Friday, October 31, 2008

Sri Aman : Critics and Review

Sri Aman, Bandar Merpati Puith. Jolokan untuk bandar yang sunyi ini. Namun begitu, nama Merpati Putih itu dicemari dengan bau-bauan najis Sang Gagak yang menyengat hidung anda khususnya di kawasan depan Hospital dan IPD Sri Aman.



Agaknya MDSA (Majlis Daerah Sri Aman) terlepas pandang perkara ini ataupun hakikaynya mereka sudah imune dengan bau najis burung yang menghadirkan rasa kurang selesa. Ini akan memburukan lagi imej Sri Aman yang dikenali Bandar Koboi sejak sekian lama.

Terima Kasih Cinta

Lagu ini ku dedikasikan khas buat Vynaku yang sentiasa ada disamping hatiqu..

Terima Kasih Cinta....



Afgan - Confession No. 1

Afgan
Terima Kasih Cinta
Confession No. 1

Tersadar di dalam sepiku
Setelah jauh melangkah
Cahaya kasihmu menuntunku
Kembali dalam dekap tanganmu

Terima kasih cinta untuk segalanya
Kau berikan lagi kesempatan itu
Tak akan terulang lagi
Semua kesalahanku yang pernah menyakitimu

Tanpamu tiada berarti
Tak mampu lagi berdiri
Cahaya kasihmu menuntunku
Kembali dalam dekapan tanganmu

Terima kasih cinta untuk segalanya
Kau berikan lagi kesempatan itu
Tak akan terulang lagi
Semua kesalahanku yang pernah menyakitimu

wooo…
wooo…

Terima kasih cinta untuk segalanya
Kau berikan lagi kesempatan itu
Tak akan terulang lagi
Semua kesalahanku woouuwww
Kesalahanku yang pernah menyakitimu

Thursday, October 30, 2008

Jawatan Kosong di UiTM Sarawak

New Vacancies for Lecturer Post at UiTM Sarawak

For more information please click advertisement below

MSWord Format

PDF Format



Original Contents at www.sarawak.uitm.edu.my

Tuesday, October 28, 2008

Misi Baruqu... Apakah melalui Online Business?

Aku sekarang dalam misi baru mok jual produk secara online. Dilihatkan dari pendapatan yang aku dapat sebulan, aku rasa kewangan aku tok masih belum cukup meyakinkan. Cuma aku sik tauk macam ney cara yang sepatutnya aku mulakan untuk mengubah beban kewangan aku nektok... Bila keinginan melebihi dari kemampuan, aku takut terpedaya dengan gejala yang sik bagus.

Mun ditanyak, apa yang aku maok nektok?
  • Aku mok spray ketaku suroh raged, bukan pakey ku ngeso, tapi aku maok kepuasan dikpun.
  • Aku mok equip interior ketaku, sak aku rasa selesa dalam ya and dapat polah apa yang aku suka dalam kereta aku.
  • Aku mok setelkan segala masalah kewangan aku nektok.
  • Aku mok beli flash kamera aku
  • Aku mok beli HDD Cam
  • Aku mok setel payment scooter aku...
  • Aku mok setek everything....
Yalah, aku dah nait buntu nektok, aku rasa macam maok pecah jak palak bila fikir semua tok.
Siapa-siapa ada idea untuk aku setelkan segala beban masalah tok?

Thursday, October 23, 2008

Kenak aku juak yang harus kenak?

Masa nya moody, kita akan berik perhatian and cheer up nya balit.
Masa kita moody, kita mok berguro pun dipadah ngegeh.

Masa nya hepi, kita akan turut hepi sebab nya bahagia.
Kita akan sentiasa ada untuknya, adakah kerana kita lelaki, kita sik boleh bermanja?
Kita sik bolehkah inginkan perhatian?
Kita sik bolehkah rasa dipampered?
Kita sik bolehkah rasa dihargai.

Kita jak salah. Kita jak yang harus rasa bersalah. Sebab sidak sik tauk.
Kita rela hidup penuh dalam masalah dari melihat nya ditimpa masalah.
Kita rela mengaku bersalah dari kita polah nya bersalah.
Kita rela hidup kesunyian asalkan nya hepi dengan kawan-kawannya.
Kita rela sekat segala kemahuan asalkan kita dapat menatap wajahnya.
Kita rela menangis dalam jiwa sebab kita terlalu sayangkannya...

Mengapa?

Tiada siapa dapat menjawapnya melainkan dia.
Tapi biarlah ia tak pernah diketahuinya....

Budak Kelantan



Director: Wan Azli Wan Jusoh
Starring: Danny X-Factor, Bienda, Mohd Asrulfaizal Kamaruzaman, Md Eyzendy Md Aziz
Genre: Drama

Synopsis from sinemamalaysia.com.my

Two childhood friends, Buchek and Jaha, met again in Kuala Lumpur after being separated for so long. They’re now young adults – but due to different experiences in life, their attitudes and views about the world became totally different from one another.

Buchek is a graduate from UM while Jaha, who used to stay in a rehabilitation school Henry Gurney, is now trapped into the hustle and bustle of city life in Kuala Lumpur.

After they met, Jaha decided to share and show some parts of his life with Buchek, who happens to lead a totally different lifestyle than him. Buchek witnessed the wild lifestyles of Jaha and felt the need to bring him back into the righteous path.

See the trailer...



Throughout their times together, Buchek suddenly realized that Jaha had suddenly fallen for his girlfriend, Che’ Nor. Buchek was willing to let go of Che Nor with the hope of Jaha becoming a better person, as he believes that true love could change a person’s life.

Nevertheless, Che Nor was not willing to fulfill Buchek’s wishes as she’s already in love with Buchek. Buchek then became unhappy with Che Nor’s decision for not wanting to accept Jaha, as he believed that the whole scenario was God’s will. Then, a tragic accident took Jaha’s life before he could repent on all his wrongdoings. Due to that, Buchek blamed Che Nor for rejecting Jaha. He then decided to leave Che’ Nor and accepted the love from Lee Chen Chen, a Chinese girl who was one of Jaha’s victim whom he had saved.

Ayat best dalam trailer tok:

"Ha, tak amereka la saing ngan budok sejid"

Bahasa Sarawak: "Ha, sik Amerikalah (sik moden/raged) la geng ngan nembiak masjid"

New Proton MPV - is it final version.

Dah banyak terpapar dalam website tentang kemunculan MPV Proton yang baru nie.. Proton Journey seperti mana dipaparkan dam bakal ada nama baru..

Pendekkan cerita, katanya tok gambar di spyshoot di UK. Mengikur kesangsian Pakpuj Tukang Mandok dan kekonfusan aku, tok adalah dari web-web lain





Dan toknya gambar dari Tanjung Malim .. quality hp pun photo ya


  • Bentuk kedak Toyota Wish
  • Rimnya tang alang-alang jak
  • Sekda spoiler OEM indah
  • Mun ada skirt, slurpsss agik

Wednesday, October 22, 2008

Racun untuk Pengguna Viva

To all Viva Modders out there... It was a very poisonous bodykit on the road...


Tuesday, October 21, 2008

Jawapan Soalan dari Ex-Girlfriendqu (Siapa owh?)

Berbalit kepada tag oleh Bibiey yang rasa nya maok ngegeh... so aku jawablah soalan dari ex-aku... As if aku ada ex lah... So, watcha kepada sesiapa yang akan ditag...

1. Aih, kitak..pa kaba kitak tek?

~ Owh, kamek sik tauk juak, baruk jak kak meli surat khabar Utusan Serawak yang langsung sekda isik berita. Tentulah bait, mun sik, neypat mek gago carik gerek baru.

2. Pegi shoping juhh..
~ Hmm, mek nektok shoping rah kedey halfcut. Complete set Coure TRXX jak dah RM4000. Makan rah kedey mamak jak, mun kitak sanggup dudok rah kedey mamak mek sik kisah. Mun maok mbak mek ke Secret Recipe ya sik mek maok. Sik pandey mek eh. Mun maok shopping, mbak mek pergi Jepun, dapat mek meli bodykit keta cnun. Maok kitak?

3. Kamek masih sayang kitak macam dolok deng!! Sayang kamek juak sik deng?
~ Sayang. Tapi sik kasih agik. Cuma sayangnya kitak sik tauk betapa banyak masa mek buang dalam hidup mek hanya kerana kita polah mek jadi transit kakya kitak return back ke gerek lamak kitak yang akhirnya kitak juak nyara hidupnya. Sorry, too late lah mun maok return gik.

4. Deng, mek dah sampei epot kuching. Mek tunggu kawan mek ambik. Kaktok mek terus agak kitak deng aa..mek da beli ngan kitak famos amos nak kitak paling suka ya deng!
~ Apa tok, madah dirik tek selalu ingat kamek. Selalu tauk apa keinginan kamek. Kitak tauk nak mek suka Dunkin' Donut. Tapi kedong dah meli tek, antar jak ke sitok, dapat mek ngan gerek mek makan famos amos ya. Sik beli boxer ngan mek tek?

5. Dah berubah Kuching tok owh..hmm..masa kamek di Kuching dolok..sekda pa2 di Kuching tok..eee..The Spring eh..ambik gamba kamek lok deng..masok sekali nama The Spring deng aaahhh..
~ Apa nama nya tok. Gai kah apa. Dolok kitak nganok mek orang laut. Kelaka "piyo-piyo". Mek tok gik malas asa nyawa mok gambar di The Spring. Gik pergi KL gik malas mek nak bergambar. Apa diasak maok bergambar di cya, maok ngeso lah lam Friendster tek dirik tek pergi shoping cya.. Beli baju rah Roxy. Meli sandal rah Vincci. Bagus kitak ambik gambar mesjid jak.... Sik kitak perasan rona masjid pasar ya dah jadi rona pink kah?

6. Tolong mek polah kerja mek lok deng. Sik pandei mek aih..apa maksud tok owh? Dah jak intenet sekda tok. Lelah kamek mikey dari tadik..dah jak esok mok anta semua tok. Tension kamek!!
~ Maka tek kerja rah Celcom. Leat jak sekda Blueberry kah, 3G Modem kah. Aie, gerek kitak nok kerja rah cc ya sikkan sekpat nulong. Sikkan nya tauk donlod 3gp ajak. Apalah.... Mek tok bukan gerek kitak agik. Sik cukup kah dolok kitak nyeksa mek antar esaimen kitak sampey mek terpaksa upah nembiak Office Management taip sampey 50 pages, dahya kenak kepong asok kol 3 pagi semata-mata maok selit esaimen ya dibah pintu umah sewa kitak. Mintak tolong gerek kitak nun. Maka tiap malam kuar sama. Apa ndak polah nya kah? Tapi mun dah sekpat juak, tok mek tolong polah. Terit jak high achiever tiap sem.

7. Deng..tok hadiah untuk kitak daripada kamek. Kamek harap..kitak sudi terimak hadiah tok..tanda kamek maseh sayang kitak..
~ Makseh. Kacak bumper TRXX tok. Walaupun mek sik gerek kitak agik, mek sayang kitak... Hihihi. Mun birthday mek bulan 12 kelak, kitak beli mek enjin Starlet 1.3 Turbo k. Dahya mek maok sisgek pakej sound sistem. Boleh nak, ingat sik cincin Habib Jewel berik mek dolok?

8. Deng..mek balit lok aaa..kelak mek sampei umah..mek SMS kitak deng..mun sekda kredit padah jak..kelak mek beli pakey kitak..
~ Owh, reload sekali nombor Maxis kamek. Dahya kitak reload juak no gerek kamek. Reload RM50 kah. Kelak mek begayut nan kitak pakey no. Maxis kamek. Tapi jangan berharap k. Mek sayang gerek mek lebih dari segalanya...

9. Deng..Ipod ya kacak oh..kitak maok sik? Tangga tak kaler pink ya lok..kacak aih..ju..mek beli k kitak..
~ Alang-alang kali jak Ipod. Berik mek Iphone tapi kaler biru. Mek suka gilak. Boh kitak padah gerek kitak kelak. Nya ya apa ada diberiknya ngan kitak?

10. Deng..dok sebelah kamek kitak..sikboh dudok ngan orang lain..kelak apa ka jadi dengan kitak kelak..tauk jak la orang lain ya..kita sik tauk bah olah nya..
~ Dudok jak, mun kitak kenak pelangkong gerek mek, mek sik jamin. Jangan lebih-lebih udahlah, mek pakey boxer ngan baju melayu tok. Kantoi kelak. Damn, padat juak kitak nektok. Hahaha.

11. Hi denggg!!!
~ Hai danggg. Denggdanggg. Hihihi. Kenak, seluar mek sik dizip kah?

12. Kitak kiyut owh deng?
~ Ngujik lah kerja nya ya. Padah jak mek gemok. Nya tek bagus gilak lah tek. Kak break ngan kita lalu rasa dirik gothic.

13. Deng..kamek mok pegi rumah tak..
~ Uih, are you sure. Tauk-tauk kitak bunting nak. Sik maok mek jadi pak sanggup. bahaya da jak. Umah mek depan suro nektok. Kak break mek dudok dekat suro, sak tenang n aman jiwa kamek....

14) Deng..kamek mok tanyak kitak cgek soklan..kitak seh ada perasaan ngan kamek sik?
~ Apa rasanya berharap dahya dihempas harapan ya. Ada perasaan mek ngan kitak, tapi sik lebih dari kawan sebab kamek kenal erti pengkhianatan bila mek kenal kitak. Anyway, kamek akan gembira bila lihat kitak ceria dan bahagia. Mudaham ada lelaki yang lebih baik dapat kitak.

Orang2 nok kenak tag aku!!!! (sila ngkah 6 orang)
Luzman aka Greenarmy
Jimi Lukan aka Padayappa
Rusty aka Batdin
Tongnyat aka Sepet
Uqee aka Uqee yang Gai
Ian...

Awas Gadis-Gadis...

Dari Bulletin Friendster saya..

Kepada sumer kaum pempuan yang memandu, benda ni betul2 menakutkan..benda ni betul2 terjadi kat penang.. korang ingat lagi x dgn kes Ms Canny Ong yang dirogol dan dibunuh??
hmm..ader sorang pompuan ni berenti dekat stesen gas "pay-at-the-pump" untuk isi mnyak.

sebaik saja dia siap isi mnyak tu dan nak beredar,seorang pekerja kat situ buat pngumuman yang kad kredit pompuan ni ad problem sket..pekerja tu suruh pompuan ni masuk ke dalam untuk bayar..tapi pompuan ni confused la sbab transaksi mnunjukkan yang pmbayaran kad kredit dier diluluskan dan xder msalah paper pon..so pompuan tu bgtau la pkerja tu dan dia pon bersedia nak beredar ke kereta dia balik..tapi pekerja tu tetap bertegas dan suruh dia masuk dalam.. pompuan tu pon decided untuk masuk ke dalam... sebaik aje die msuk kat dlam..dia mula marah kat pkerja tu.. lalu pekerja tu suruh dia bertenang dan bagitau hal sebenarnya..
sbenarnya msa pompuan tu dok isi mnyak,pkerja tu nampak ada laki mnyelinap kat blakang keta pompuan tu dan pkerja tu dah pon tepon polis..

pompuan tu pon apalagi,takut r..dia pon try intai dan dia nampak pintu keta dia terbuka dan laki tu kluar dari keta dia..
hmm..ada laporan yg mngatakan yg skang ni ada gang yang amik body part orang pompuan..salah satu cara diorang adalah dgn menyelinap masuk keta orag pompuan masa pompuan tu tgh pump gas atau beli brang kat kdai TGH2 MLAM!!

kemudian,diorang akan potong kaki pompuan tu untuk mmudahkan diorang culik dan bunuh pompuan tu.. satu cra lagi plak,diorang akan msuk kedalam keta yg xder orang n x berkunci kemudian culik pompuan tu dan bunuh diorang..

korang pass la msg ni kat mna2 pompuan yg korang knal.. bg org pompuan plak,be xtra careful n kalo bley,jgn kuar sorang2 tghh malam.. lagi elok,x yah kuar langsung mlam2.. mesejnya:

1:selalu la kunci pintu keta wlaupun korang rasa korang nk kuar jap jer..
2:check bwah keta waktu korang nak balik ke keta lpas selesai urusan korang..
3:Always be aware of your surroundings and other individuals in your general vicinity, particularly at night!

p/s:
yg pompuan...sbrkan tuk semua kaum hawa... yg laki...klu syg mak ke kakak @ adik pompuan ke kwn pompuan

Monday, October 20, 2008

Alert to All Online Banking User (CIMB and Maybank2u)

Serangan dari penggodam dan penjenayah siber kini menular ke dalam e-mail anda. Pastikan anda membaca dengan teliti jika menerima mail yang kononnya dari Maybank Berhad atau CIMB Bank. Dikhuatiri, maklumat login anda akan diperolehi sekiranya kita terleka dengan mail-mail tersebut. Melalui pemerhatian saya, antara mesej yang ingin disampaikan dalam e-mail tersebut adalah tentang mereka sedang menyelenggara sistem dan anda diminta klik pada link yang disediakan.


Klik imej untuk paparan lebih jelas.

Link : http://i29.photobucket.com/albums/c298/adzzha/alert.jpg

AWAS! Jangan klik apa-apa dalam e-mail anda sekiranya domain itu bukannya dari bank tersebut.

Berikut merupakan contoh paparan e-mail. Saya tidak pernah punyai akaun di Maybank.

Klik imej untuk paparan lebih jelas.


Link : http://i29.photobucket.com/albums/c298/adzzha/alert3.jpg

Serangan ini boleh terjadi kepada sesiapa sahaja. Kalau difikirkan logik, saya tidak punyai account di Maybank. Mana mungkin ada e-mail dari Maybank2u di dalam inbox mail saya. Harap semua berhati-hati. Sebarkan kepada sesiapa sahaja.

Sekian, Harap Maklum.


Mohd Khairul Azha Haji Azahari

Beza antara Baru dan Baharu

Apalah nak jadi dengan bahasa kita nektok? Perkataan baharu pada masa kini merujuk kepada something new dan perkataan baru pula merujuk just occur. Aku jadi kaget dan heran sebab dah bertahun aku aku pakai perkatan baru tok. Sik pernah timbul perkataan baharu zaman dolok.

Coba baca ayat tok:

Ayat dolok : "Saya baru sahaja membeli kereta baru"
Ayat nektok: "Saya baru sahaja membeli kereta baharu"
Ayat aku: "Aku baruk jak meli keta baru"

Nah! See the difference... Macam-macam jak perubahan dalam bahasa nektok....

Geleng palak. Senyum sorang dirik ku tok....

The Truth About Why Men Cheat

Counselor M. Gary Neuman surveyed 200 cheating and noncheating husbands to get at the real reasons behind men's infidelity.

By Nicole Yorio from Redbook

What makes men cheat? Marriage counselor M. Gary Neuman dug through past research on male infidelity and found that most answers came from the wife's point of view. "Wouldn't it make more sense to ask the guys?" he thought. So for his new book, "The Truth About Cheating," Neuman surveyed 200 cheating and noncheating husbands to get at the real reasons behind men's infidelity -- including what cheating men say could have prevented them from straying. Here, some of his findings:

48% of men rated emotional dissatisfaction as the primary reason they cheated.

So much for the myth that for men, cheating is all about physical intimacy: Only 8 percent of men said that physical dissatisfaction was the main factor in their infidelity. "Our culture tells us that all men need to be happy is to have physical intimacy with someone," Neuman says. "But men are emotionally driven beings too. They want their wives to show them that they're appreciated, and they want women to understand how hard they're trying to get things right." The problem is that men are less likely than women to express these feelings, so you won't always know when your guy is in need of a little affirmation. "Most men consider it unmanly to ask for a pat on the back, which is why their emotional needs are often overlooked," Neuman says. "But you can create a marital culture of appreciation and thoughtfulness -- and once you set the tone, he's likely to match it."

66% of cheating men report feeling guilt during the affair.

The implications are a little scary: It isn't just uncaring jerks who cheat. In fact, 68 percent of cheaters never dreamed they'd be unfaithful, and almost all of them wished they hadn't done it, Neuman says. Clearly, guilt isn't enough to stop a man from cheating. "Men are good at compartmentalizing feelings," Neuman explains. "They can hold on to their emotions and deal with them later." So even if your partner swears he would never cheat, don't assume it can't happen. It's important for both of you to take steps toward creating the relationship you want.

77% of cheating men have a good friend who cheated.

“Hanging around friends who stray makes cheating seem normal and legitimizes it as a possibility.”

Hanging around friends who stray makes cheating seem normal and legitimizes it as a possibility. The message he's subconsciously telling himself: "My friend is a good guy who happens to be cheating on his wife. I guess even the best of us do it." You can't simply ban your husband from hanging out with Mr. Wandering Eyes, Neuman says, but you can request that they spend their time together in an environment that offers less temptation, like at a sporting event or a restaurant for lunch rather than at a bar or club. Another strategy: Build your social circle around happily married couples that share your values -- it'll create an environment that supports marriage.

40% of cheating men met the other woman at work.

"Oftentimes the woman he cheats with at the office is someone who praises him, looks up to him, and compliments his efforts," Neuman says. "That's another reason why it's so critical that he feel valued at home." Luckily, there's a clear warning sign that your husband is getting a little too cozy with a colleague: If he praises or mentions the name of a female coworker more than he would a male counterpart, your antennae should go up -- and it's time for the two of you to set boundaries about what is and isn't okay at work, Neuman says. Is it acceptable for him to work late if it's only him and her? Can they travel together to conferences? Have dinners out to discuss a project? Ask him what he'd feel comfortable with you doing with a male colleague.

Only 12% of cheating men said their mistress was more physically attractive than their wife.

In other words, a man doesn't stray because he thinks he'll get lucky with a better-looking body. "

“In most cases, he's cheating to fill an emotional void”

In most cases, he's cheating to fill an emotional void," Neuman says. "He feels a connection with the other woman, and physical intimacy comes along for the ride." If you're worried about infidelity, focus on making your relationship more loving and connected, not on getting your body just right or mastering how to please him physically. (But know that physical intimacy does matter -- it's one of the key ways your guy expresses his love and feels close to you, so be sure to keep it a priority.)

Only 6% of cheating men had physical intimacy with a woman after meeting her that same day or night.

Actually, 73 percent of men got to know the other woman for more than a month before they cheated. This means that you may have time to see the warning signs before infidelity occurs -- you might even see it coming before he does. Keep an eye out for these common signals: He spends more time away from home, stops asking for physical intimacy, picks fights more frequently, or avoids your calls. Your gut reaction may be to confront him, but most men will deny even thinking about cheating, especially if nothing physical has occurred yet. Instead, Neuman suggests, take charge of what you can control -- your own behavior -- and take the lead in bringing your relationship to a better place. Don't hesitate to show your appreciation for him, prioritize time together, and initiate affection more. Give him a reason to keep you at the front of his mind, Neuman says. And be open about how you feel about what's going on between the two of you (again, without mentioning any third parties). Try "I think we've started to lose something important in our relationship, and I don't want it to disappear." In the meantime, commit to keeping tabs on your relationship and doing what it takes to keep it working for you.

Sunday, October 19, 2008

Pulut Kuning Tahun ke-18

Nukilan : Mohd Khairul Azha Haji Azahari

"Mala Kamek Jak Disuroh!", jerit Fiqah pada ibunya seraya menghempas pintu biliknya. Dia gusar apabila disuruh Puan Shina membeli santan di Kedai Pak Sait Jahok. Jauh benar pandangan Puan Shina menerawang ke jendela rumahnya. Yang pastinya, permandangan indah Sungai Sarawak tidak berada dibenak mindanya. Kekesalan membenak di dalam hati Puan Shina sambil titik jernih mula bergenang di matanya.

Petang itu adalah memorinya, memori 18 tahun dahulu tika dia bertarung nyawa melahirkan Fiqah, satu-satunya zuriat hasil perkahwinannya dengan Kolenal Zihan. Hari itu hari lahir Fiqah, hari itu juga tiap tahun dia menyediakan pulut kuning buat sambutan hari lahir Fiqah.

"Kitak tok eh, old fahion mak! Sekda urang sambut birthday pakey pulut kuning. Pakey kek bah! Supan nyawa kamek depan Zie ngan Eja kelak", terpacul kata-kata itu dari bibir Fiqah tatkala ibunya sedang memasak kurma di dapur sebagai pasangan pulut kuning yang ditanak setiap kali ulangtahun Fiqah.

Fiqah masing lagi berkurung di bilik, mungkin sedang bergayut dengan kawan-kawannya di telefon. Sememangnya dimanjakan keluarga, Fiqah memang seorang pelajar yang cemerlang. Tapi keakraban bersama ibunya mula menjauh bila dia mula menegenali handphone, Yahoo Messenger dan Friendster. Berkurung seharian di bilik selepas selesai kuliah. Sungguhpun Puan Shina bertugas di Kementerian Kewangan, dia tak pernah lupa menyediakan makanan malam untuk santapan mereka 3 beranak di rumah.

"Mak, kitak makan jak pulut kuning ya ngan bapak. Mek dah janji ngan geng mek makan di Secret Recipe. Zie meli kek mahal pakey kamek. Mok nantik kitak meli kek, sampey mek nikah pun sekda cerik kali.", gusar Fiqah tatkala tiba-tiba keluar untuk bersama kawan-kawanya meraikan hari lahir di luar. Tidak sampai tiga puluh saat, Mira Moderno Hello Kitty si Fiqah terus mendesup keluar dari perkarangan rumah di Kampung No. 6 itu.

Puan Shina menggeleng-gelengkan kepala tatkala suaminya yang baru selesai melawat kolam keli di Rampangi pagi tadi. "Kenak tok, muka kedak cuka jak. Takut mek keluar ngan janda kedey lapis rah Semariang ya kah?", gurau suaminya. "Eee, rasa dirik tek bagus gilak, sak jak singit sebelah badannya!". sambung Puan Shina sambil menggeletek pinggang suaminya. Kemesraan itu masih jua berkekalan sejak perkenalan mereka di ITM Semariang dahulu. Memang patut ramai penduduk kampung yang cemburu. Tiap-tiap petang pasangan ini bersama keliling kampung dengan scooter si Fiqah. Sungguh akrab persahabatan mereka walaupun sudah 20 tahun berumahtangga.

Malam menyinsing, azan terus berlagu, langit kemerahan tapi Fiqah masing belum pulang. Jarang benar Fiqah keluar melepasi Maghrib. Biarpun keluar malam, Fiqah pasti akan pulang dulu untuk solat Maghrib di rumah. Puan Shina mundar-mandir di ruang tamu. Kebingungan. Sejenak itu, terdengar hembusan blow-off yang dikenali semua di lorong tersebut. Tak syak lagi, blow-off dari enjin L512 si Fiqah. Mukanya
ketakutan tatkala memecut masuk ke perkarangan rumah.

"Mak! Mek takut mak! Mek takut!", tangis Fiqah terus mendakap ibunya. Bapanya hanya bercekak pinggang di muka pintu dengan muka bengisnya. "Dah maghrib dah tok! Ko pergi cney sampey sik tauk jeraya pulang rumah ya!", jerit ayahnya memecah kesunyian senja itu. "Mak! Mek janji sik maok jaik ngan kitak agik!" tangis Fiqah dalam pelukan ibunya.

"Dah, boh nangis deng. Pergi nait, mandik and pergi semayang lok. Lekak ya baruk kitak slow talk ngan mak duak ayah k.", ujar Puan Shina lembut sambil mengusap air mata di pipi anaknya. Tudungnya kusut masai tak menentu.

Selesai solat Maghrib, Fiqah turun ke ruang tamu terus berbaring dipangkuan ibu. "Nak, coba kitak cerita apa dah jadi petang tek", soal Puan Shina lembut. Si ayah cuma berdiam diri sahaja.

"Mek hampir kenak rogol mak, nasib mek sik kenak apa-apa," Fiqah memulakan cerita. Selesai sahaja birthday party di Secret Recipe di The Spring, Fiqah dan kwan-kawan terus ke MASJA petangnya. Dalam keseronokan meraikan petang itu, ditambahkan lagi pada hari Sabtu, kumpulan 4 gadis comel ini dihampiri 2 jejaka tampan dari yang sama menuntut dengan mereka. Mujurlah salah seorang dari mereka memang diminati Fiqah. Zoey namanya. Pada mulanya perbulan mereka berkisar hal pelajaran tetapi mula melalut ke sindiran lucah. Zoey dan Sham mula mempelawa mereka minum di dalam MPV Toyota Alphard milik Zoey. Zie, Nana dan Eja sudah selalu keluar dengan mereka. Melihatkan kawan-kawannya begitu mesra, dia tidak mengesyaki sesuatu.

Tiba di dalam MPV it, Fiqah tiba-tiba merasa sesak nafas lantas mengeluarkan inhaler dari tas tangannya. Tapi tiba-tiba inhaler tersebut jatuh dicelah kerusi. Tatkala Fiqah menyeluk tangannya di celah kerusi, dia terpegang seketul butiran seakan pil, dalam diam dia menilik ingin mengetahui pil apa sebenarnya dipegangnya.

"Ya Allah! Esxtacy!", getus hati Fiqah. Mengetahui dia sudah di dalam MPV tersebut, dia berpura tidak mengetahuinya. Kemudian Zoey mula mempelawa Fiqah minum segelas cola yang telah dituangnya. Fiqah sedar dia dalam perangkap yang tidak pernah dia sangka selama ini. Tiada pilihan selain berpura-pura minum air tersebut.

Tidak sampai lima minit mereka berbicara, keadaan dalam MPV mula menjadi semakin liar. Sham mula memasang video lucah yang menyebabkan Zie mula teransang. Tiba-tiba Zoey mula menerkam Fiqah dan cuba untuk menodainya. Zooey sangka Fiqah telah khayal tapi sebenarnya Fiqah masih waras dan berjaya melepaskan diri dari MPV tersebut.

"Yalah mak, nyaris-nyaris mek kenak rogol tek! Sik mek cayak gik ngan kawan-kawan mek ya. Duhal sidak suka makan pil duhal. Patutlah 2-3 bulan tok mek tangga sidak macam sik betol jak dalam kelas", adu Fiqah pada Puan Shina. Puan Shina tersenyum sambil terus mencium dahi Fiqah. "Syukur Alhamdulillah deng. Yang penting kitak selamat," ujar Puan Shina pada Fiqah. Tiba-tiba si ayahnya pula menyampuk "Sebab ya lah ayah sik maok berik kebebasan gilak ngan kitak, sayang bah ayah ngan anak ayah sorang tok".

Senyum mula terukir di bibir Fiqah. Tekad dihatinya tidak akan mudah diperlekehkan semudahnya oleh kawan-kawannya. "Dah, yang penting kitak dah besar, dah pandey jaga dirik, mak syukur gilak kitak selamat. Dahlah, yalah makan di Secret Recipe tek nak. Alu lupak menu tradisi kitak dari kecik tek," luah Puan Shina sambil menyindir anaknya.

Malam itu, untuk tahun ke 18, mereka anak beranak duduk lagi semeja menghadap pulut kuning tanda hari lahir untuk Fiqah. Sekalung doa dibaca mohon keberkatan sambil sekotak hadiah berbalut wraping paper berwarna biru muda berisi XBOX 360 tersedia untuk Fiqah sebagai hadiah hari lahir ke-18nya.

Sekian.



Moral dari cerpen ini:
  • Berkawan biar berpada
  • Tradisi keluarga jangan dilupakan
  • Keakraban anak bersama ibubapa haruslah sentiasa disemai

Minyak Turun 15 sen, Caj Tandas Naik 10 sen.

Apa nak jadi dengan dunia tok, percuma Iban penjaga tandas awam rah simpang Sri Aman kenak kerepak aku petang tek. Ku tek ilek-ilek bayar 20 sen, kakya alu adalah padah ku "10 sen gik!". Temper rasa palak ku bila kenak padah macam ya. Aku tek alu ngagak nya ngempas duit seposen tek, "Gila kitak urang tok! Minyak gik turun rega tok tandas pandey nait indah!".

Aku pun berlalu pergi lepas ku melepas hajat sambil hati ku menyumpah,"Sial Kapitalis!".

Friday, October 17, 2008

Aku Demam.. Salahkah Aku Pohon Perhatian?

Aku demam,
Salahkah aku pohon perhatian.
Salahkah aku sik kol malam tadik sebab aku sikpat bangun walau sesaat.
Salahkah aku ingin rasa urang care tentang aku.
Salahkah aku jadi manusia normal yang punyai masa yang adakalanya sihat dan adakalanya sakit. Salahkah aku punyai hanya dirimu tempat aku luah segalanya...
Salahkah?

Dilema Usahawan Melayu

Usahawan boleh diertikan sebagai mereka yang berniaga atas usaha sendiri. Menjejakkan kaki di Pusat Rehat Temoduk atau lebih senang dikenali sebagai Simpang Sri Aman, menemukan saya dengan persepsi Usahawan Tangkap Muat (UTM) ini.

Menjadikan perniagaan burger sebagai perniagaan utama, sudahlah harga yang ditawarkan agak mahal, kondisi gerai dan banner sungguhlah menyedihkan. Harga beef burger mencecah RM 2.00 dengan rasa yang langsung tiada istimewa sedikitpun.


Langsung tiada profesionalisme dalam perniagaan. Apakah ini ditakrifkan sebagai persaingan yang maju? Sampai bila masyarkat harus membiarkan kehadiran usahawan sebegini?

Gerai ini memang kotor dan banner untuk memaparkan harga pula "dicuri" dari pinggir jalan. Sungguh sedih dan saya terfikir, bila agaknya kita akan lihat gerai burger yang punyai tarafan first class di sini.

Tepuk dada, tanyalah selera. Yang pasti, melihatkan gerai ini pasti akan membantutkan niat saya untuk membeli burger tetapi mentaliti masyarakat yang masih menyokong bentuk bisnes sebegini membuatkan mereka berjaya mengekalkan sebuah gerai burger yang langsung tiada kualitinya...

Wednesday, October 15, 2008

My Student....

Well, bila aku dah sekda idea maok blogging, aku akan jadi fedap. Adfa 4 item yang terlintas di idea aku dalam dua ari tok tapi oleh kerana aku tek lupak maok tuliskan apa yang aku ingin submit dalam blog, semuanya macam berlalu begitu sahaja.

Dalam post kali tok aku just masokkan gamabr student ku rah GM Sri Aman. Susah juak jaga student tok tapi aku suka dapat kongsi ilmu pengetahuan dengan sidakya..

Senang gik jaga miak sekolah dari jaga sidak tok.



My class start at 8.00 and finish at 5.00. Most of aku pun task ialah provide sidak technical skill so tek sidak tek dapat kuasai kemahiran terhadap sesebuah sistem komputer.

Tuesday, October 14, 2008

Monologku...

Terungkaikah kekusutan di minda tatkala begitu banyak serbuan terhadap saraf menuju ke otakku kini. Tiada penyelesaian yang jelas dan mengapa harus ada permasalahan menongkah ars perjalanan harianku. Aku sememangnya kosong tatkala ini dan perlunya aku pada dirinya seolah tiada berbalas. Sepi dan khuatir merajai ruang yang tiada keriangan.

Sepi begitu sahaja...

Saturday, October 11, 2008

Andaikata TYT Melaka Minat Lucille... Datuk Wan Azan Suffian

Apa akan jadi kalau TYT Melaka minat dgn band Indie, Lucille. Mesti all 5 Lucille's member dapat gelaran Datuk. Hahaha, Datuk Ian or Datuk Nas atau member-member Lucille yang lain. Hihihihi. Tu pun kalau die minat Lucille sebagaimana TYT Melaka buat Malaysia gempar bila beri gelaran Dato dengan Shah Rukh Khan.

Bila difikirkan, apalah sumbangan rakyat India yang menyesal dilahirkan dalam Islam ni kepada Malaysia. Aku rasa baik di bagi gelaran Datuk ni kepada semua residen di Malaysia. Bukan mengkritik tapi just rasa macam kecewa sebab ramai lagi yang deserve gelaran Datuk ni. Bagilah gelaran Datuk ni kepada penerima anugerah Bapa Mithali ke Ibu Mithali ke. Atau beri gelaran ni pada parents yang punyai ramai anak, tapi dapat lahirkan anak yang beri sumbangan bermakna kepada masyarakat..

Firasatku kini berkata. "Gelaran Datuk kini boleh diibaratkan menerima gelaran Ketua Pengawas Sekolah".

Well, renungkanlah apa yang dah jadi dengan negara kita. Macam tiada piawaian yang jeas dengan kriteria pemberian anugerah Datuk ni.

MELAKA 10 Okt. – Pelakon Bollywood, Shah Rukh Khan merupakan antara penerima Darjah Mulia Seri Melaka (DMSM) sempena hari jadi Yang Dipertua Negeri, Tun Mohd. Khalil Yaakob ke-70, esok.

Penganugerahan itu menjadikan Shah Rukh Khan, yang dilahirkan di New Delhi pada 2 November 1965, artis Bollywood pertama ber gelar Datuk.

Beliau yang terkenal menerusi filem Kuch Kuch Hota Hai (1998) mempunyai ijazah sarjana dalam bidang komunikasi dari Jamia Millia Islamia University.

Setiausaha Politik kepada Ketua Menteri Melaka, Saadun Basiron berkata, DMSM dianugerahkan bagi mengenang jasa Shah Rukh Khan dalam bidang seni dan perfileman di peringkat antarabangsa, termasuk di Malaysia.

Bagaimanapun, Shah Rukh Khan tidak dapat hadir untuk menerima anugerah tersebut, katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Let Choose The Colour...

Scoop and Spotlight belum dipasang gik, tapi dah ada bayangan pilihan warna kereta ku tok...



Friday, October 10, 2008

Penghapusan Keturunan

Pelik jak bunyi post aku tok. Well, to be frank this happen to our family in this 5 years back. Mungkin sik rami urang sedar, tapi jodoh, pertemuan dan kematian ya adalah kuasa dari Allah s.w.t yang Maha Mengetahui.

My grandfather passed away in 1994 at Kuching.
Then, my aunty which is Ian's Mom, passed away a year after that.

Then our life come stable again until in 2004, Emi's Dad passed away.
A years later, My Grandmother passed away.

It doesn't stop there.... In 2007, My Beloved Dad passed away.
Just a years after that, my uncle which is Athir's Dad passed away.

Now, dah sekda orang lelaki gik dalam family besardi kampung mek urang. Yang ada pun generasi kazen-mazen lelaki. Aku sik menolak qada' and qadar tapi from other people view, it was astrategy to make our family paralize.

Woi sialan yang guna ilmu hitam, bunoh segala dalam keluargaku!! Kalau nak kekayaan dan kepandaian ilmu pengetahuan ya, usaha dikpun lah!! Kau sikkan dapat apa pun dari mek urang. Ingat kawu!! Aku dendam sampey mati!!

Thursday, October 9, 2008

TripleHead PhotoGraphic


The new born blog!

Aduh... Ngegeh na juak kawu!!! Part II

Episod ngegeh duhal belum abis juak duhal.. Ada gik.. Si ngegeh pun bercerita tentang Dr. SMS - Sheikh Muszaphar Syukor ... alah Space Candidate a.k.a Angkasawan Malaysia ya bah.

Nya pun dengan sora kuatnya bercerita tentang kehebatan SMS tok. Aku yang tengah angol dgn kerja sambil main PES 2008, pun pasang telinga lah cerita si penauk dan raskac (rasa kacak) tok.

"Mudah-mudahanlah Syeikh Muszafhar ya jodoh aku", cerita nya ngan pengikut-pengikut nya tek. MasyaAllah, mun ada cermin nang ku engkah depan muka sidak tok. Haiyya, mun sidak dapat tekel laki kerja rah kaunter Agro Bank ya pun aku dah kira salute. Tok, Sheikh Muszaohar. Mengucap panjang ku dalam hati.

Dahya macam-macamlah diceritanya tentang angkasawan ya tek. Dan paling aku rasa maok leput-leput tetak part nya padah perasaan Sheikh Muzsaphar beberapa hari di bulan! Hahaha. Betul lah ya. Penauk gilak lah kawu. Adik ku nok Form One ya gik tauk Sheikh Muszaphar ya dalam ISS (International Space Station)

Oh My God!!! Suk gik member-member nya dengar cerita. Aku rasa nya tok baca berita Bahasa Urdu kali madah Sheikh Muszaphar pergi bulan!

Design Volleyball Tournament



Attention to tongnyat : Click Here to Download the File (Approx 4.5 MB)



Click this smaller image to view the larger....

Recently I've been asked to do the design for MSS Sarawak Under 15 & 11 Volleyball Tournament which wil be held in Bintulu from 29 to 31 October. This may look simple but the approach is sincerely done for "direct-to-point method".

Hihihi. Lamak juak sik design menatang kedak tok. For those who need my service, just contact me...

Wednesday, October 8, 2008

Newly Release!! Takhta by Lucille



Beta Video done by TripleHead Production

Aduh... Ngegeh na juak kawu!!!

Pagi tok aku dah start mengajar balit selepas semua student abis cuti raya sidak. Lalulah nembiak bercerita, berporet tek hal hari raya masing-masing. Ada yang gemok macam belon, ada yag muka pelik semacam, ada yang pakey baju baru.. Macam-macam ragam.

Dahya adalah 3 orang student ompuan tok, gago bercerita hal raya masing-masing. Dah jak nama ompuan, berporet. Paling ku bencik dengar nembiak sorang ya. Madah dirik tek urang Kuching. Bageylah alu tok sakai, sik tauk hal di Kuching. Wek, asa ku nak muntah dengar sidak bercerita hal lelaki hensem, lelaki ya suka sidak, bermanjak ngan laki lah..

Well, malas ku nak dengar. Kejoron rasa dirik tek kacak. Rasa dirik tek banyak orang minat. Seluruh dunia maok dipadahnya kuatan nya tek rami urang minat.

Sunday, October 5, 2008

Kamek Nektok...

Well, kamek dikenali sebagai orang yang sentiasa berubah wajah dari masa ke masa.... Saja jak maok ngepos dalam masa yang sama ngeso dirik yang siklah cute ney pun...















Jangan Bayar Cukai Pintu!!!

Iboh bayar cukai pintu rumah kitak urang. Kenak aku padah macam ya? Berani na juak aku lawan perentah? Edeh, ingat aku sik bayar ya aku sekda alasan yang kukuh. Well, di Debak dah 4 tahun mek urang sik bayar cukai pintu. Apa sebabnya?

Ok, sebagai seorang pembayar cukai pintu, banyak perkara yang harus kita amati sebelum menyerahkan sejumlah wang kepada sidak Majlis Daerah?

  • Ada sik perkhidmatan mengutip sampah?
  • Ada sik perkhidmatan pos sampai ke pintu rumah?
  • Ada sik perkhidmatan membersih parit?
  • Ada sik sistem pembentungan yang baik?
  • Ada sik perkhidmatan memotong rumput?
  • Ada sik lubang di jalanraya ada ditampal atau diturap kembali?
  • Ada sik semua jeraya di tempat anda berturap?
  • Ada sik perkhidmatan lampu jalanan di tempat kitak urang?
Ha! Tangga semua perkara ya dolok baruk kita bayar cukai. Mostly penduduk kampung sik berapa sedar peri-pentingnya perkara-perkara diatas ya before kitak urang bayar cukai pintu.

Saturday, October 4, 2008

Nouvoqu Bersinar Kembali



Setelah hampir 4 bulan di Sri Aman, terperap di rumah tanpa disentuh, akhirnya Nouvoqu kembali semula ke Debak. It's better to sent it home so that my Nouvo dpat dipakey selalu especially weekend.



Project Angle Eye

Well, projek tok hasil inspirasi rakan-rakan di Autoshift.net dan aku rasa di Bahagian Sri Aman and Betong tok, aku adalah yang pertama pakey lampu macam ya. Bukan bangga diri tapi ada kepuasan yang sik dapat aku gambarkan setelah siapnya projek tok.

My Custom Headlamp... Ada Angle Eye Woo!!


Front Look make my Nouvo untouchable..


Custom Yamaha Rear Light

Friday, October 3, 2008

Our Big Family Eid Photo Session

It was a bit frustrated moment in the early session bcoz I'm fully dressed and berpeloh. Lelah jak aku kelaka orang puteh. Then, it turn to be unforgettable moment in our life. Aku bukanlah pro photo shooter tapi aku rasa gambar family tahun tok getting better dari tahun lepas.

As photo session tok dipolah waktu malam, ada masalah lighting and masalah shutter delay. Tapi Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar.


Our Big Family







Tok adalah keluarga besar mek urang. Mek urang dah sekda pak nek (datuk) and mak nek (nenek) agik. My grandfather, Haji Kihok bin Amat is an ex-Council Negeri aka YB Saribas in the middle 70's. Married with my grandmother, Hajjah Dayang Zahini binti Abang Mantarif, originated from Kuching, hasil perkahwinan ya menghasilkan 10 orang cahaya mata. Walaubagaimanapun, 3 abang terawal mereka meninggal dunia ketika masih bayi. My grandmom is one of the Royalist of Kesultanan Sambas.

Hingga ke hari ini, generasi Haji Kihok seterusnya yakni cucunya telah mencecah 22 orang dan nok paling bongsu berumur 1 tahun lebih manakala yang tertua menjangkau 32 tahun.


Salasilah Keluarga Haji Kihok

Haji Kihok Amat + Hajjah Dyg Zahini Abg Mantarif

  • Hajjah Saftuyah + Haji Kamaruddin
  • Hajjah Hadiah
  • Saniah + Gani (Arwah)
  • Hajjah Hajijah + Haji Azahari (Arwah)
  • Safiah (Arwah) + Wan Abdullah
  • Pathi (Arwah) + Dayang Halimah
  • Julaiha + Ham Asmawi

Ono Lucille's Family


This is Ono Lucille's Family. Family dak Ono Lucille aka Farid. Hasil perkahwinan Hajjah Saftuyah(Mak Long) dan Haji Kamaruddin(Pak Long) menghasilkan dua cahaya mata. Farid (Mohammed Faridzamani) is Lucille's member as singer. Ida (Faridhatulzahini) is Unitar's graduate in IT. Haji Kamaruddin is an ex-army and was involve as United Nation's mission in Congo in the middle of 60's. Hajjah Saftuyah is now a pensioner and previously involve in Insurance company.

Also include in this family portrait, is our Mak Ngah that was an experience History teacher and will finish her service this year.



Emi Lucille's Family


This is Emi's Family. Keluarga tok adalah hasil perkahwinan Saniah Hj Kihok(Mak Uda) dan Gani Jali (Pak Udak). 3 orang lelaki dan 2 perempuan.

Yang sulungnya, Fairulnizam adalah lepasan USM dan kinek tok jadi cikgu rah SMK Asyakirin di Bintulu. Nya dah nikah dgn Azzuliza (senior ku time Civil dolok). Anak kedua, Nazianani merupakan lepasan UNITAR dan nektok jadi Guru Pemulihan di SK Spinang. Bakal menamatkan zaman bujangnya tidak lama lagi dengan jejaka pilihannya.

Anak ketiga, Helmi Faizal aka Emi Lucille, lulusan Akuatik dari UNIMAS merupakan salah seorang anggota Indie Band :: Lucille. Manakala yang keempat, Ebby Hazali pula sedang menuntut di Politeknik Mukah dalam bidang Kejuruteraan Mekanikal. Yang terbongsu, Siti Nurfadila sedang menuntut di SMK Saribas.

Thier father, Pak Udak meninggal dunia di usia 52 tahun pada tahun 2006.




Azha's Family



This is my family. Hasil perkahwinan Hajjah Hajijah dan Haji Azahari menghasilkan 4 cahaya mata. My mom still mengajar di SK Datuk Bandar dan jua bertindak sebagai Guru PSS. Ayah pula ex-Army dan pencen dalam pangkat PWII (Pegawai Waran II) dan kemudiannya berkhidmat di GIATMARA Saratok dan Betong sebagai Pengurus.

We have our own concrete-base factory, Azha Enterprise which diserahkan kepada Angah (Nur Aqma Azha) selepas kepergian ayah tahun lepas. About out sibling, me, Mohd Khairul Azha is the eldest one. Graduate in Computer Science from UiTM and Marketing Trainee Course, I'm right now bekerja as Vocational Instructor di GIATMARA Sri Aman.

My sister, Nur Aqma Azha (Angah) is graduated from UiTM in Accountancy and still further her study in Finance at UiTM Sarawak. Yang ketiga, Mohd Shafiq Azha (Ibab) sedang belajar di SM Teknik Betong dalam Kejuruteraan Mekanikal dan adik yang bongsu masih lagi menuntut di SMK Saribas.


Ian Lucille's Family





Cik Mawi's Family





Our Cousins






Boyz...







Gurlz...





* Malam tok aku masokkan cerita di sebalik gambar tok
There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails