Friday, September 16, 2011

Rasa Dikhianati

Tajuk tok sekda kenak mengenak dengan dunia pekerjaan tetapi menjurus kepada dunia perniagaan keluarga. Sejak ayah meninggal dolok, macam-macam dugaan yang menimpa keluarga mek urang. Mujurlah semuanya dikurniakan ilmu pengetahuan.

Stret tu da poin... Warisan ayah, syarikat binaan konkrit akhirnya ditutup bukan kerana bankrup tetapi kerana pekerja yang sik jujur dan sik amanah. Nya diberik amanah oleh ayah untuk bangunkan syarikat tapi at the same time nya polah jualan haram. Yang paling menyakitkan hati, sampey ke napor kubur dan batu nesan pun nya polah jualan haram.

Dalam berbulan yang lepas, mek urang ke kubur ziarah pusara ayah. Terkejut bila diat banyak gilak batu nesan yang baru di sia. Bukan lah maksudnya terkejut tangga orang byk mati tapi dari siney sidak oleh batu nisan ya mun sik dari kilang mek urang. Bertitik tolak dari ya, mek urang teringat ada pembuatan plet nama tembaga dengan format yang sama di Saratok. Jelas dan yakin orang ya khianat keluarga mek urang dari belakang.

Hampir 3 tahun nya kerja tanpa sebarang jualan pulang ke mek urang. Gaji tiap bulan sik pernah kurang dari RM1k. Last-last mak divert nya untuk jaga ladang. Di ladang pun sama, sekda nya polah apa-apa sampey hasilan sawit just 1/2 tan sebulan. Sik gila apa macam ya.

Orang kiri kanan rupanya semua dah tauk perbuatan si folan tok. Walaupun nya kazen mak aku sekalipun nya sik lah boleh polah macam ya. Mun tauk dari awal, sik buang duit mayar nya cemya. Salah satu dari puncanya ialah nya MAIN NOMBOR!!! Macam sial jak rasa bila kenak palat macam ya. Well mungkin nya fikir mak sik akan buang nya sebab mak mungkin bergantung harap ngan nya. Hmmm... Bayar gajinya bulan-bulan pun mun sekda hasil apa guna. Suruh baja, baja kali dijual. Molah tiang dalam kertas, tiang sik juak bertambah-tambah.

Alhamdulillah, mak dah berhentikannya tok dan dalam masa yang sama nak madah mek urang sik besadik ngan nya. Adios.

3 comments:

mr_abs said...

yah! manas juak nengar! gine2 pun nak, bukan kita sik maok nulong famly kita pun. tp dipolah cemya. nang aih! manas nyawa

Anonymous said...

apa pun ada hikmah, mungkin dolok kau ada palat orang. kinek tok pulang ke kau pun..pikir pikir lah labu.

adzzha said...

insyaAllah, mungkin ada hikmah tapi alangkah baiknya encik anonymous fikir bahawa niat kita maok bantu orang, tapi dibalas sebegitu rupa..

sepanjang pengetahuan, arwah ayah sik pernah main jaik ngan urang

There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails