Sunday, June 21, 2009

Racist Sungguh!

Last 2 week aku pergi Kuching with family. So, nak shopping sikit as preparation si Shafixx maok masuk UiTM. Bila dah sampey Wisma Satok, aku join sekali lah ke Grand Supermart kedong ada SALE tek nak...

Dah ku boring sebab aku sekda apa maok beli, aku pun terus masok kedey jam and maok survey jam tangan sebab dah bosan aku ngan jam nektok. Maok tauk sik? Dalam kedey ya ada 4 Chinese tengah nyaman2 usha jam tanpa gangguan.

So, bila aku tek pergi section Omega tek, jurujual kedey ya terus follow aku and tanyak, "Lu mau beli apa?". Lam atiku padah paloi juak ompuan tok, siklah ku mok beli tayar. Ompuan ya tek lalu terus ikut aku survey jam and polah aku rasa umas gilak. Ditanyak nya agik soalan yang sama...
"Lu mau beli apa?". Geram juak atiku... Tapi ku diam, dah nya polah nya aku kedak ya, hasrat aku mok beli jam alu tertutup. Dimbak ku pusing sigek kedey, sampey ke section Omega tek balit.

Kakya ku gik nanyak nya.. "Amoi, lu racist owh!".
"Apa itu lesist?", tanyak amoi tuyuk ya.

Ku jawab balit, "Lu tengok saya Melayu lu ekot saya pusing satu kedai macam saya maok rompak semua jam tok. Itu empat orang Chinese situ apa pasal lu tidak ekot dia? Saya maok beli jam pun tidak ada rasa maok beli jam lagi...Apalah lu racist!".

Manas ku di kedey ya tek. Cerik rasa nya racist gilak. Aku sik tauk sampey bila dilema orang Bumiputera akan diiring bila masuk kedey macam ya..

Aku sik racist. Aku sayangkan bangsa jak...

4 comments:

AmirFX said...

Haha... Abis cina ya... Mbak ilek way... Ambik positif.. Ney tauk pekerja ya nangga kau berduit gik dari sidak empat ya... haha..

[h]einsen said...

no to racism
tp sik pat juak la mok bersalah sangka dgn ompuan ya..mungkin cara nya bercommunication ya ada fail sikit..

khairul onggon said...

Sabar geng.. sabaar.. tetak ku maca ayat tok tek "Lu mau beli apa?". Lam atiku padah paloi juak ompuan tok, siklah ku mok beli tayar. "... hahahaha..

Cina kedey nang kedakya.. aku pia juak rimas ku munnya ngekot koh alu ku eksen brtanyak melangit tinggi sampeinya pun sikpat jawab..

Ada kedei jam reya ngegeh brtanyak ngan aku alu ku jawab lu ada jual itu jam special edition signed by Tom Cruise?? Alu nya garuk2 palak.. alu ku padah apa la lu punya kedai tak update, ketinggalan zaman... ambik ko.. pandei nak ku bulak hahahahaha...

adzzha said...

onggon: agree with u, mun diiring macam ya, tanyak jak barang yang sekda dalam kedey ya.. mun boleh nak paling mahal

[h]einsen: huhuhu, salah nya pun marketing approach ya...

"meet customer expectation, bukan paksa customer buat pilihan.."

AmirFX: huhuhu, nang sik guna juak sidak ya!

There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails