Saturday, June 5, 2010

My Latest Photoshoot

Photography is my hobby and I, myself own a Sony DSLR for me to capture some moment with my limited skill. This is a photo taken for a time being..


A shot of Tanglung at Pavilion KL


A combination of Sarawak's DUN, Astana and Perahu tambang during an outing with Nazs.


Another twilight image featuring Perahu Tambang


A HDR image at simpang Debak.


My not so fast Cuore TRXX


This is the first time I jump for a photo. Notice my tummy?

Wednesday, June 2, 2010

My Ride, A Simple Update



Make : Perodua Kelisa
Color : Baby Bluev(Originally Silver)
Displacement : EF-DET L905S RS 660 Turbo (Originally 1000cc EFI)
Transmission : Auto/Tiptronic (Originally AT)

Exterior
  • 700S TR Front Bumper
  • Custom L7 Bonet
  • L700 Headlamp
  • L700 Fender
  • Japan Parking Mark
  • Japan Box Frame Plate
  • L700S TR Rear Bumper
  • L700 Gino Bonet c/w plate garnish
  • L700 Gino Minilite Taillamp
  • L700 Replica Spoiler
  • Custom Skirting
  • Mira Chrome Garnish
  • Mira Chrome Door Handle
  • L700 Retractable Side Mirror
  • Mira Chrome Window Lining
  • Replica Twin Blade Antenna
Interior
  • L700S TR Complete Seat
  • L700S Cuore Dashboard with Airbag
  • L905S Tiptronic Steering
  • L905S Blue LED Meter
  • Greedy Turbo Timer
  • Apexi RSM
  • Autogauge Boost Meter
ICE
  • SP Audio Head Unit
  • SP Audio 4Channel AMP
  • SP Audio Unit Speaker & Tweeter
  • ALS 2 Channel AMP
  • Oxygen Woofer
  • TL In-Dash Monitor
  • SUPER Monitor/Rear Mirror
  • Reverse/Rear Camera
Wheel : 15" TE37 Replica with Hankook Tyre
Suspension : APM ABS with ZMAX Lowered Spring

Other
  • ZMAX Voltage Stabilizer
  • Cusco Oil Catch Tank
  • Autogauge Air Hon
  • Ultra Racing 4 Point Strut Bar
  • Reverse Sensor
  • Damper Shorter
  • X Ultra Shock Alarm Sensor
  • Sun Cool Film Tinted
  • K-Car Rear Blind



Teknologi Cahaya dari Allah Mendahului Manusia!




Al-Quran adalah kitab terulung yang diturunkan oleh Allah kepada junjungan kita, Nabi Muhammad S.A.W. Bila berbicara tentang al-Quran, aku teringat satu ceramah oleh JAIS di GIATMARA Sri Aman tahun lepas.

Betapa besarnya peranan al-Quran sebagai panduan hidup sehingga persoalan teknologi komunikasi terungkai dalam al-Quran. Cahaya! Ya, cahaya adalah medium perhubungan yang Allah telah implikasikan dalam penurunan wahyu kepada rasul-rasul-Nya. Secara logik, cahaya adalah sesuatu yang bergerak paling pantas di dunia ini waima dalam ruangan vakum sekalipun.

Jibril a.s adalah malaikat penyampai wahyu. Bayangkan betapa jauhnya jarak dari langit Allah, wahyu (mesej) dapat disampaikan dengan cepat kepada rasul-rasul Allah. Signifikannya, malaikat diciptakan dari cahaya adalah medium yang digunakan Allah untuk menyampaikan mesej (wahyu).

Sepertimana definisi cahaya dari wikipedia;

Cahaya merupakan tenaga berbentuk gelombang dan membantu kita melihat. Cahaya juga merupakan asas kepada ukuran meter dimana 1 meter bersamaan dengan jarak dilalui cahaya melalui vakum pada 1/299,792,458 saat. Kelajuan cahaya ditakrifkan pada kelajuan 299,792,458 meter sesaat.


Cahaya adalah ciptaan Allah!

Jadi hubungkait pada zaman ini dapat dilihat dalam komunikasi moden. Betapa seseorang yang berada dalam jarak yang jauh boleh dihubungkan dalam sekelip mata. Melalui teknologi cahaya!
Sebagai contoh, SMS yang dihantar mampu sampai dalam beberapa milisaat sahaja walaupun jaraknya beribu batu sekalipun. MasyaAlllah, besarnya kuasa Allah! Bukan kuasa manusia!


SMS adalah komunikasi termudah masakini.

Kelajuan cahaya menjadikannya sangat releven untuk komunikasi. Sebagai contoh, diberikan ukur lilit bumi pada ketinggian 40,075 m dan c, masa terpendek yang diperlukan untuk maklumat malalui separuh glob adalah .067 saat.

Telah diketahui bahawa kelajuan cahaya adalah lebih perlahan di dalam gentian optik dan garisan lurus jarang muncul dalam situasi komunikasi, masa yang diperlukan untuk ping dari Australia atau Jepun ke AS dari komputer ke komputer adalah lebih kurang .250 saat. Kelajuan cahaya juga memberi kesan kepada komunikasi tanpa wayar.


Pergerakan data dalam komunikasi media kini digarapkan dalam cahaya. Penggunaan kabel fiber optik adalah berasaskan cahaya. Malahan teknologi infrared, bluetooth dan yang lainnya, dalam bentuk gelombang, semuanya kerana cahaya yang tidak dapat kita lihat dengan mata kasar kita.


Aplikasi masa kini, didorongi dengan cahaya.

Justeru, pengunaan instant messaging application yang ada kini seperti Yahoo Messenger, Skype, MSN Messenger dan yang lainya, memungkinkan manusia berhubung dengan suara dan visual dari webcam! Alhamdulillah, apa yang pernah saya fikirkan dahulu dah jadi kenyataan.


Teknologi menguntungkan tetapi adakalanya disalahgunakan.

Cuba fikir sejenak kenapa kadangkala ketika menonton Astro di rumah, tatkala awan tebal dan gelap berada di kawasan kita, berlakunya kehilangan siaran? Sudah tentunya cahaya dari satelit tak mampu menembusi awan untuk sampai ke penerima gelombang di piring Astro kita!


Pasti ramai yang pernah alami masalah sebegini.

Wallahu'alam, aku rasa ustaz dari JAIS hari tu mampu menerangkan dengan lebih jelas tentang kebesaran Allah ini. Apapun, aku kagum dan bangga dengan keagungan kitab al-Quran kerana ia bukan sekadar kitab, ia adalah satu panduan hidup!

Just my 5 cents!

Tuesday, June 1, 2010

Bangun Pagi.. Mandi Dulu

Kalau bangun pagi, mandi dulu, kalau tak, jangan harap boleh sarapan. Itulah yang berlaku dalam family aku sejak dari aku kecik lagi. Sekarang ni walaupun aku diam sorang diri kat Sri Aman sekalipun, aku akan rasa janggal bila sarapan before mandi.

Entahlah, ni law yang mak n ayah terapkan dalam family kitorang. Membesar dalam family askar, memang undang2 kat rumah kejam. Tapi rasional peraturan ni memang aku terima sangat-sangat. Sebabnya kalau dah mandi, otomatik, bersih dan paling penting dah berus gigi!

Yelah, tak salah pun kalau bangun pagi, berus gigi dan sarapan. Tapi aku rasa ade jugak manusia ni, bangun pagi terus sarapan. Kan pengotor namanya tu!

Okey, untuk hari ini...
There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails