Wednesday, April 8, 2009

Kecewa dan Hilang Kepercayaan

Projek Kelisaku adalah salah satu projek yang begitu mengecewakan. Mengecewakan bukan kerana aku tetapi kerana manusia yang hanya pandey menabur janji tetapi sekpat nak perform segala janji nya..

End of 2009 riya aku bank in RM 1200 ngan nya tok sebab nya madah nya sekda cash untuk projek kereta aku tok. Bayangkan dari bulan 12 riya aku dah bank in, projek ya mula pertengahan Mac dan nyuruh aku nang moha semacam sepanjang tempoh ya. Sapa sik manas mun duit dah bayar, projek sik juak mula2. Macam2 alasan diberik, cuaca jaiklah, nya pergi Bintulu lah, pergi kursus tok lah... Ptuih!!!

Nang aku sik puas ati! Sebab seharusnya aku dah pakey keta aku mpun untuk sambut Birthday Chenta Hatiqu on last 29 March. Kemuncak kepada masalah ya adalah bila nya berik alasan and padahnya weather juak tegal keta aku sik siap2. Aku dah warn nya awal. nyuruh nya pakey oven untuk spray keta aku ya. Tapi nya tok entingal.

Kecewa gilak bila aku tek dah beberapa kali sejak bulan 2 aku pergi ke Kuching untuk tanyak progress Kelisa aku. Yang paling pelik, nya tek sampey juak bz macam tokey besar. Jimmy ngan Mudin sanggup pergi Debak, embak kereta aku dari Debak ke Kuching. So, aku ingat tek, setelah Jimmy dah hantar kereta ya, Si Alil tek, orang suruhan Lai tok dah start kerja putty kereta. Duhal tek lom juak. So, aku tunggu gik sampeylah ke satu tahap Angah jumpa kereta aku dipakey oleh Lai bejalan pusing Kuching. Alasannya nya pun kereta tek pecah cermin. Angah tek punyalah manas alu padah ngan aku yang keta aku sik juak siap-siap.

Aku sikpat claim milage sepanjang kereta aku sekda. Almost 1.5K duit aku burn sebab kereta aku hantar pergi spray. Bayangkan betapa banyak aku rugi, lom gik minyak Ipsum yang aku pakey almost 1 month. Sepanjang tempoh ya nya sik fikir pun kesusahan yang aku alami. Aku nait skuter sebab sikda kereta. Bayar installment tapi keta sik dipakey. Kenak anok mak aku gik sebab lamak gilak. Aku kesian gik ya ngan amak aku terpaksa berujan berpanas kerana keretanya dipakey oleh aku. Langsung nya ya sik fikir masalah aku.

Then, aku tekan ngannya supaya setel kereta aku b4 pilihanraya ariya. Sik juak nya apat polah. Nang sik guna juak. Last2 bila aku ngabas ke bengkel, baruk nya gago maok undercoat. It's all become disaster after nya tek nang langsung sekda etika kerja. Nang apa jaklah, sampey board speaker aku kembang. MP3 modulator ngan USB pendrive aku ilang gik ya.

Dahya aku padah aku mok keta ku siap b4 birthday Chenta Hati. Nya promise aku. Dahya padahnya sik pat juak siap. Dahya aku mintak gik cuti Isnin ya dgn harapan maok mbak keretaku pulang. Makin worse, effect dispray nya tok berbelang jak. Dah ya nya nyuroh gik aku beli thinner sebab sik cukup. Apa kes, dahlah duit aku dah berik, nya pau aku gik!

Last2 aku pulang balit ke Sri Aman dan pinjam keta Mak Ngah aku. Kol 2 pagi baruk aku sampey. Ku tunggu juak bila nya maok siapkan kereta aku ya. Last2 nya ngantar ketaku ke Sri Aman hari Ahad (seminggu selepas aku ngabas keta ku). Dihantarnya ke rumah Mus, kakya maok claim minyak dan tambang bas gik. Gila nak. Duit aku dah berik dolok ney tuju?

Petang aku balit dari Lubok Antu, aku terus ambik kereta dgn Mus. Mengecewakan! Dahlah bumper aku sekda effect, adalah patut wax yang nya sapu rah body keta ya, nya nyuroh aku gik ngelap. Kereta aku bau lain semacam, panel meter hangus and so forth! Serta aku drive kereta ya pulang ke Debak, mak aku kinek2 juak maok aku claim semua duit ariya dan hantar kereta ya balit spray di tempat lain.

Jadi, dilemanya sekarang, kereta ya tersadai di rumah sebab aku nantik Lai bayar semua duit ya dan aku mpun sik maok and malu maok drive kereta ya. Exactly macam kereta pakey spray tin. Pengajaran yang aku perolehi, jangan mudah cayak ngan orang yang promise just to good to be true. Bila mintak duit, nya anggap kita customer, bila ada masalah tok, nya polah macam kawan. Apa barang!

Nya padah banyak duitnya sacrifice tegal projek tok:
  • Aku Bayar Kereta Sebulan Tapi Sik Pakey
  • Aku Pakey Ipsum Mak Aku Tapi Mak Aku Berujan Berpanas Pakey Skuter
  • Aku dah Bayar 1.2K Tapi projek ya start 3 bulan lepas aku bayar duit ya
  • Aku turun ngabas keretaku bukan sik pakey duit
  • Aku isik miyak Ipsum bukan macam isik minyak Kelisa
  • Aku sekpat claim sebab ketaku sik wujud masaku polah kerja
  • Aku macam orang kenak tarit kereta sedangkan aku masih owner keta ya
  • Macam2 gik yang aku mpun dah sik tahan nak ngerepak
Paling best nya ada padah ngan Mudin.

"Kereta awe dari jauh nang nampak kacak, tapi mun dekat nang nampak jaik gilak"

Sik gila apa, mun nya mpun dah padah macam ya, Mudin pun nanyak. " Mun ko dah padah macam ya, apa ndak padah awe?"

Dahlah, toklah last project aku involve nya tok.


Hmh, toklah hasil RM1200 + RM 300 tek!


Tangga jak rupanya bertompok-tompok cya.
Line hitam ya nampak jak kemas tapi abis dak getah dik dibukak masa spraying ariya.



Pandangan hadapan yang menjengkelkan.
Dah jak bumper warna mantak, effect nang nampak jaik.
Ada gik cat sik bersi polah.

2 comments:

Felicia F. Ramzi said...

wow..bulan 4 bok mek dpt nangga keta ktk ho..jeez, kempang ati juak org ya molah gia ngan ktk..udah bayar tapi sik juak polah2..mesti nya dah awal2 makan duit ktk nak oo..

sekali pndg, kamek nampak kedak 3D paint..dua kali tangga bok nampak tompok2 yang ktk padah ya..

sure ktk kecewa ho..dahlah bukan benda alang2, keta bah ya..mun keta mainan tek lain lah kesah..arap bersabar lah ho..

adzzha said...

kereta bukan pakey bulan2, pakey hari2

There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails