Tuesday, October 20, 2009

Handphone.. Dari Dulu Sampailah Sekarang

Mun dolok, hp tok, sesiapa yang ada nang tahap gila babas pun kaya. Tapi nektok dah jadi sesuatu yang biasa dan hampir semua orang dapat memiliki handphone.

Dipendekkan cerita, macam dalam entry blog AmirFX, aku pun mok story sejarah handphone yang pernah aku miliki dari dolok sampey nektok..



Tepon pertama aku pakey masa masok UiTM taun 2000 dolok. Masa ya prepaid lom wujud gik..
Aku pakey Mobifon 018. Dahya, upgrade ke tepon yang sama jenis tapi untuk prepard TMTouch Advance... Sigek SMS 50 sen! Masa tok juak aku pakey simcard bom. Beli simcard RM400, kredit dalam ya sekda limit...



Dapat jak PTPTN alu meli tepon tok. Masa ku meli rega nya RM 680. Time tok aku tukar pakey 019 sebab masa ya SMS free and selalu kol free.



Dahya ayah belikan handphone baru selepas nerimak durian runtuh. Lalulah aku ngan Angah dibeli handphone tok. Suk masa ya sebab polyphonic tone dahya colour screen gik ya..



Akher taun 2005, baruklah tepon tok ada. Zaman 3G baruk bermula. Gago juak mok pakey hp 3G sak jak sik pernah dipakey pun application ya. RM 1300 zaman ya, ayah merepak sebab hp mahal gilak. Duit gaji ku jadi cikgu k mayar tepon tok.



Setelah sekian lama pakey Nokia, aku beralih arah ke Sony Ericsson. AKu ngan Chenta Hati time ya sik sengaja alu terbeli tepon tok. Actually tepon tok nang best. Practical dan easy to use. Sampey nektok aku pakey bah...

to be continue...

Wednesday, October 7, 2009

Caprice Yang Ngegeh

This morning aku ada job di Sarikei, so, aku tek tangga tebi rah rumah, Malaysia Hari Ini. Sidak ada tampilkan artis baru, Caprice namanya tek. Ala2 hip hop gitu. Nang kacak juak cara ya belagu gik2 ditambahkan dengan kekiutan Annatasha yang berduet ngan nya sekali.

Dah abis belagu, sidak group member tok pun ditemuramah oleh A-G, Abby Fana and Ally Iskandar. Yang nyuruh ku rasa mual, si Caprice tok sebab terlalu lawa gilak. Sambil nguyah chewing gum, rasa niggers jak nya waima sidak panel MHI nanyak soalan dalam Bahasa Melayu, nya gago jawab in English. Fuck Off lah! Sidak group member nak nama Annatasha ngan Dayat ya bermati-matian coba kelaka Bahasa Melayu.

Aku nang rasa Caprice tok lawa sebab nya faham soalan in Malay tapi sik try pun nak kelaka Bahasa Melayu. Kali nya tok lamak di luar Malaysia kali. Tapi nang sengal lah! Sampey ke satu tahap aku tangga muka A-G ngan Abby Fana mula ngeso reaksi sik suka yang amat pada Caprice tok. Klimaks nya Ally Iskandar padah "Ada Trivia dari AG buat Caprice, Caprice ni berasal dari mana?" Yah, sidak dah start nembak nya. Siklah jauh ney pun, Negeri Sembilan jawabnya.. AG dengan rasa sik puas ati nanyak gik, "Rembau ko, Gemas ko, Jelobu ko?".



Jolobu! Hahaha, Kantoi rah sia. Asal pedalaman juak. Dari sia aku dah tangga si Caprice tok mula menggelabah dan try nak cover malu. Terkeluar juak sikit bahasa melayu nya tok. Nah, terbukti yang nya tok ngegeh mok speaking dalam talk show Malay. Too bad, mun nya langsung sik faham sampey ada jurubahasa or sidak MHI pun nanyak pakey English sekpa.

Caprice, caprice.. Your English is good but sometimes you have to realize that kita tok idup di Malaysia. Cobalah masa interview tek ko jawab dalam Bahasa Melayu, siklah aku rasa ko tok ngegeh. Aku rasa sidak yang lain tangga tebi pun setuju. Audience akan rasa kagum mun ko jawab in Malay. Sebab ko sik lupak jati diri ko sebagai Malaysian..

Dah. Abis aku ngerepak.

Monday, October 5, 2009

Designing Banner for Bank Rakyat Sarikei

Im Currently Designing Banner for Bank Rakyat...

Yalah, this month pun salary akan drag sapamey 25th next month.. Rasa maok gila mun sikda extra cash tok..
There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails