jpg]

[Image: 6000_1194229217307_1275723239_527414_3910669_n.jpg]

[Image: 6000_1194229257308_1275723239_527415_4707781_n.jpg]

[Image: 6000_1194229177306_1275723239_527413_609007_n.jpg]

[Image: 6000_1194229097304_1275723239_527411_8014547_n.jpg]

[Image: 6000_1194229137305_1275723239_527412_1160770_n.jpg]

Bonet Gino with Logo D

[Image: DSC02335.jpg]

[Image: DSC02372.jpg]

Side Mirror Chrome Lipat...

[Image: 12012008068-small.jpg]

[Image: DSC02425.jpg]
Tukar Kasut Baru Pulak.. Alang2 Tukar Tayar...

[Image: DSC00488.jpg]

[Image: DSC00489.jpg]

[Image: DSC00490.jpg]

Kehadiran TR

[Image: DSC02410.jpg]

Hari2 Terakhir Licca , Welcome TR!

[Image: DSC02437.jpg]

[Image: DSC02448.jpg]

[Image: 10225_1243813016871_1275723239_692896_1710017_n.jpg]

[Image: TR1.jpg]
There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails