Saturday, November 22, 2008

Anti-HUJAN!

Ulasan Oleh: Me!




Lately banyak yang berlaku kepada band yang sedang meningkat naik, HUJAN! So, from the indie underground scene, Hujan dah meningkat ke satu tahap yang terlalu pantas dan meempatkan mereka dalam arus muzik perdana. Dirasakan kehadiran Hujan lebih bait berbanding artis mee segera dari program realiti. Adapun artis dari program realiti yang dapat survive nektok adalah Faizal Tahir and Aizat. Ya pun sidak tok bukan juara.

Berbalit kepada isu Hujan yang sering dikutuk oleh segelintir manusia, I think the main reason is sometime ada isu kenegerian dalam dunia artis tok. Yalah, OAG dengan Radhi, nya urang Sarawak juak nak. Dayang Nurfaizah, Bob, Camelia semuanya dah kenak kutuk. Apa masalah sidak tok ngan orang-orang kita owh?



Hujan sebagai brand muzik baru Malaysia

Sian dengar sidak tok kenak sumpah rah JB. Sidak JB tok nang ada sial sikit. Bukan semua orang Johor macam ya tapi Johor toklah negeri paling banyak masalah sosial sebab nya tek rasa dah civilized gilak dekat ngan Singapore. Enough bout that, tapi aku sik faham kenak ada manusia yang anti gilak band Hujan tok sampey berbelanja habis-habisan nak jatuhkan band tok.

Nektok Hujan dah dikenali ramai. Ada lagu dalam Impak Maksima The Movie. Penampilan istimewa dalam cerita Popular and so forth. Orang madah sidak tok demand. Mestilah demand sebab sidak pun maok makan dan minum juak. Sidak kan ada parents yang sidak pun rasa maok berik duit hasil penat sidak main muzik. Dolok masa sidak gik underground, banyak duit yang melayang dan ya adalah bayaran kepada kejayaan sidak tok.



Hujan di UK! Setakat JB apa barang!

Kalau difikirkan logik ada sebab juak rami yang jeles ngan Hujan tok. Apa sik sidak tok jeles, Hujan dalam usia mudanya dalam aliran muzik dah di sponsor ke UK polah show. Sesuatu yang band indei lain lom dapat sampey ke tahap ya. Maknanya people nok educated dan berutak nang support Hujan sebab yang sponsor cdak ke Uk tok adalah dikalangan pelajar Malaysia dan pastinya sesiapa yang study di UK tok mesti lebih berakal dari sidak yang berik middle finger di JB ariya. Dapat fikir nak? Orang bodo jak anti-hujan!!

Well check this out! ->>> Kugiran HUJAN ke UK



Hujan di Sheiffeld


Mena bah, sidak professional dan student Malaysia di UK gik support Hujan. Apa gik yang lebih membanggakan selain perform di UK. Mun setakat kenak fuck di JB aku rasa ya adalah sesuatu yang aku rasa sidak Hujan pun sik lalek.


Poster Kugiran Hujan ke UK! Satu pencapaian hebat!


Hujan ketika perform di negera yang terbina hasil kekayaan bumi Malaysia, England

Bertemu dengan Noh dan member Hujan adalah peluang yang paling manis buat memberku. Mudin (Rusty) bersama Uqee dan RDZ. Dari sidak aku dapat rasa apa yang Noh rasa. Noh tok macam kita semua, kaki plentey dan palak gila-gila. Aku rasa sidak yang anti ngan band Hujan tok ialah sidak yang sik suka tangga orang kita maju. Melayu cucuk Melayu ngan keris. Apalah nak jadi dalam dunia kita owh. Tok baruk dunia muzik, lom gik politik nak?


Memberku Rusty yang bertuah dapat interview Hujan. Tangga jak olah Noh ya! Gila-gila bah. Mun sidak anti ngan Hujan mesri padah nya tok gay so whatever...



Noh: Perancang utama Hujan

Tok antara seribu kata luahan rasa dari Noh dalam interview Uqee dari ilovekuching.com:

“Nowadays, you can say Hujan is a superband. Success keeps on coming towards Hujan’s direction. So share us Hujan’s experiences”

Noh:

Hujan came to this level so fast. Too fast. Even I have never expected that Hujan can go this far within two years. Honestly, we had never thought of chasing fame in this music industry. We just wanna have fun playing music. Hujan faced the painful period. No one knows that Hujan played without any payment for almost 6 months. Fortunately I was working as an assistant at a music studio to feed myself.

We had the experience of being payed for only RM100 for a show. Try to put yourself in our shoes, RM100, divide it for 4 persons. Come on, it’s 25 ringgit for each person. But we understand our value at that point of time. Now, some of them said Hujan starts to demand. You have to be rational, we have to feed ourselves. We are full time musicians. Organizers have to understand our value. Last two years and now is totally different.

Hujan went for a show in Penang. At that time, we had to cover everything from place to stay, petrol, food and everything using our own pocket money. Plus, the organizer didn’t even pay us even a single cent. Band nowadays have to understand that to go to the higher level, it’s not easy, but it is possible.

* Petikan dari Interview Uqee di ilovekuching.com

Hakikat yang harus dihadapi ialah kehadiran Hujan dalam mainstream dah menggugat kumpulan tangkap leleh yang sekian lama menghancurkan industri hiburan kita nektok. Hujan membawa identiti Malaysia sik seperti sesetengah band yang masih terpacu arah ke Indonesia. Well, aku sebagai seorang penggemar muzik mengakui Hujan memang punyai kelainan dan sekpat dinafikan kehebatannya. Seiring dengan Meet Uncle Hussein. Estrange and so forth, muzik Malaysia seharusnya bebas dari cemuhan berbentuk pembunuhan karier seperti mana yang berlaku kepada Hujan.



Anyway, Selamat Maju Jaya kepada HUJAN! Aku support kitak urang dari belakang!

5 comments:

Nerd said...

:-P lom gik sidak silwayd main sinun .. mok puck2 juak ka hahaha. nang ku sik paham lah .. nemiak nek tok..

Aku cadangankan Sarawak kuar dari malaysia, Masok di bawah naungan British Balit. sapa sidak sarawak nak molah lagu. bleh direct Gi Uk trus .. senang crita ..

adzzha said...

Kingdom of Sarawak!

Si Misteri said...

Sarawak is the way!

Noh Salleh said...

salam bro, terbukak blog tok balit rasa nak nangis ku baca. thankyou so much. Allah jak dapat balas sokongan kitakorang. thankyou so much sebab faham perjuangan kamekorang sitok. seriously THANKYOU. -noh-

Noh Salleh said...

salam bro, terbaca blog tok balit. terharu gila. Allah jak dapat balas sokongan kitakorang. and not everybody understand the struggle musician di tanah orang tok. if only anak2 sarawak tauk perit nya life sitok senang cerita. tapi apa2 pun Allah jak dapat balas sokongan ktkorang kepada HUJAN and especially me. :'( thankyou Assalamuaalaikum. -noh-

There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails